Legetøj af sort genanvendt plastik kan udgøre en alvorlig trussel mod børns sundhed

Undersøgelsen, er den første af sin slags,der konstaterer de toksiske effekter af plastik legetøj lavet af genanvendt plastik på menneske celler og er udarbejdet af et team af forskere fra Arnika, BioDetection Systems og International Pollutants Elimination Network (IPEN). Forskerne har undersøgt legetøj og legetøjskomponenter lavet af sort plastik, der er indkøbt i Tyskland, Tjekkiet, Argentina, Indien, Nigeria og Portugal. Sort plastik stammer ofte fra genanvendt elektronikaffald, der er kendt for at indeholde flammehæmmende kemikalier, som er giftige for menneskeceller.
Konklusionerne er ganske bekymrende, og peger på et tydeligt hul i vores nuværende måde at tænke cirkulær økonomi, hvor vi har altoverskyggende fokus på øge genanvendelsen. De nuværende systemer og processer muliggør ganske enkelt, at affald med skadelig kemi indgår i genanvendelsesprocessen. Det resulterer i, at produkter lavet af genanvendt plastik kan være både forurenede og direkte giftige, som denne stikprøve viser.
Derfor opfordrer forskerne til øjeblikkeligt at sætte ind på at ændre de globale genanvendelsessystemer for at forhindre, at farlig kemi i genanvendt plastik kan komme til at indgå i genanvendelsesstrømmene.
Læs hele pressemeddelsen fra IPEN her og den peer-reviewede videnskabelige artikel fra undersøgelsen, der offentliggøres i juli-udgaven af Chemosphere.
I forrige uge på Jordens Dag havde dokumentarfilmen The Story of Plastic verdenspremiere i 134 lande verden over. Filmen viser, netop hvordan genanvendelse af plastik er udfordret og på globalt plan har slået fejl, samt hvordan Vestens plastikaffald hober sig op og eksporteres til genanvendelse i Asien, med store konsekvenser for mennesker og miljø. I den kommende weekend fra 8.-10. maj tilbyder Plastic Change en gratis ekstravisning af filmen af filmen online.
Nøgleord
Kontakter
Anne AittomakiStrategisk Direktør
Tlf:26142070aa@plasticchange.orgBilleder
Links
Information om Plastic Change
Plastic Change er en dansk miljøorganisation, med et ambitiøst internationalt sigte
Plastic Change kæmper for en verden uden plastikforurening. Plastik er overalt – på land og til vands. Tre generationers forbrug af plastik har sat sine spor. Kun en lille del bliver genanvendt og meget bliver brændt. Resten ligger i naturen i hundredvis af år.
Følg pressemeddelelser fra Plastic Change
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Plastic Change
Klimaorganisationer anmelder plastikgigant for vildledende markedsføring29.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Klimaorganisationerne Fossilfri Fremtid og Plastic Change har anmeldt virksomheden INEOS til Forbrugerombudsmanden for vildledende markedsføring.
Afgørende slag venter, efter FN-aftale mod plastikforurening er udskudt2.12.2024 08:23:29 CET | Pressemeddelelse
Forhandlingerne om en global aftale mod plastikforurening er udskudt, efter sidste planlagte møde endte uden enighed søndag. Udskydelsen giver mulighed for en mere ambitiøs aftale, lyder det fra danske Plastic Change.
149 NGO’er i nødråb under FN-forhandlinger: Vis mod og hold fast i ambitionerne!29.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Plastikforureningen vil kun kunne bremses i fremtiden, hvis ambitionerne hæves og en række lande, herunder Danmark, træder i karakter under de aktuelle FN-forhandlinger om en global aftale, lyder det i en erklæring fra Plastic Change og 148 andre NGO'er.
Plastikforurening gør skade på alle jordens økosystemer27.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ny forskning viser, at brugen af plastik forværrer klimaforandringerne, medvirker til tabet af biodiversitet og presser jordens naturlige systemer. Nyheden kommer i forbindelse med FN´s sidste planlagte møde for at forhindre fremtidig plastikforurening, hvor danske Plastic Change deltager.
3500 NGO’er og millioner af underskrivere ønsker reduktion af plastikproduktionen i kommende FN-aftale25.11.2024 15:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danske Plastic Change deltager som del af en alliance af 3500 NGO’er i de aktuelle FN-forhandlinger om en global aftale mod plastikforurening. Håbet er, at verdens lande gør alvor af det oprindelige mandat og stopper den stigende plastikforurening.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum