Fra idé til produkt på 14 dage: Løsning sikrer, at sundhedspersonale kan overvåge COVID-19-patienters iltmætning uden for isolationsstuen

Lungekapaciteten hos COVID-19-patienter kan falde meget hurtigt, og netop derfor er konstant overvågning af patienterne vital. For at imødekomme det behov har Region Midtjylland i samarbejde med Alexandra Instituttet og KvalitetsIT bygget en løsning, der sikrer, at sundhedspersonalet kontinuerligt kan overvåge patienternes iltmætning i blodet og dermed kan reducere brug af værnemidler.
Løsningen hedder Enlito og fungerer ved, at en måler, der sidder på patientens finger, konstant sender data til en tablet, som ligger ved patientens seng. Tabletten sender data videre til en server og vises på en skærm uden for isolationsstuen. Her kan personalet se alle patienter, der er koblet på systemet, og via op- og nedadgående pile kan de udover den aktuelle værdi også følge udviklingen over tid i forhold til patienternes iltmætning.
Claus Wegener Kofoed, it-direktør i Region Midtjylland, glæder sig først og fremmest over, at de som afdeling hurtigt har kunnet levere en digital løsning, som skaber tryghed hos sundhedspersonalet, og som sikrer, at personalet kan monitorere patienterne uden for isolationsstuen, og uden at personalet skal iføre sig værnemidler.
Det hurtige forløb falder godt i hak med regionens digitaliseringsstrategi, som sætter fokus på agil softwareudvikling og netop lægger op til, at regionen skal kunne gå fra idé til prototype på tre måneder. Løsningen er bygget på regionens microservice-platform, som gør det muligt at udvikle, dele og genbruge softwarekomponenter med parter uden for regionen, altså en mere åben samskabelse af digitale løsninger.
Der gik ifølge Claus Wegener Kofoed præcis en uge fra, at de fik en forespørgsel fra klinikerne på Aarhus Universitetshospital på håndtering af patienter i isolation, og til at de havde den første demo af prototype med dataoverførsel. To dage efter blev løsningen testet på den første patient og taget i brug. Sidenhen er løsningen også kommet i drift på hospitalerne i Randers og testes i øjeblikket i Herning. Løsningen bliver et tilbud til alle hospitaler i regionen og er tænkt som en mulighed for at tilbyde kontinuerlig overvågning til patienter, der ikke har behov for overvågning på intensive sengepladser.
Den store fordel med microservice-platformen er ifølge Claus Wegener Kofoed, at man kan genbruge komponenterne. Du skal ikke kode dem mere, når de først er lavet. Du kan bare koble dem på. Og jo flere komponenter, du har på platformen, des hurtigere er det at udvikle nye løsninger. Platformen gør det også nemmere at opdatere og dermed forbedre løsningerne efter feedback fra de sundhedsfaglige.
“Inden for 14 dage har vi sat fem løsninger i drift. Det er en bedrift i sig selv og et mønstereksempel på, hvordan vi gerne vil arbejde fremadrettet med de sundhedsfaglige, som har et behov. Samarbejdet er en af grundene til, at vi lykkedes med det her. Det er jo det, vi gerne vil, og nu har vi bevist, at det også kan lade sig gøre,” siger Claus Wegener Kofoed og tilføjer, at det især har været en fordel at arbejde sammen med eksterne leverandører, som har kendskab til platformen. Samtidig med at Alexandra Instituttet og KvalitetsIT lavede løsningen til overvågning, så byggede regionens udviklere løsninger til videokonsultation.
“Både Alexandra Instituttet og KvalitetsIT køber ind på den agile metode og har værktøjerne til at bygge det her. Det har været afgørende,” siger han.
Ifølge Michael Christensen fra Health IT Lab på Alexandra Instituttet har det været en stor fordel, at regionen har haft en microservice-platform, der gør det hurtigt at sætte systemer i drift.
“Udviklingsprocessen har været super agil, og det passer utroligt godt til Alexandra Instituttets arbejdsmetoder. Vi har haft daglige møder med projektlederen fra regionen, og det har været en stor fordel, at regionen har brugt samme person som ambassadør i egen organisation, og at hun har haft et mandat til at udvikle det her og sætte det i drift. Det har været afgørende.”
Billeder
Information om Alexandra Instituttet

Åbogade 34 · Rued Langgaards Vej 7
8200 Aarhus N · 2300 København S
+45 70 27 70 12https://alexandra.dk
100 eksperter under ét tag
Alexandra Instituttet hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og -teknologi. Vores udgangspunkt er samfundsmæssige problemstillinger og behov for at omsætte den nyeste forskning til innovative løsninger.
Hos os finder du stærke kompetencer inden for blandt andet computer graphics, kunstig intelligens, internet of things, big data, cybersikkerhed, interaktionsdesign og smarte produkter.
Vi arbejder i et tværfagligt miljø og er et hold af højtkvalificerede specialister, der hurtigt kan forstå din organisations og dine brugeres problemstillinger.
Følg pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet
Sommerland Sjælland bruger kunstig intelligens til at finde unormalt strømforbrug20.11.2023 13:22:06 CET | Pressemeddelelse
Forlystelsesparken har i samarbejde med Alexandra Instituttet sat sensorer op i deres spisesteder og kiosker, som gør, at de ved hjælp af kunstig intelligens kan detektere unormalt strømforbrug.
Nyt samarbejde skal udvikle sprogmodel til gavn for de små og mange3.11.2023 13:30:08 CET | Pressemeddelelse
I et EU-forskningsprojekt skal Alexandra Instituttet udvikle en germansk sprogmodel. Arbejdet giver værdifuld erfaring til næste store opgave: At udvikle en dansk sprogmodel til use cases, der giver mening.
Bæredygtige mål nås med digitalisering og klar strategi1.11.2023 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Bæredygtige mål nås med digitalisering og klar strategiBM Silo har skabt systematik omkring deres arbejde med bæredygtighed med digitalisering og en life cycle assesment (LCA) på deres siloer fra råmaterialer til den færdige silo. De går strategisk og digitalt til værks med fokus på forsyningskæden og den fremtidige efterspørgsel.
Udviklingsforløb hjalp CeramicSpeed med at sætte retningen for deres IoT-sikkerhed16.10.2023 10:41:30 CEST | Pressemeddelelse
CeramicSpeed har specialiseret sig i at producere kuglelejer til industrien og cykelsporten. De har samtidig udvidet forretningen med digitalt spor ved at lancere en app til cykelsporten og en kommende sensor til industrien. Derfor har de haft brug for at få hjælp til at sætte en retning for deres IoT-sikkerhed. Det fik det ved at deltage i et gratis kursusforløb i IoT-sikkerhed.
Kursusforløb hjalp Enkotec med at få styr på deres IoT-sikkerhed13.10.2023 12:11:16 CEST | Pressemeddelelse
IoT-sikkerhed kræver både overblik over trusselsbilledet og mange kompetencer i maskinrummet. Sådan lyder det fra Enkotec, der producerer maskiner til sømproduktion, og som havde behov for at få belyst potentielle sikkerhedsaspekter. De fik hjælp ved at deltage i et af de kursusforløb i IoT-sikkerhed, som Alexandra Instituttet arrangerer i samarbejde med Industriens Fond i regi af CyPro-projektet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum