Personer med mentale lidelser har større risiko for at udvikle fysiske sygdomme
Det nye studie fra Center for Registerforskning (NCRR) ved Aarhus BSS giver ny indsigt i risikoen for at udvikle fysiske sygdomme, når man er diagnosticeret med en mental lidelse. Studiet er baseret på registerdata fra 5,9 millioner danskere i perioden 2000-2016, og er dermed det hidtil mest detaljerede studie, der er foretaget om fysisk helbred hos mennesker med mentale lidelser.
Center for Registerforskning har tidligere publiceret et velkendt studie, hvor man fandt, at der var højere dødelighed blandt mennesker med mentale lidelser. Det blev til dels tilskrevet selvmord. De nye forskningsresultater gør det tydeligere, at fysiske sygdomme også bidrager til den højere dødelighed hos gruppen.
Ny viden kan hjælpe læger
Forskere og praktiserende læger har længe vidst, at mennesker med mentale lidelser har en større risiko for også at blive diagnosticeret med fysiske sygdomme sammenlignet med den generelle befolkning. Det nye studie fra Aarhus BSS er dog det første, der kortlægger sammenhængen mellem en bred vifte af mentale lidelser og en lang række alvorlige fysiske sygdomme.
’I vores studie har vi fundet den generelle risiko for at udvikle forskellige typer af fysiske sygdomme, men vi kan også vise, hvor stor en andel af mennesker med mentale lidelser, der udvikler fysiske sygdomme. Den information kan hjælpe læger med at planlægge behandlingen, når de tager sig af mennesker med mentale lidelser. Studiets resultater understreger, hvilke fysiske sygdomme, man bør screene for og dermed behandle tidligere,’ siger postdoc Natalie Momen, der er hovedforfatter på studiet.
Studiet er publiceret i New England Journal of Medicine, som er blandt de mest anerkendte videnskabelige tidsskrifter inden for medicinsk forskning.
Opmærksom på flere sygdomme
Over 400 forskellige sygdomspar mellem mentale og fysiske sygdomme er blevet undersøgt. Som ét eksempel fra undersøgelsen har forskerne sammenlignet kvinder med og uden angstlidelser i samme aldersgruppe. Herefter har man set på, hvad sandsynligheden var for at udvikle en hjertesygdom eller et slagtilfælde over tid.
Det nye studie fandt, at kvinder, som er diagnosticeret med angst, har en 50 procent større risiko for at få en hjertesygdom. I løbet af 15 år fra diagnosetidspunktet vil 3 ud af 10 kvinder med angst udvikle en hjertesygdom eller et slagtilfælde.
Forskningsresultatet er endnu mere bekymrende, når man ser på mænd med en misbrugs-relateret mental lidelse som for eksempel alkoholmisbrug. Sammenlignet med mænd i samme aldersgruppe uden misbrugslidelser er risikoen for at udvikle en lever- eller mavesygdom forhøjet med hele 400 procent. En ud af fem mænd med misbrugslidelser vil i løbet af 15 år også udvikle en lever- eller mavesygdom.
Påvirker livskvaliteten
Studiet har undersøgt 10 typer af mentale lidelser og 9 brede fysiske sygdomskategorier, som for eksempel hjerte- og mavesygdomme. Resultatet er, at der for langt de fleste mentale lidelsers vedkommende er en forhøjet risiko for at udvikle en af de fysiske sygdomme, der optræder i undersøgelsen.
’Det påvirker livskvaliteten, når fysiske sygdomme ofte følger mentale lidelser. De ramte har brug for at blive fulgt tættere og få yderligere lægebehandling. Vi ved, at disse fysiske sygdomme kan reducere deres forventede levealder. Vi har derfor brug for at udvikle et bedre sundhedstilbud til mennesker med både mentale lidelser og fysiske sygdomme,’ siger Anders Prior, der er almen praktiserende læge og medforfatter på studiet.
Forskerne bag
Studiet er blevet udført som en del af et Niels Bohr Professorat ved Aarhus Universitet, ledet af Professor John McGrath. Centret er støttet af Dansk Grundforskningsfond, og dets forskning udforsker innovative metoder relateret til psykiatrisk epidemiologi.
Natalie Momen er postdoc specialiseret i epidemiologi og Anders Prior er almen praktiserende læge samt postdoc med ekspertise indenfor komorbiditet (sammenhæng mellem sygdomme).
Læs artiklen: Association between Mental Disorders and Later Medical Conditions
Læs mere om projektet: http://nbepi.com
Nøgleord
Kontakter
Postdoc Natalie Momen, ph.d.
Center for Registerforskning, Institut for Økonomi,
Aarhus BSS, Aarhus Universitet
Tel: + 45 53838111
Email: Ncm@econ.au.dk
Postdoc og praktiserende læge Anders Prior, ph.d.
Forskningsenheden for Almen Praksis, Aarhus
Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet.
Tel: +45 22993713
Email: anders.prior@ph.au.dk
Links
Information om Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Om Aarhus BSS
Aarhus BSS er en bred business school ved Aarhus Universitet. Med ca. 15.700 dagsstuderende og flere tusinde deltidsstuderende, 275 ph.d.-studerende og godt 500 videnskabelige medarbejdere er Aarhus BSS en af Europas største business schools og Danmarks største universitære enhed inden for business og samfundsvidenskab med en stor faglig bredde.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Aarhus Universitet etablerer nyt center for dansk erhvervsliv3.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Institut for Økonomi på Aarhus BSS bliver hjemsted for en ny forskningsenhed, Center for Erhvervsøkonomisk Forskning og Analyse, Aarhus Universitet (CEFAU). Centret skal levere uafhængige og forskningsbaserede analyser, som kan gavne det danske erhvervsliv.
Presseinvitation: Folketinget og Magtudredningen 2.0 inviterer til konference på Christiansborg25.10.2024 08:25:50 CEST | Presseinvitation
Forskere præsenterer centrale indsigter fra det indledende arbejde i Magtudredningen 2.0 og diskuterer ny viden med politiske aktører.
Nyt internationalt pionercenter for medicinsk dataforskning20.8.2024 09:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Aarhus Universitet, Københavns Universitet og University of Oxford går nu sammen om at skabe et nyt pionercenter, der bliver en markant international partner for datadreven medicinsk forskning. Pionercentret forankres på Aarhus Universitet med hub sites på hver af de tre universiteter og med en samlet bevilling på 250 mio. kr.
Kære landmand, hvor digital er du?23.5.2024 10:29:24 CEST | Pressemeddelelse
Der er store forventninger til, at digitale teknologier kan sætte yderligere skub i landbrugets udvikling. Men hvad mener den enkelte landmand egentligt om at gøre sit landbrug mere digitalt? Det får 4000 landmænd nu mulighed for at svare på i en spørgeskemaundersøgelse, der både skal høste erfaringer og så nye idéer til udviklingen af landbrugets grønne omstilling.
Tronskiftet fører til nyt navn på forskningscenter20.3.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse er det nye navn på et seks år gammelt forskningscenter ved Aarhus BSS på Aarhus Universitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum