Test: Region Hovedstaden beder om borgernes forståelse

Sundhedsstyrelsen meldte onsdag aften nye retningslinjer for test ud – og siden har en del borgere oplevet kø til at blive testet.
”Vi bakker 100 procent op om Sundhedsstyrelsens ambition om at teste mange flere af vores borgere – også dem, der kun har lette symptomer, men vi er nødt til at bede om forståelse for, at personalet på hospitalerne skal kunne følge med. De fire akuthospitaler i Hvidovre, Nordsjælland, Bispebjerg og Herlev har knoklet med at få podeklinikker op og stå og få dem bemandet,” siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) der samtidig roser og takker de ansatte for deres utrolige evne til at omstille sig skiftende vilkår og retningslinjer.
Venter på booking online
De nationale myndigheder arbejder på højtryk for at lave et system for booking online, men indtil det er på plads, foregår bookingen over telefon. Borgerne skal ringe til egen læge (uden for lægernes åbningstid til Akuttelefonen 1813). Her får borgerne et telefonnummer til en podeklinik, som de skal ringe til. Og her har en del borgere oplevet at hænge i kø.
”Vi håber på borgernes tålmodighed. Vi oplever også et stort og forståeligt ønske fra kommunerne om at få testet både deres ældre borgere og de ansatte. Det gør hospitalerne og de udkørende læger fra Region Hovedstadens Akutberedskab også alt for kunne gøre så hurtigt som muligt,” siger formand for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden Christoffer Buster Reinhardt (C), der samtidig understreger, at regionen følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer.
Det betyder, at den udvidede mulighed for at blive testet med lette symptomer kun gælder for borgere, der opfylder særlige kriterier (se fakta).
Fakta - test af personer med milde symptomer
- Egen læge (udenfor lægens ventetid Akuttelefonen 1813) kan efter telefonisk visitation i dagtimerne henvise patienter med milde symptomer på COVID-19 direkte til en test på en af de fire podeklinikker i Herlev, Hillerød, Bispebjerg og Hvidovre.
Der er dog visse kriterier, der skal være tilstede – udover lette symptomer på COVID-19:
- Hvis der er nære relationer i særlige risikogrupper, fx husstandsmedlemmer med nedsat immunforsvar, kronisk sygdom mv. hvorfor det kan være hensigtsmæssigt at kende patientens COVID-19-status ift. opretholdelse af streng selvisolation.
- Hvis patienten vurderes at have vanskeligt ved at følge myndighedernes anbefalinger om selv-isolation i hjemmet, fx på grund af sociale og adfærdsmæssige problemer som ex. misbrug og hjemløshed, kognitiv funktionsnedsættelse, misbrug, manglende socialt netværk eller ressourcer
- Hvis det vurderes at være hensigtsmæssigt at kende patientens COVID-19-status ift. opretholdelse af selvisolation, herunder at sikre hensigtsmæssige rammer for selvisolation, fx hvis der bor mange i husstanden på et lille areal, manglende rumadskilles mv. og der kan være behov for kommunal eller anden understøttelse af bolig og ophold.
- Hvis patienten har haft tæt kontakt til patient med bekræftet COVID-19
Ansatte i særlige nøglefunktioner kan testes
- Hvis patienten varetager helt særlige nøglefunktioner i samfundet, som bekræftet af personaleleder eller dennes overordnede, herunder at medarbejderen i den aktuelle situation ikke kan erstattes af andre, og at det er aftalt med medarbejderen at denne umiddelbart møder på arbejde ved negativ COVID-19 test.
- Medarbejdere på sundheds- og ældreområdet, samt i indsatser for særligt sårbare grupper på socialområdet, som forventes umiddelbart at genoptage funktioner hvor der er tæt kontakt med patienter eller borgere, kan af nærmeste personaleleder, eller dennes overordnede, henvises uden om egen læge og direkte til test for COVID-19 i en regional COVID-19-klinik.
Hvad er lette symptomer på COVID-19 – ifølge Sundhedsstyrelsen
- De typiske symptomer på COVID-19 er til at begynde med ondt i halsen, forkølelse, alment ubehag, muskelsmerter og evt. let tør hoste. Det ligner influenza og almindelige luftvejsinfektioner og kræver sjældent, at man har brug for behandling i sundhedsvæsenet. Stoppet næse eller løbenæse, uden andre symptomer er ikke typisk for COVID-19.
Kilde: Sundhedsstyrelsen brev af 20. marts 2020 til befolkningen om COVID-19
Billeder
Information om Region Hovedstaden
Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Region Hovedstaden vil bekæmpe opioidmisbrug og stoppe bekymrende udvikling blandt unge15.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden lancerer nu en plan, der skal nedbringe brugen af opioider på hospitaler og hos de praktiserende læger. Bedre styring af lægeordinerede opioider, et samarbejde med gymnasier og et øget fokus på samarbejde om emnet på tværs i sundhedsvæsnet skal sikre, at færre bliver afhængige af de stærkt vanedannende smertestillende midler.
Ny råstofplan sendes i høring i Region Hovedstaden14.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regionsrådet i Region Hovedstaden sender nu sit forslag til en ny råstofplan i 11 ugers offentlig høring. Planen skal sikre, at der også i fremtiden er adgang til råstoffer som sand og grus til byggeri og anlæg. Borgere, kommuner og interesseorganisationer opfordres til at komme med deres input.
Region Hovedstaden åbner for investeringer i våben13.5.2025 20:37:15 CEST | Pressemeddelelse
Politikerne i Region Hovedstaden besluttede her til aften, at regionen fremover må investere i virksomheder, der producerer våben. Investeringerne må dog kun sættes i virksomheder, der overholder de FN-konventioner, Danmark har tiltrådt. Dermed må regionen fx fortsat ikke investere i virksomheder, der producerer atomvåben eller dele hertil.
Region Hovedstaden indfører et kvalificeret ansættelsesstop for speciallæger på hospitaler7.5.2025 15:15:43 CEST | Pressemeddelelse
Et kvalificeret ansættelsesstop for speciallæger i Region Hovedstaden skal hjælpe til en mere ligelig fordeling af læger i hele Østdanmark.
(Rettet udgave) Nyt studie: Kvinder er i større risiko for lungesygdomme end mænd ved samme mængde rygning6.5.2025 21:47:22 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Herlev og Gentofte Hospital står bag studiet, der viser, at når man ser på kvinders risiko for KOL eller respiratorisk død er den ca. dobbelt så høj som mænds ved samme mængde rygning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum