Alexandra Instituttet

Maskinlæring skal gøre det nemmere for mindre virksomheder at indberette til SKAT

Del
Startup-virksomheden Digital Revisor tilbyder online værktøjer, som hjælper private og virksomheder med forskudsopgørelse, selvangivelse og årsrapporter. Alexandra Instituttet hjælper med at udvikle en maskinlæringsalgoritme og -motor bag systemet.

Kan man sætte strøm til revisionsbranchen? Det mener iværksætteren Niels Dahl, der står bag en digital selvbetjeningsløsning, der skal gøre det nemmere for private og små og mellemstore virksomheder at indberette til SKAT og Erhvervsstyrelsen. I praksis betyder det, at virksomhederne selv overtager revisor-leddet.

Niels Dahl, CEO og grundlægger af Digital Revisor, fortæller:

"Vores vision er at sætte virksomheder i stand til digital selvbetjening. Virksomhederne kan selv leve op til reglerne og indberette, uden at de skal have fat i en revisor. Reglerne er så komplekse, at man skal have mange års uddannelse som revisor for at håndtere dem. Men med vores online værktøj giver du adgang til nogle data og svarer på spørgsmål, og ud fra det udregner og opstiller vores service din årsrapport. Online-værktøjet gør altså det en revisor normalt ville gøre."

Han har tidligere arbejdet med revision og softwareudvikling i 20 år og stiftede Digital Revisor i 2016, da han kunne se et stort potentiale i at sætte strøm til revisionsbranchen.

Digital Revisor har allerede udviklet en digital platform, der henvender sig til privatpersoner. Her er det ofte ting som privat boligudlejning, forældrekøb eller udlejning af værelser, der kræver ekstra indberetninger til SKAT.

Nu udvikler de også en løsning til mindre virksomheder. Her er udfordringen ofte komplicerede regler for indberetning til det offentlige. Det er netop her, at Alexandra Instituttets eksperter inden for maskinlæring kan bidrage.

“Målet er at flytte revisoren fra den gamle kontrollerende rolle og i stedet få revisor over i en værdiskabende og rådgivende rolle. Ved at tilbyde en digital selvbetjening sætter man virksomhederne i stand til selv at lave deres årsrapport og selvangivelse. Og der, hvor man har brug for hjælp, der får man naturligvis kontakt til en revisor, der kan rådgive en,” forklarer Niels Dahl.

Nøglen er at forstå data

Et digitalt selvbetjeningssystem kræver, at man opbygger en motor eller en algoritme, der selv kan opstille et regnskab ud fra de input, det får fra virksomhederne samt de regler, der er i lovgivningen. Hele krumtappen i motoren er maskinlæring.

Som det næsten kan høres, så lærer maskinen ved at analysere data. Niels Dahl forklarer:

"Det er meget konkret og handler om at fodre algoritmen med bogføringsdata, momskoder og regler fra regnskabsloven. Ud fra det skal systemet prøve at gætte, hvad posterne svarer til. Er det en udgift eller noget, der skal trækkes fra? Der er mange udfald, regler og muligheder i forhold til opstilling af årsrapport. Skattereglerne ændrer sig også løbende. Derfor tog vi kontakt til Alexandra Instituttet for at få hjælp fra deres eksperter."

Finder strukturer på tværs af poster

Det er netop den algoritme, der starter det hele, som Alexandra Instituttets specialister hjælper med at udvikle. Virksomheder følger nogenlunde samme struktur og er opdraget ens, og de har en vis forståelse for, hvordan et regnskab ser ud. Her giver maskinlæring mulighed for at finde strukturer på tværs af regnskaber og bogføringsdata.

Men der er afvigelser, og det er netop her, udfordringen ligger. Det kan eksempelvis være virksomheder som en minkfarm, der har poster, som ingen andre virksomheder har.

Ifølge Niels Dahl er det vigtigt at opdyrke et tværfagligt samarbejde med AI-eksperter, hvor man deler sin domæneviden.

"Vi havde 500 kontoplaner med 35.000 konti, som vi skulle have gjort klart til indsendelse til Skat og Erhvervsstyrelsen. Det er dyrt at gøre manuelt, og som lille startup havde vi ikke kompetencerne. Her havde vi et drømmescenarie, hvor Alexandra Instituttet stillede deres eksperter til rådighed. Det betyder, at vi i dag har en velfungerende algoritme."

Fakta: Sådan foregår den digitale selvbetjening

For at få den digitale selvbetjening til at lykkes, har Digital Revisor delt processen ind i fem steps.

Det første, systemet gør, er at hente bogføringstal ind til Digital Revisor. Derefter skal algoritmen finde ud af, hvad der er hentet hjem og holde det op mod det regnskabstekniske.

Data analyseres og holdes op mod lovgivningen, hvilket udløser en række specifikke spørgsmål til brugeren. Algoritmen bruges også til at identificere ikke-fradragsberettigede omkostninger og til at kvalificere mulige skattemæssige afskrivninger.

Med de elementer på plads, bogføringstallene, svarene på spørgsmålene og skattefradraget, får man en årsrapport og en selvangivelse, som kan indberettes.

Fakta:

Projektet Innovativ brug af big data er finansieret af Den Europæiske Fond for Regionaludvikling og Region Midtjylland. 

For at se dette indhold fra alexandra.dk, så skal du give din accept på toppen af denne side.
For at se dette indhold fra alexandra.dk, så skal du give din accept på toppen af denne side.

 Digital Revisor er stiftet af Niels Dahl i 2016. De står bag en platform, der sætter private og erhvervsdrivende i stand til selv at skabe deres årsrapport og indberette tal til selvangivelsen.

Digital Revisors udfordring er at automatisere processen, så brugeren ikke selv skal vide, hvordan man får sat posterne op til SKAT. Her udvikler Alexandra Instituttets specialister en algoritme, der oversætter regnskabstallene i skatteopgørelsen. Niels Dahl arbejder nu videre på udvikling af systemet i et projekt i innovationsnetværket InfinIT.

Projektet Automatisk Erhvervsrapportering, der er med i Digitaliseringsstyrelsens strategi 2016-2020, viser, at den danske stat kan spare seks milliarder kr., hvis man kan automatisere regnskabsprocessen blandt SMV’er.

Nøgleord

Billeder

Information om Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet
Alexandra Instituttet
Åbogade 34 · Rued Langgaards Vej 7
8200 Aarhus N · 2300 København S

+45 70 27 70 12https://alexandra.dk

100 eksperter under ét tag 

Alexandra Instituttet hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og -teknologi. Vores udgangspunkt er samfundsmæssige problemstillinger og behov for at omsætte den nyeste forskning til innovative løsninger. 

Hos os finder du stærke kompetencer inden for blandt andet visual computing, kunstig intelligens, IoT, cybersikkerhed, interaktionsdesign og smarte produkter. 

Vi arbejder i et tværfagligt miljø og er et hold af højtkvalificerede specialister, der hurtigt kan forstå din organisations og dine brugeres problemstillinger.

 
 

Følg pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

Danmark går forrest i Europa med ny hensigtserklæring: Mulighed for frikøb af data fra danske medier baner vej for ansvarlige, danske sprogmodeller9.4.2025 09:27:58 CEST | Pressemeddelelse

De fleste AI-modeller i dag er trænet på data uden hensyntagen til dataejers rettigheder. Med ny hensigtserklæring sætter Danmark fokus på nødvendigheden af at respektere dataejernes ophavsret. Ifølge digitaliseringsminister Caroline Stage Olsen understreger erklæringen, at vi i Danmark arbejder med kunstig intelligens og sprogmodeller på den danske måde, hvor vi går ansvarligt til værks.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye