DI - Dansk Byggeri

For få unge til at tage over, når håndværkere går på pension

Del
Alt for få unge på Fyn og øerne vælger at uddanne sig til fx tømrer, murer eller snedker, når de er færdige med 9. eller 10. klasse. Værst står det til i Odense og Svendborg. Samtidig er mange ældre håndværkere på vej på pension. Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri, som frygter fremtidens mangel på faglærte hænder.

Unge i 9. og 10. klasse skal senest den 1. marts beslutte, hvilken vej de vil gå, når de er færdige med grundskolen. Kun 21 procent af de unge på Fyn og øerne valgte sidste år at søge ind på en erhvervsuddannelse. Langeland er den eneste kommune i området, hvor søgningen til erhvervsuddannelserne sidste år var oppe på 30 procent. I Odense og Svendborg gjaldt det kun for 17 procent. Det bekymrer Dansk Byggeri. 

Godt 139.000 faglærte på landsplan har nemlig rundet de 60 år, og det betyder, at de har udsigt til at gå på pension inden for de næste 10 år. 

- Det er bekymrende, at så få unge vælger en erhvervsfaglig uddannelse, særligt når vi kan se, at så mange faglærte er på vej på pension, siger formand for Dansk Byggeri Fyn Dan Johansen. 

Nødvendigt med mere ambitiøse mål 

Kommunerne er fra i år forpligtet til at sætte mål for søgningen til erhvervsuddannelserne, og Dansk Byggeri Fyn opfordrer alle kommuner til at arbejde aktivt for at få flere unge til at søge. 

- Vi har behov for, at alle kommuner sætter ambitiøse mål og lægger planer for, hvordan målene rent faktisk nås. Der findes et væld af gode muligheder, hvor børn og unge kan få lov til at prøve, hvad det vil sige at arbejde i en byggevirksomhed, og virksomheder i de fynske kommuner står klar til at samarbejde med skolerne og vise deres fag frem, siger formand for Dansk Byggeri Fyn Dan Johansen. 

Unge og forældre skal informeres bedre 

Han mener, at kommunerne har et medansvar for at få børn, unge og forældres øjne op for, at en håndværksuddannelse lige så vel kan være vejen frem som en gymnasial uddannelse. 

- Fremtidsmulighederne inden for byggeri og anlæg er mange og gode. Der er løn under uddannelsen og job at få. Man kan blive selvstændig eller videreuddanne sig til fx ingeniør eller bygningskonstruktør, og man får lov til dagligt at bruge sine hænder og udfolde sig kreativt, siger formand for Dansk Byggeri Fyn Dan Johansen. 

 

Kontakter

Formand for Dansk Byggeri Fyn Dan Johansen, telefon 66 15 62 55.
Regionskonsulent for Dansk Byggeri Fyn Mads P. Gede, telefon 24 60 05 22
Chefkonsulent Mette Skovgaard Petersen, msp@danskbyggeri.dk telefon 30 27 37 01.

Links

Information om DI - Dansk Byggeri

DI - Dansk Byggeri
H.C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377https://www.danskindustri.dk/brancher/di-byggeri/

 

 

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Byggeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Byggeri

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye