Nyt formidlingscenter for flagermus åbner på Bornholm
Om dagen gemmer de sig i mørke huler og sprækker og en del af dem sover med hovedet nedad. Når natten falder på, vågner de op til dåd og jager insekter. Hver tredje pattedyreart i den danske natur er en flagermus, og nu får det lyssky rovdyr, der også er Danmarks eneste flyvende pattedyr, sit eget formidlingscenter på Bornholm.
- Flagermus lever et hemmelighedsfuldt liv i mørket og måske derfor, er danskernes kendskab til deres liv begrænset. Flagermus er blandt de få dyrearter, der lever af nataktive insekter, som eksempelvis myg og natsværmere. Flagermus indgår som et vigtigt led i skovens natur som rovdyr og som føde for andre rovdyr som eksempelvis ugler. Med et formidlingscenter på Bornholm vil Naturstyrelsen udbrede kendskabet til flagermusen til glæde for skoleelever, spejdertrupper, naturinteresserede turister og bornholmere, siger Søren Friese, skovrider i Naturstyrelsen.
Formidlingscentrets placering på klippeøen er ikke helt tilfældig. Bornholm har den højeste diversitet af flagermusarter i Danmark og en hel unik sammensætning af de forskellige arter. Bornholm er således Danmarks hotspot for flagermus – her findes hele 15 ud af de 17 danske flagermusearter, blandt andet landets mest sjældne art, Bechsteins flagermuse, der lever og yngler på øen, som det eneste registrerede sted i Danmark.
Formidlingscentret kommer til at have til huse i en gammel forfalden, stråtækt bygning i Rø Plantage - også kaldet Borgedalslængen - hvor en koloni af langøret flagermus har slået sig ned på loftet. For at redde koloniens levested renoveres dele af bygningen, mens andre dele skal rives ned. For at forstyrre flagermuskolonien mindst muligt, tilpasses nedrivning og istandsættelse til flagermusenes årscyklus.
Formidlingscenteret indrettes i bygningens underetage og vil rumme en udstilling om flagermusenes liv, og det vil blive muligt at følge med i livet på loftet via infrarødt kamera.
- Rø Plantage er et godt sted at opleve flagermus. Skoven ligger langt fra større byer, så man kan opleve mørke nætter uden lysforurening – en efterhånden sjælden oplevelse i Danmark. Skoven er desuden frit teltningsområde, så der er mulighed for at kombinere en flagermustur med en nat under åben himmel, hvor man kan være opleve de spændende dyr, siger Søren Friese.
Det er 15. Juni Fonden, der har bevilliget penge til det nye formidlingscenter om flagermus på Bornholm, mens Naturstyrelsen finansierer udvendig istandsættelse af den gamle bygning.
Formidlingscenteret vil være ubemandet og have åbent hele året og indvies efter planen i slutningen af 2020.
Kontakter
Kontakt for yderligere oplysninger:
Søren Friese
Skovrider
sfr@nst.dk
+45 72 54 31 44
+45 30 94 62 37
Billeder
Information om Naturstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Naturstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Naturstyrelsen
Støtte til fornyelse af Opalsø-området på Bornholm16.12.2024 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med en donation fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal på 8 millioner kroner vil det blive en bedre oplevelse at besøge en af Bornholms største turistattraktioner: Opalsøen.
Danmarks største klima-lavbundsprojekt på vej i Ribe: 2.700 hektar landbrugsjord kan blive våd natur9.12.2024 09:42:02 CET | Pressemeddelelse
I fremtiden skal området øst for Ribe danne rammen om et storstilet projekt, der har enorme miljø-, natur- og klimagevinster. I dag besøger minister for grøn trepart området.
Presseinvitation: Farligt træ i Dyrehaven sprænges væk med dynamit19.9.2024 15:01:20 CEST | Pressemeddelelse
Tirsdag formiddag den 24. september sprænger Naturstyrelsen trækronen væk på en af de gamle bøge nær Ulvedalen af sikkerhedsmæssige årsager.
Flertal i den lokale bestyrelse ønsker elge i Naturnationalpark Gribskov19.6.2024 21:14:39 CEST | Pressemeddelelse
Et flertal i den nyudnævnte lokale bestyrelse har på et netop afholdt bestyrelsesmøde stemt for elge i den kommende Naturnationalpark Gribskov i Nordsjælland.
Fynske Hindsholm får ny statsskov3.5.2024 14:01:52 CEST | Pressemeddelelse
Naturstyrelsen har sammen med Kerteminde Kommune og to lokale vandværker erhvervet 60 hektar jord til en ny skov. Det markeres ved et pressearrangement med parternes underskrift af samarbejdsaftale om skovrejsning tirsdag den 7. maj kl. 14.00, hvor også skovens navn vil blive offentliggjort.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum