Naturstyrelsen

Fynske Hindsholm får ny statsskov

Del

Naturstyrelsen har sammen med Kerteminde Kommune og to lokale vandværker erhvervet 60 hektar jord til en ny skov. Det markeres ved et pressearrangement med parternes underskrift af samarbejdsaftale om skovrejsning tirsdag den 7. maj kl. 14.00, hvor også skovens navn vil blive offentliggjort.

Nu er der mere statsskov på vej til Fyn. 

Naturstyrelsen har i samarbejde med Kerteminde Kommune samt Dalby og Mesinge Vandværker erhvervet knap 60 hektar jord til skovrejsning syd for Dalby på halvøen Hindsholm på det nordøstlige Fyn.

Naturstyrelsen forvalter i forvejen lysåben natur på Hindsholm, bl.a. Fyns Hoved, men får som noget nyt en stor skov i området. 

- Fyn er et af de steder i Danmark, hvor vi har allermindst statsejet skov, men der kommer hele tiden nyt til. Den nye aftale betyder, at vi om nogle år kan byde alle i Kerteminde og omegn velkommen i en statsskov med de muligheder den giver for naturoplevelser og friluftsliv hele døgnet rundt, siger skovrider Jakob Harrekilde Jensen.

Kerteminde Kommune har en målsætning om at blive CO2 neutral i 2050, og for at nå det er skovrejsning et vigtig virkemiddel i det åbne land. 

- Vi har en ambition om at skov- og naturarealet i kommunen frem mod 2050 skal øges med 1.200 ha, der skal derfor være langt mere skov i Kerteminde Kommune end der er i dag. Så det her projekt, med ca. 60 hektar ny skov, er en rigtig god nyhed for vores fælles natur, klimaet og drikkevand. Området bliver offentlig tilgængeligt, til glæde for vores borgere og turister, som om nogle år vil kunne nyde en smuk skov udvikle sig i det kuperede terræn på Hindsholm, siger Kerteminde Kommunes borgmester, Kasper Ejsing Olesen. 

Grundvandsressourcen under skoven vil fremover være beskyttet mod forurening af pesticider og kvælstof, da Naturstyrelsen ikke anvender gødskning og pesticider i skoven. Det er derfor også en god nyhed for Dalby og Mesinge Vandværker, som tilsammen leverer langt størstedelen af vandforsyningen på Hindsholm. 

- En ny statsskov på Hindsholm er en virkelig god nyhed for vores drikkevand. Det er vigtigt med denne sikring af vores fælles grundvandsressource for nulevende og kommende generationer på Hindsholm, siger Jørn Koefoed, formand for Dalby Vandværk

- Godt drikkevand er og har altid været en grundsten for godt liv. Vi er, som små lokale vandværker, stolte af at kunne bidrage til projektets realisering, så grundvandsressourcerne her på vores halvø sikres mod forurening, siger Gert Tofte, formand for Mesinge Vandværk. 

Pressearrangement
Aftalen om ny statsskov på Hindsholm markeres ved et pressearrangement med parternes underskrift af samarbejdsaftale om skovrejsning, hvor også skovens navn vil blive offentliggjort.
Tid: Tirsdag den 7. maj kl. 14.00
Sted: Mosegårdsvænget 15, 5380 Dalby

Offentlig tur for alle
Der vil blive afholdt en offentligt tur, hvor parterne bag aftalen vil fremvise det nye areal og fortælle om det kommende arbejde med at planlægge og etablere skoven. 
Tid: Tirsdag den 21. maj kl. 16.30
Sted: Mosegårdsvænget 15, 5380 Dalby

Download et kort over det nye skovrejsningsområde på Hindsholm. 

Fakta: Ny statsskov på Hindsholm

  • Ejendommen Mosegården erhverves med overtagelse pr. 1. september 2024. Bygningsparcellen forventes videresolgt ultimo 2024.

  • Det samlede budget for den nye skov beløber sig til 11,8 mio. kr. fordelt på 8,9 mio. kr. til erhvervelse af jorden og 2,9 mio. kr. til etableringen af skoven.

  • Arealerhvervelsen finansieres af de 4 parter med følgende andele: Kerteminde Kommune (43%), Naturstyrelsen (25%), Dalby Vandværk (18 %) og Mesinge Vandværk (14 %). Naturstyrelsen finansierer etableringen og fremtidig drift, herunder skovrejsning, naturgenopretning og faciliteter

  • En nedlagt grusgrav på ejendommen er i dag udlejet til Nordøstfyns Jagtforening til flugt- og riffelskydning i perioden 1. april – 30. september. Naturstyrelsen forventer at indgå en ny lejeaftale, når den nuværende aftale udløber 28. februar 2025.

  • Dalby Vandværk har tilladelse til at indvinde 140.000 m3 vand pr. år fra 3 boringer. Den ene boring ligger inden for projektområdet for den nye skov og de 2 andre tæt på, hvoraf den ene har BNBO-areal (Boringsnært Beskyttelsesområde) delvist inden for projektområdet.

  • Mesinge Vandværk har tilladelse til at indvinde 135.000 m3 vand fra tre boringer. To af boringerne ligger tæt på projektområdet for den nye skov og med BNBO-arealer delvist inden for projektområdet.

  • Naturstyrelsen vil efter overtagelsesdagen igangsætte forundersøgelser af området og i forbindelse med planlægningen af den nye skov i 2025 gennemføre arrangementer for at få borgere og naboers input til den ny skov, som forventes plantet i 2027.

Yderligere oplysninger:

Naturstyrelsen:
Jakob Harrekilde Jensen, skovrider, tlf. 4178 2043

Kerteminde Kommune:
Kasper Ejsing Olesen, borgmester, Kerteminde Kommune, tlf. 2465 29249

Martin Køhl Søholm, leder af Natur, Kerteminde Kommune, tlf. 5116 7251

Dalby Vandværk:
Jørn Koefoed, formand, tlf. 2969 5263

Mesinge Vandværk:
Gert Tofte, formand, tlf. 6534 1526

Vedhæftede filer

Følg pressemeddelelser fra Naturstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Naturstyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye