40% af de unge boligkøbere går i mæglerfælden

Over de seneste måneder har mere end 4000 unge danskere deltaget i en online undersøgelse fra Danske BOLIGadvokater. Deltagerne har vurderet en række udsagn om boligkøb og dets faldgruber som værende enten rigtige eller forkerte.
Blandt andet tror mange, at ejendomsmægleren også er købers mand. Men virkeligheden er, at sælger betaler ejendomsmægleren for, at sikre sælger den bedste pris og de bedste handelsvilkår. Det er dermed en antagelse som spænder ben for, at købere kan forhandle sig til bedre købsvilkår eller en lavere købspris.
Undersøgelsen afslører et stort hul i boligkøbernes tryghed mener Jan-Schøtt Petersen, formand for Danske BOLIGadvokater. ’’Størstedelen af unge boligkøbere har ingen eller kun meget lidt erfaring med boligmarkedet. Spørger man de forkerte til råds, risikerer man at købe katten i sækken. Det er utrolig vigtigt, at forstå, at ejendomsmægler er sælgers mand og at det derfor er ens eget ansvar at rådføre sig hos en uafhængig rådgiver’’, forklarer Jan-Schøtt Petersen.
Hver femte unge boligkøber læser ikke ’det med småt’
Undersøgelsen viser også, at hver femte unge boligkøber tror, at købsaftalen er et standarddokument, som man trygt kan skrive under på. Købsprisen er i fokus, mens de øvrige vilkår og betingelser i købsaftalen nedprioriteres. ’’Når man står med det ene ben indenfor i drømmeboligen og antager, at der er tale om en ganske almindelig handel med en række standarddokumenter, kan det være svært ikke at give efter for presset og underskrive købsaftalen’’, forklarer Jan Schøtt-Petersen.
For boligkøbere er det vigtigt at vide, at ”standardaftalen” tager udgangspunkt i sælgers forhold, og at ejendomsmægleren herudover kan tilføje nye vilkår og betingelser til købsaftalen, som er i sælgers interesse, men som stiller køberen dårligt. Der kan eksempelvis stå, at der er forhold i købsaftalen som ikke kan forhandles eller at købesummen deponeres i et såkaldt ”finanscenter” fremfor et officielt pengeinstitut, hvilket stiller køberen uden nogen form for sikkerhed, hvis finanscenteret skulle gå konkurs. ’’Vilkår og betingelser i en købsaftale er som udgangspunkt altid til forhandling, så det er vigtigt at læse den grundigt igennem og gennemskue hvad det er, man skriver under på’’, forklarer Jan Schøtt-Petersen.
Brug advokatforbeholdet
Er købsaftalen først skrevet under, hænger køber på den. Ønsker man at fortryde handlen helt, skal det ske inden 6 hverdage og det koster 1 pct. af købesummen. Danske BOLIGadvokater anbefaler derfor altid, at boligkøbere får tilføjet et advokatforbehold i købsaftalen. Med et advokatforbehold får man tid til at rådføre sig med en BOLIGadvokat, inden købet gøres gældende og man får mulighed for at komme ud af bolighandlen gratis. ’’Advokatforbeholdet er ikke automatisk med i købsaftalen, så husk selv at sørge for, at det bliver tilføjet i købsaftalen, før du skriver under’’, afslutter Jan Schøtt-Petersen.
Faktaboks
- Sælgers ejendomsmægler er sælgers mand og må jf. loven ikke rådgive køber, da køber og sælger har modsatrettede interesser
- Købsaftalen er et dokument udarbejdet med udgangspunkt i sælgers forhold og indeholder såvel ”standardbestemmelser” som individuelle vilkår.
- Alt er i princippet til forhandling
- Advokatforbeholdet kan downloades gratis på www.danskeboligadvokater.dk
- Medlemmer af Danske BOLIGadvokater tilbyder et gratis og uforpligtende formøde, allerede inden drømmeboligen er fundet
Nøgleord
Kontakter
Jan Schøtt-PetersenFormand
Advokat og formand for Danske BOLIGadvokater
Billeder
Information om Danske BOLIGadvokater
Danske BOLIGadvokater er en sammenslutning af advokater med speciale i boligrådgivning. De har som de eneste fået branchens blå stempel som BOLIGadvokater, fordi de udelukkende arbejder efter de etiske regler for køb og salg af fast ejendom, der er aftalt mellem Advokatsamfundet og Forbrugerrådet.
Det betyder bl.a., at en dansk BOLIGadvokat yder uafhængig rådgivning og ikke må repræsentere sælger og køber i samme handel. Og det betyder også, at Danske BOLIGadvokater ikke har alliancer med andre aktører i branchen som fx banker, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber m.v. Alle medlemmerne af Danske BOLIGadvokater har et certifikat i bolighandel.
Danske BOLIGadvokater er repræsenteret i følgegrupperne for hhv. huseftersyn og tinglysning.
Foreningen blev stiftet i år 2000 og har i dag godt 100 medlemmer fordelt over hele landet.
Følg pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater
De vigtigste råd inden du får nøglerne til dit splinternye hjem20.8.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske BOLIGadvokater har udgivet en håndbog, der guider dig gennem hele processen med at købe en projektbolig. Her er de vigtigste råd til, når du (næsten) står med nøglerne til dit nye hjem.
Mens du venter på, at dit nye hjem bliver bygget færdigt6.8.2024 09:15:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny bolig i et projektbyggeri, er en bolig, der endnu ikke findes, og hvor du derfor ikke kan sammenholde salgsopstillingen med virkeligheden. Derfor er der al mulig grund til at følge byggeprocessen tæt. Danske BOLIGadvokater har udgivet en håndbog, der guider dig gennem ventetiden.
Nyt netværk for unge boligadvokater23.7.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et netværk af yngre boligadvokater skal sikre, at der også i fremtiden – og i flere dele af Danmark – vil være advokater, der kan hjælpe boligkøbere igennem de mange juridiske faldgruber. Netværket er lanceret af Danske BOLIGadvokater.
Boligejere i chok efter opkrævning af ejendomsskat9.7.2024 09:16:29 CEST | Pressemeddelelse
Telefonerne kimer hos landets boligadvokater med spørgsmål som: ”Hvad skal jeg gøre? Jeg har fået en gigantisk opkrævning og kan ikke forstå, at jeg skal betale så meget i ejendomsskat”. Det er efterregulering af ejendomsskat fra 2021, 2022 og 2023, der bringer boligejerne i chok.
Vær vågen inden du sætter underskriften på projektboligen3.7.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når du køber en ny bolig, der er en del af et projektbyggeri, rejser det nogle helt andre spørgsmål, end hvis du var på udkig efter en bolig, der allerede er bygget. Danske BOLIGadvokater har netop udgivet en håndbog, der guider dig gennem hele processen. For hvad kan du egentlig selv gøre for at få succes med købet?
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum