Forskere vil skabe etiske rammer for brug af overvågningsteknologi, så demente borgere sikres et trygt og værdigt liv
”En velkendt problematik hos demente er deres trang til at gå ture. Det kan i nogle tilfælde føre til, at den demente borger ikke kan finde hjem igen til både bekymring og fare for sig selv og andre. Projekt LIVSTEGN handler om etisk brug af overvågningsteknologier til at finde tegn på liv hos demente med vandreadfærd,” forklarer lektor i Informationsvidenskab, Anders Albrechtslund, der står i spidsen for projektet.
Forskerne vil blandt andet undersøge og evaluere brugen af overvågning til at sikre demente borgere, som har tendens til at gå fra deres boliger. Det skal være med til at forebygge den utryghed, som det giver hos pårørende og plejepersonalet. Derfor sker projektet også i tæt samarbejde med praktikere og pårørende:
”VI vil både inddrage demente, pårørende og plejepersonalet i processen, så de kan være med til at identificere og håndtere praktiske og etiske udfordringer og være med til at afprøve overvågningsteknologier og arbejdsgange,” forklarer Anders Albrechtslund.
Ny lovændring lovliggør overvågningsteknologi
Projektet rammer ned i en akut samfundsproblematik. Antallet af danskere over 60 år med demens stiger. Det anslås, at mindst 89.000 danskere har demens, og det tal forventes at være fordoblet frem med 2040. Projektet er desuden blevet til på baggrund af en ny lovændring på området. Anders Albrechtslund forklarer:
”Tidligere har overvågningsteknologi til demente været defineret som magtanvendelse, der krævede godkendelse, og som også indebar tilsyn fra myndighederne, men denne lovændring åbner for brug af tryghedsskabende velfærdsteknologi i plejen af demente.”
Projekt LIVSTEGN er forankret i det informationsvidenskabelige forskningsfelt, som har en lang tradition for at arbejde med implementering af teknologier på samfundsområdet.
”Når vi arbejder med teknologi, gør vi det ud fra en antagelse om at udvikling og brug af teknologi både påvirkes af og påvirker de konkrete situationer og omgivelser, som de vedrører. Overvågningsforskning som felt er knyttet til Informationsvidenskab og sociologi og spiller en væsentlig rolle i dette projekt, fordi der er fokus på de sociale, politiske og etiske konsekvenser af overvågning i forskellige sammenhænge,” slutter Anders Albrechtslund af.
Projektet kommer til at køre i fire år med opstart den 1. januar 2020.
Fakta
Projektet “LIVSTEGN: Overvågningsteknologier for et trygt og værdigt liv med demens” er blevet bevilliget 4.972.565 kr. Bevillingen er givet under VELUX FONDENS humanvidenskab og praksis-program. VELUX FONDEN er en almennyttig fond, der støtter humanvidenskabelige, kulturelle, sociale og miljømæssige formål for at fremme det danske demokratiske samfund på et oplyst, inkluderende og bæredygtigt grundlag. Derudover støtter fonden aktive ældre, øjen- og aldringsforskning.
Nøgleord
Kontakter
Lektor Anders Albrechtslund
Leder af Center for Overvågningsforskning
Institut for Kommunikation og Kultur, Informationsvidenskab
Mobil: 21630388
Mail: alb@cc.au.dk
Information om Aarhus Universitet: Arts
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Frygtforskere vil med afsæt i forskningsresultater skabe ’Danmarks uhyggeligste’ escape room6.5.2025 09:40:43 CEST | Pressemeddelelse
I forskningsenheden Recreational Fear Lab på Aarhus Universitet undersøger Mathias Clasen og Marc Malmdorf Andersen, hvorfor mennesker tiltrækkes af frygt og opsøger gys for fornøjelsens skyld. Med en bevilling fra Innovationsfonden får forskerne nu mulighed for at omsætte evidensbaseret viden om frygtpsykologi til handling ved at skabe et escape room.
Nyt grundforskningscenter sætter moderne tekstkultur under lup1.5.2025 16:17:36 CEST | Pressemeddelelse
Torsdag 1. maj markerede grundforskningscentret TEXT: Center for Contemporary Cultures of Text sin officielle åbning. I de kommende år skal TEXT bidrage med vigtig viden om, hvordan generativ kunstig intelligens påvirker nutidig tekstkultur.
Gymnasieelever lades i stikken med AI1.4.2025 13:18:34 CEST | Pressemeddelelse
Konference på Aarhus Universitet sætter fokus på AI’s potentialer og udfordringer i gymnasieuddannelserne.
Flere tolke til det danske EU-formandskab5.3.2025 13:36:24 CET | Pressemeddelelse
Et nyt hold af konferencetolke fra Aarhus Universitet skal løfte en vigtig opgave, når Danmark senere i år overtager EU-formandskabet.
Fire nye professorer i filosofi på Aarhus Universitet25.2.2025 09:12:49 CET | Pressemeddelelse
Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet har udnævnt fire nye professorer i filosofi. De fire nye professorer, Anke Büter, Guido Kreis, Jens Christian Bjerring, Thomas Schwarz Wenzer , tiltræder 1. marts 2025 og vil hver især bidrage til udviklingen af filosofisk forskning og undervisning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum