Tore Bjerregaard Stage modtager 10 mio. kr. fra Lundbeckfonden til nyt projekt: Hvad sker med lægemidlerne i kroppen hos diabetespatienter?
Tore B. Stage, farmaceut og lektor ved forskningsenheden Klinisk Farmakologi og Farmaci, SDU, forsker i præcisionsmedicin, som er kunsten at udvælge det rigtige lægemiddel til den rigtige patient. Han er blandt årets modtagere af et af de eftertragtede Lundbeckfonden Fellowships på 10 mio. kr.
Han har fået bevillingen til et projekt, hvor han vil finde sammenhængen mellem type 2 diabetes, og hvordan lægemidler fordeles og nedbrydes i kroppen. Idéen er baseret på et tidligere fund, hvor han viste, at blodfortyndende medicin holder op med at virke, når patienter med type 2 diabetes behandles for deres sygdom.
- Vi så, at patienter med type 2 diabetes, som igangsatte behandling med blodsukkersænkende behandling, fik markant dårligere effekt af deres blodfortyndende behandling. Dette var overraskende fos os, da vi ikke havde nogen mekanistisk forklaring på dette fænomen, fortæller Tore B. Stage.
Mere præcisionsmedicin
Lægemidler virker meget forskelligt på individer og det er vigtigt at afklare hvorfor. Med denne viden vil læger bedre kunne målrette behandlingen, så færre patienter får medicin, der ikke virker eller fremkalder alvorlige bivirkninger. Dette projekt vil bidrage til præcisionsmedicinering ved behandlingen af patienter med type 2 diabetes.
- Hvis vores mistanke om at mange forskellige lægemidler holder op med at virke, når man igangsætter blodsukkersænkende behandling, vil det have stor betydning for, hvordan man behandler patienter med type 2 diabetes; ikke kun med blodsukkersænkende medicin, men også anden medicinsk behandling, som de benytter.
Netop type 2 diabetes giver anledning til mange andre behandlingskrævende sygdomme, og derfor benytter type 2 diabetikere ofte flere forskellige lægemidler.
- Det er estimeret, at flere hundrede millioner lever med type 2 diabetes, og derfor er det afgørende, at vi kan målrette behandlingen af denne sygdom.
Translationel forskning
Med bevillingen får Tore B. Stage muligheden for at etablere en forskningsgruppe i translationel farmakologi, hvor laboratorieforskning og klinisk forskning hænger tæt sammen.
Det betyder at Tore B. Stage og hans forskerteam både vil arbejde med humane leverceller, kliniske forsøg hos patienter med type 2 diabetes og befolkningsstudier baseret på registre for at nå frem til de ønskede resultater.
- I translationel forskning kombinerer man typisk laboratoriearbejde med klinisk forskning. Det er en fordel, fordi man kan forklare molekylære mekanismer i laboratoriet, som ikke er muligt hos patienter. Samtidig kan man eftervise fund fra laboratoriet i kliniske forsøg og dermed styrke kvaliteten og validiteten af forskningen markant.
Dette kræver dog, at man spreder sig over mange felter og forskningsområder, og der skal derfor både rekrutteres biomedicinere, farmaceuter og læger til projektet og forskningsgruppen.
- Jeg er meget glad for at få muligheden for at fokusere min forskning over de næste fem år med et Lundbeckfonden Fellowship. Vi får muligheden for at indkøbe laboratorieudstyr og etablere en 3D-model af humane leverceller. Begge dele vil kunne bruges mange år ud i fremtiden og vil øge kvaliteten af vores forskning markant.
Kontakter
Tore Bjerregaard Stage
https://portal.findresearcher.sdu.dk/da/persons/tstage
Billeder
Links
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Minoritetspatienter får oftere beroligende medicin givet med tvang21.1.2025 09:54:20 CET | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra Syddansk Universitet viser, at sandsynligheden for at få beroligende medicin med tvang er 49% højere for patienter fra etniske minoriteter indlagt i voksenpsykiatrien, end majoriteten i befolkningen. Hvorfor ved forskerne endnu ikke.
Her scanner de børnene uden bedøvelse16.1.2025 14:35:27 CET | Pressemeddelelse
En lille brun trold ved navn Rumle er sammen med en app og et børnevenligt miljø omkring scanneren med til at gøre det muligt at MR-scanne selv små børn helt uden bedøvelse
Kan gulerødder bruges til behandling af diabetes?8.1.2025 10:07:37 CET | Pressemeddelelse
Aktuel forskning fra Syddansk Universitet viser, at gulerødder kan regulere blodsukkeret og styrke tarmfloraen – en kombination, der potentielt kan gavne personer med type 2-diabetes.
Snart kan flyvende værktøjskasse vedligeholde danske elledninger19.12.2024 09:13:25 CET | Pressemeddelelse
Med den grønne omstilling er der behov for et toptunet elnet. I et nyt projekt på Syddansk Universitet vil forskere og en række virksomheder udvikle IoT-sensor- og robotsystemer, der kan gøre vedligehold af højspændingsledninger nemmere, billigere og grønnere.
Dansk diabetesmedicin øger risikoen for svært invaliderende øjensygdom16.12.2024 08:24:11 CET | Pressemeddelelse
To uafhængige studier fra Syddansk Universitet (SDU) viser, at patienter med type 2 diabetes, som er i behandling med lægemidlet Ozempic, har øget risiko for at udvikle skader på øjets synsnerve, som kan medføre svært og varigt synstab. Begge studier tager udgangspunkt i danske registre og er de største i verden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum