Pantmærkerne: Vidste du det?

Hvorfor står der egentlig A, B eller C på pantmærket og ikke beløbet på panten i stedet?
Det er faktisk historisk betinget: Der har været pant i Danmark i snart hundrede år, men tidligere var der kun genpåfyldelige øl- og sodavandsflasker, som bryggerierne selv henter, vasker og fylder igen.
Fra starten af 90'erne var vi nået op på at bruge tre forskellige pantsatser - for små glasflasker, for halvliters plastikflasker og for store flasker. Pantsatser har traditionelt afspejlet værdien af emballagen - inklusive afgifter.
Fra beløb til bogstav
Da politikerne indførte frit emballagevalg i 2002, kom der mange nye flasketyper og også dåser. Faktisk er der i dag 23.500 forskellige emballager med pant registreret i Danmark.
For at kunne håndtere de mange nye engangsemballager, havde bryggerierne og importørerne sammen med butikkerne allerede et par år før etableret Dansk Retursystem.
Da det blev sværere at håndtere udbetalingen af den rigtige pant med alle de nye engangsemballager, indførte man derfor pantmærker. Pantmærkerne skulle hjælpe forbrugere, butikker og maskiner med at skelne mellem pantsatserne.
Ved at bruge bogstaver i stedet for beløb til at angive pantens værdi, kan pantbeløbet nemlig ændres uden, at man skal kalde store mængder emballager retur til om-mærkning, hvis pantværdien skal ændres.
Nøgleord
Billeder
Information om Dansk Retursystem
Hver dag pantes 5,2 mio. flasker og dåser i Danmark – det svarer til, at stort set alle danskere hver dag panter en flaske eller dåse. Dansk Retursystem sørger for, at de pantede flasker og dåser bliver genanvendt til nye drikke- og fødevareemballager. Det sparer på jordens ressourcer, og det sparer klimaet for 210.000 tons CO2 årligt. Det danske pantsystem er et af verdens mest effektive pantsystemer og drives non-profit.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Retursystem
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Retursystem
Pantsystemet er effektivt som aldrig før: 99,7 procent genanvendes i lukket kredsløb12.3.2025 09:48:36 CET | Pressemeddelelse
Når flasker og dåser genanvendes i pantsystemet, bliver hele 99,7 procent til nye flasker og dåser i et lukket kredsløb, hvor materialerne kan genanvendes igen og igen. Det fremgår af Dansk Retursystems årsrapport. Det rekordhøje niveau er en forbedring på knap 4 procentpoint i forhold til året før.
Nu bliver låget siddende på flasken19.2.2025 12:38:25 CET | Pressemeddelelse
Siden EU-direktivet om fastgjorte låg trådte i kraft sidste år, kommer hele 99% af alle pantede flasker retur med låget på. Det viser en opgørelse fra Dansk Retursystem. Det svarer til 126 tons plastik, som nu genanvendes i pantsystemet i stedet for at ende som affald.
NTO skal levere automatiseret optælleanlæg til ny pantfabrik30.5.2024 08:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Det bliver automationsvirksomheden NTO, der skal levere optælleanlægget til Dansk Retursystems nye pantfabrik i Fredericia. Anlægget skal håndtere flasker og dåser med pant, fra de kommer ind på fabrikken, til de bliver optalt, og flasker og dåser derefter sendes til genanvendelse.
Ny pantfabrik får sorteringsanlæg fra Bollegraaf6.5.2024 11:04:42 CEST | Pressemeddelelse
Nederlandske Bollegraaf Group har vundet udbuddet om sorteringsanlægget til Dansk Retursystems kommende pantfabrik i Fredericia. Her vil der dagligt skulle sorteres 2,5-3,5 mio. flasker og dåser, som kommer ind gennem pantsystemet vest for Storebælt.
Kasper Schmidt bliver ny CEO i Dansk Retursystem5.4.2024 13:21:55 CEST | Pressemeddelelse
Dansk Retursystem henter Kasper Schmidt som ny administrerende direktør. Han kommer fra en stilling som CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S og tiltræder 1. august hos Dansk Retursystem, som driver det danske pant- og retursystem. Her afløser han Lars Krejberg Petersen, der har ønsket at fratræde i 2024.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum