Lokale miljøarbejdere på global klimarejse

"Det er en tankevækkende og lærerig oplevelse." Sådan siger Ann-Kristen Duus Pedersen om oplevelsen af den store klode på Aarhus havn. Til daglig arbejder hun som logistikassistent i miljøvirksomheden Dansk Retursystem, men i sidste uge tog hun sammen med kolleger til Aarhus havn for at opleve Climate Planet.
Det blev altså en lidt anderledes eftermiddag end normalt for Ann-Kristin Duus Pedersen og hendes kolleger fra Retursystems fabrikker i henholdsvis Svenstrup og Løsning. Nede på Aarhus havn satte de sig ind i, hvad der måske kan beskrives som verdens største globus. Det er Climate Planet, et nyt formidlingsprojekt om klima, hvor Dansk Retursystem er partner.
Klima, satellitter og Learning Lab
Climate Planet er udviklet i samarbejde med NASA med det formål at skabe et overblik over og et fokus på den globale klimasituation.
Climate Planet er en gigantisk jordklode, hvor man indeni kan opleve en filmforestilling, som også vises på en globe. Den overvældende og flotte film bliver akkompagneret af klimaekspert Jesper Theilgaard, som star bag fortællingen.
"Det er bestemt et besøg værd - både for store og små", fortæller Ann-Kristin Duus Pedersen. "Det er en tankevækkende og lærerig oplevelse om den virkelighed, vi kommer til at stå overfor, hvis vi ikke tager klimaforandringerne alvorligt og handler ud fra dem".
Som en afslutning på dagen, fik medarbejderne en tur rundt i Dansk Retursystems eget Learning Lab, som også står på havnepladsen. Her kan man opleve sig selv som flaske eller dåse fra aflevering til genanvendelse.
Dansk Retursystem med på holdet
Dansk Retursystem er gået med som partner på projektet for at vise forbrugerne den kæmpe forskel de gør, hver eneste gang de afleverer deres dåser og flasker til genanvendelse. Noget, som de måske ikke overvejer til dagligt.
"Når man som forbruger afleverer sine flasker og dåser, så tænker man måske ikke over, hvad der sker efterfølgende. Hvor bliver de af, når man har puttet dem ind i returautomaten? Hvad betyder det egentlig for miljøet og for klimaet?" siger Hanne Luke, der er kommunikationsdirektør:
"Dén historie vil vi meget gerne fortælle."
Nøgleord
Billeder

Information om Dansk Retursystem
Hver dag pantes 5,2 mio. flasker og dåser i Danmark – det svarer til, at stort set alle danskere hver dag panter en flaske eller dåse. Dansk Retursystem sørger for, at de pantede flasker og dåser bliver genanvendt til nye drikke- og fødevareemballager. Det sparer på jordens ressourcer, og det sparer klimaet for 210.000 tons CO2 årligt. Det danske pantsystem er et af verdens mest effektive pantsystemer og drives non-profit.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Retursystem
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Retursystem
Danskerne panter for pengene – og forstår de miljøgevinsterne, panter de endnu mere8.5.2025 07:01:00 CEST | Pressemeddelelse
At få penge som belønning er den største motivationsfaktor, når danskerne panter dåser og flasker. Men de, som kender til gevinsterne for miljøet, panter endnu mere, viser en ny analyse af danskerne pantvaner. Dansk Retursystem lancerer på den baggrund i dag en ny kampagne, der skal løfte danskernes forståelse af pantsystemet og få endnu flere dåser og flasker retur og genanvendt.
Pantsystemet er effektivt som aldrig før: 99,7 procent genanvendes i lukket kredsløb12.3.2025 09:48:36 CET | Pressemeddelelse
Når flasker og dåser genanvendes i pantsystemet, bliver hele 99,7 procent til nye flasker og dåser i et lukket kredsløb, hvor materialerne kan genanvendes igen og igen. Det fremgår af Dansk Retursystems årsrapport. Det rekordhøje niveau er en forbedring på knap 4 procentpoint i forhold til året før.
Nu bliver låget siddende på flasken19.2.2025 12:38:25 CET | Pressemeddelelse
Siden EU-direktivet om fastgjorte låg trådte i kraft sidste år, kommer hele 99% af alle pantede flasker retur med låget på. Det viser en opgørelse fra Dansk Retursystem. Det svarer til 126 tons plastik, som nu genanvendes i pantsystemet i stedet for at ende som affald.
NTO skal levere automatiseret optælleanlæg til ny pantfabrik30.5.2024 08:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Det bliver automationsvirksomheden NTO, der skal levere optælleanlægget til Dansk Retursystems nye pantfabrik i Fredericia. Anlægget skal håndtere flasker og dåser med pant, fra de kommer ind på fabrikken, til de bliver optalt, og flasker og dåser derefter sendes til genanvendelse.
Ny pantfabrik får sorteringsanlæg fra Bollegraaf6.5.2024 11:04:42 CEST | Pressemeddelelse
Nederlandske Bollegraaf Group har vundet udbuddet om sorteringsanlægget til Dansk Retursystems kommende pantfabrik i Fredericia. Her vil der dagligt skulle sorteres 2,5-3,5 mio. flasker og dåser, som kommer ind gennem pantsystemet vest for Storebælt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum