Rune Lindahl-Jacobsen professor i epidemiologi og demografi på SDU

Rune Lindahl-Jacobsen har gennem de seneste 20 år forsket i en række områder inde for epidemiologi og biodemografi.
Hans hovedforskningsområder handler om, hvorfor kvinder lever længere end mænd, men har dårligere helbred end mænd, befrugtningsevnens betydning for senere helbred og dødelighed, samt hvorledes gener har betydning for, hvor lang tid man lever.
Rune Lindahl-Jacobsen er uddannet biolog. Han startede med at undersøge, hvorfor der findes hankønsvæsner og anvendte dyndsnegle som sin modelorganisme. Ved en konference på SDU blev han anbefalet at søge en stilling ved daværende Center for registerforskning, med henblik på at undersøge effekten af hormonforstyrrende stoffer på mænds reproduktive system og helbred. Stillingen blev Rune Lindahl-Jacobsens introduktion til registerbaseret forskning, hvor data var let tilgængelige i velorganiserede registre og ikke skulle indhentes i gummistøvler og langsommeligt laboratoriearbejde - og dette var starten på hans epidemiologiske interesse.
Efter at have forsket i fosterlivets betydning for mænds senere reproduktion, forsvarede han sin ph.d. om danske kvindes lave middellevetid. Under ph.d.-studiet blev han inspireret til at arbejde med Lexis-diagrammet og demografi. Efter nogle års afprøvning af sine færdigheder dels som projektleder og som kræftforsker fandt han en forskergruppe, der interesserede sig for det samme område som ham selv, aldringsforskning, og han blev ansat ved Enhed for Epidemiologi på SDU.
Rune Lindahl-Jacobsens arbejde indenfor epidemiologien og integrationen med demografien har ført til, at han i 2014 blev udnævnt til viceleder af det prestigefyldte Max Planck Odense, Center for Biodemografi ved SDU og senere fik oprettet sin forskergruppe i Biodemografi som en integreret gruppe i enhed for epidemiologi, biostatistik of biodemografi (EBB). Da Max Planck Odense, Center for Biodemografi ved SDU blev videreført i Center on Population Dynamics (CPOP) ved SDU, blev han udnævnt til leder af centrets sundhedsvidenskabelige forskningsgruppe. I dag fungerer han som formand for bestyrelsen i Cpop og forestår centerets daglige ledelse.
Rune Lindahl-Jacobsen er 49 år, er gift med Line Lindahl-Jacobsen og bor i Ganges Bro, lige uden for Næstved. Sammen har de fem børn (tre piger og to drenge) i alderen 7-22 år. I sin fritid gør han livet usikkert for kystens havørreder med fluestang, bygger på sit sommerhus og nyder samvær med venner og familie.
Kontakter
Til navneredaktionen:
Rune Lindahl-Jacobsen,
Privatadresse:
Rislevvej 45, Ganges Bro, 4700 Næstved
Fødselsdag: 24-01-70
Fødested: Rødovre
Mail: rjacobsen@helth.sdu.dk
Billeder
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Stort forskningsprojekt: Ny robotteknologi skal ruste danske virksomheder til en usikker verden10.4.2025 08:23:54 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra SDU Robotics er sammen med 22 andre partnere en del af forsknings- og innovationsprojektet MADE REACT. Ved hjælp af nye teknologiske løsninger skal de gøre dansk industri mere modstandsdygtig i en foranderlig verden. Projektet er støttet af Innovationsfonden og har et samlet budget på mere end 100 millioner.
Nye IT- og STEM-uddannelser godkendt til SDU Vejle8.4.2025 14:00:12 CEST | Pressemeddelelse
Otte nye IT- og STEM-uddannelser bliver fundamentet for et internationalt forsknings- og uddannelsesmiljø på den nye campus.
Nu kan du få ægte foie gras uden tvangsfodring8.4.2025 09:38:21 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Max Planck Instituttet og Syddansk Universitet (SDU) har udviklet en effektiv måde at lave foie gras af ænder og gæs, som ikke er blevet tvangsfodrede. Teknologien er patenteret, og håbet for fremtiden er, at den også vil kunne bruges til f.eks. plantebaserede fødevarer.
Ny klinisk professor i hæmatologi ved Odense Universitetshospital og SDU7.4.2025 11:00:12 CEST | Pressemeddelelse
Overlæge, dr. med. Kim Theilgaard-Mönch er pr. 1. september 2025 udnævnet til klinisk professor i hæmatologi ved Odense Universitetshospital (OUH) og Klinisk Institut ved Sydansk Universitet (SDU).
Lys kan afsløre kræft på sekunder – danske forskere bag ny teknologi30.3.2025 09:44:09 CEST | Pressemeddelelse
Fremtidens kræftdiagnose kan blive hurtigere og mere præcis – takket være et forskerteam ledet af SDU, der kan bruge usynligt lys og kunstig intelligens til at opdage sygdomme, før symptomerne viser sig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum