Syddansk Universitet

Kan havets skove bidrage til at hjælpe klimaet?

Del
Danmark kan spille en vigtig rolle i forhold til at lagre CO2 i havet. Derfor er SDU med til at arrangere en international workshop omkring havets skove. Den skal være med til at skabe opmærksomhed og interesse om havets skove, der har et kæmpe potentiale til at hjælpe klimaet på rette vej.

Forskere og rådgivere fra hele verden samles i København i næste uge for at deltage i konferencen ”Nordic Blue Carbon Workshop”. Her skal de diskutere havets skoves potentiale til at lagre CO2, og det kan bidrage med til at hjælpe klimaet på rette vej.

Syddansk Universitet er medarrangør på konferencen, og dekan Marianne Holmer fra SDU påpeger vigtigheden af at afholde konferencen:

-Vi ønsker at skabe opmærksomhed omkring andre måder at lagre CO2. Havskove af saltmarske, tang og havgræsser har et stort potentiale. Derfor er konferencen vigtig i forhold til klimakampen, siger hun.

Ifølge Marianne Holmer kan det nuværende pres på kystzoner være med til at mindske udbredelse af havskove:

-F.eks. kan alge-opblomstringer være en stor trussel for havets skov, fordi de forhindrer, at sollyset kan trænge ned på havbunden, hvor de vokser, siger hun.

Udover at skabe opmærksomhed om lagring af CO2 i havets skove, har arrangørerne også fokus på bevaring af de marine økosystemer.

Målet er i sidste ende at komme med konkrete initiativer, der kan inddrage det blå kulstof i nationalpolitiske strategier for CO2-regnskabet.

Danmark er speciel

Især i Norden er der en stor forekomst af skove i havet, og derfor kan Danmark spille en vigtig rolle i forhold til at gå forrest på området:

-I Danmark og i hele Norden har vi rigtig meget kystlinje, hvor der er et potentiale for at genetablere havets skove og dermed øge CO2-deponeringen, fortæller Marianne Holmer.

Fakta om blåt kulstof

Under det uendelige havvand findes skove bestående af tang, havgræs, og mangrover, mens saltmarske vokser i tidevandsbæltet. Disse skove spiller en rolle i forhold til at tilbageholde kulstof bedre kendt som CO2. Dermed kan disse havskove trække CO2 ud af atmosfæren og lagre dem på havets bund. Dette kaldes for blåt kulstof. Derfor er det en alternativ måde at oplagre CO2 på, der potentielt kan hjælpe kampen mod klimaet godt på vej.

Konferencen er arrangeret af

  • Åbo Academy Universitet
  • Aarhus Universitet
  • Syddansk Universitet
  • Stockholm Universitet
  • NIVA (Norwegian Institute for Water Research)
  • GRID Arendal
  • The Blue Carbon Initiative

Kontakter

Professor Marianne Holmer er dekan på Det Naturvidenskabelige Fakultet og ekspert i havskove. Telefon 60 11 26 05 eller mail holmer@sdu.dk

Information om Syddansk Universitet

Syddansk Universitet
Syddansk Universitet
Campusvej 55
5230 Odense M

https://www.sdu.dk/

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye