Lokalplaner og servitutter kan ødelægge dine boligdrømme

Servitutter og lokalplaner kan somme tider være svære at gennemskue og forstå – hvad betyder de for en ejendom?
Et par eksempler: En køber var ikke opmærksom på en tinglyst servitut om vejret på ejendommen, som betød, at køber om nogle få år måtte afgive en del af haven i forbindelse med et nyt byggeri på en bagved liggende parcel. En anden køber fik efter nogle år den ubehagelige overraskelse, at en tinglyst servitut på el-ledninger i jorden ikke tillod opførelse af en tilbygning, selv om der forelå en byggetilladelse fra kommunen.
For at undgå sådanne ubehagelige overraskelser er det en god idé at alliere sig med en BOLIGadvokat, før der skrives under på en købsaftale. BOLIGadvokaten har særlig kompetence til at sætte sig ind i de servitutter, som eventuelle privatpersoner har tinglyst over ejendommen, eller som fremgår af lokalplaner, regionsplaner mm.
”Det er enormt vigtigt, at lokalplaner og servitutter nøje gennemgås, så der er sikkerhed for, at man som kommende ejer kan anvende ejendommen, som man vil og ikke får ubehagelige overraskelser,” siger advokat Tina Bach, bestyrelsesmedlem i Danske BOLIGadvokater.
En servitut er en bestemmelse, der er pålagt en ejendom. Alle typer af ejendomme kan være pålagt servitutter, det vil sige enfamiliehuse, rækkehuse, etageejendomme, kolonihavehuse, sommerhuse, jordstykker mv.
”De værdiforringende begrænsninger gemmer sig ofte i bestemmelser om andres adgang til ejendommen, brugsret til stier, omkostninger til fællesarealer, naboers adgang til installationer på ejendommen eller som i eksemplet, naboens ret til at benytte sit areal”, forklarer Jan Schøtt-Petersen, formand for Danske BOLIGadvokater. Han opfordrer til at tjekke servitutterne, før man forhandler prisen med sælger.
Lokalplaner
Lokalplanen kan lægge mange begrænsninger på din ejendom. Dels i form af hvad der må bygges i det område, hvor din ejendom ligger og hvordan der må bygges, fx ved at fastlægge hvor højt dit hus må være.
Lokalplanen fastlægger også den fremtidige anvendelse af arealer omkring din ejendom. Det kan være, at der planlægges en ny vej, vindmøller eller skolebyggeri – udfordringen med lokalplanen er, at det kun er en ”plan”, dvs. at kommunen reserverer en ret til at realisere planen, indtil den er besluttet og igangsat. I den periode skal du respektere planen og skal du sælge, kan det forringe din salgspris, fordi ingen rigtig ved, om vejen anlægges eller ej.
”Det er ikke helt nemt at gennemskue, hvilke servitutter og hvilke elementer i lokalplanerne, som er værdiforringende, men de kan have meget store konsekvenser for boligkøberne og bør derfor gennemgås, før prisen på den nye bolig færdigforhandles”, slutter advokat Tina Bach fra Viborg, som opfordrer til at få rådgivning i forbindelse med boligkøb.
Tjeklisten
- Grundejerforeningen
- Krav til højden på hæk og hegn
- Krav til udformning og farver på en bygning
- Vedligeholdelse og brugsret til fælles indkørsel eller fælles vej
- Offentlig brugsret til en sti, der fx går gennem din grund
- Bestemmelser om fælles afløbsledninger, forsyningsledninger mv.
- Specifikke krav til brugen af en bygning
- Krav om grundvandsbeskyttelse
- Begrænsninger i forbindelse med lokalplanen
Nøgleord
Kontakter
Jan Schøtt-PetersenFormand
Advokat og formand for Danske BOLIGadvokater
Tina BachAdvokat og bestyrelsesmedlem hos Danske BOLIGadvokater
Tlf:+45 86 62 06 00tb@leoniadvokater.dkBilleder
Information om Danske BOLIGadvokater
Danske BOLIGadvokater er en sammenslutning af advokater med speciale i boligrådgivning. De har som de eneste fået branchens blå stempel som BOLIGadvokater, fordi de udelukkende arbejder efter de etiske regler for køb og salg af fast ejendom, der er aftalt mellem Advokatsamfundet og Forbrugerrådet.
Det betyder bl.a., at en dansk BOLIGadvokat yder uafhængig rådgivning og ikke må repræsentere sælger og køber i samme handel. Og det betyder også, at Danske BOLIGadvokater ikke har alliancer med andre aktører i branchen som fx banker, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber m.v. Alle medlemmerne af Danske BOLIGadvokater har et certifikat i bolighandel.
Danske BOLIGadvokater er repræsenteret i følgegrupperne for hhv. huseftersyn og tinglysning.
Foreningen blev stiftet i år 2000 og har i dag godt 100 medlemmer fordelt over hele landet.
Følg pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater
De vigtigste råd inden du får nøglerne til dit splinternye hjem20.8.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske BOLIGadvokater har udgivet en håndbog, der guider dig gennem hele processen med at købe en projektbolig. Her er de vigtigste råd til, når du (næsten) står med nøglerne til dit nye hjem.
Mens du venter på, at dit nye hjem bliver bygget færdigt6.8.2024 09:15:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny bolig i et projektbyggeri, er en bolig, der endnu ikke findes, og hvor du derfor ikke kan sammenholde salgsopstillingen med virkeligheden. Derfor er der al mulig grund til at følge byggeprocessen tæt. Danske BOLIGadvokater har udgivet en håndbog, der guider dig gennem ventetiden.
Nyt netværk for unge boligadvokater23.7.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et netværk af yngre boligadvokater skal sikre, at der også i fremtiden – og i flere dele af Danmark – vil være advokater, der kan hjælpe boligkøbere igennem de mange juridiske faldgruber. Netværket er lanceret af Danske BOLIGadvokater.
Boligejere i chok efter opkrævning af ejendomsskat9.7.2024 09:16:29 CEST | Pressemeddelelse
Telefonerne kimer hos landets boligadvokater med spørgsmål som: ”Hvad skal jeg gøre? Jeg har fået en gigantisk opkrævning og kan ikke forstå, at jeg skal betale så meget i ejendomsskat”. Det er efterregulering af ejendomsskat fra 2021, 2022 og 2023, der bringer boligejerne i chok.
Vær vågen inden du sætter underskriften på projektboligen3.7.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når du køber en ny bolig, der er en del af et projektbyggeri, rejser det nogle helt andre spørgsmål, end hvis du var på udkig efter en bolig, der allerede er bygget. Danske BOLIGadvokater har netop udgivet en håndbog, der guider dig gennem hele processen. For hvad kan du egentlig selv gøre for at få succes med købet?
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum