Mobile netværk skal forøge droners rækkevidde

Fremtidens mobilnetværk kan bruges til at styre flyvende droner på forskellige missioner. Det er en indlysende mulighed, siger Rafhael Medeiros de Amorim, som netop har fået en ph.d.-grad i trådløs netværkskommunikation på Aalborg Universitet (AAU).
− Man kunne godt bruge tid og kræfter på at opbygge et særligt netværk kun for droner, men det ville ikke give mening. Man kunne også bruge satellitter til at holde kontakten, men satellitter har kun en begrænset kapacitet og er også meget dyre at bruge, forklarer han.
Pålidelig flyvende post
Flyvende droner kommer efter Rafhael Medeiros de Amorim vurdering til at spille en stor rolle i fremtidens transportsystemer. Ikke mindst når det kommer til udbringning af pakker, hurtig transport af livsvigtige prøver mellem sygehuse eller andre hasteudbringninger.
Droner kontrolleres med radiobølger med en begrænset rækkevidde. Derfor er det i Danmark og det meste af Europa ulovligt at benytte en drone, som kommer uden for ens eget synsfelt. Risikoen for, at man mister kontrollen og forårsager en ulykke, er simpelthen for stor.
Synsfelts-reglen begrænser brugen af droner i byer og andre tæt bebyggede områder. Derfor er det interessant at finde en sikker, alternativ måde at kontrollere de flyvende droner på.
− Det handler om at finde en pålidelig kommunikationskanal, som kan håndtere den nødvendige datastrøm til og fra dronen – også selv om den forsvinder af syne, forklarer Rafhael Medeiros de Amorim.
Fleksibelt netværk giver flere aktører
Med kontrol gennem mobile netværk, vil flyvende droner kunne bruges til mange flere opgaver fremover, forklarer han.
− Som det er nu, hvor man kun må flyve inden for operatørens synsvidde, er rækkevidden for en drone til fx pakkelevering eller hurtig transport af prøver fra et hospital til et andet meget begrænset. Når man har adgang til et sikkert, hurtigt og fleksibelt netværk, som ikke koster en formue at benytte, vil det betyde at der komme mange flere aktører på dronemarkedet, og at droner vil blive brugt til at løse mange flere forskellige opgaver, siger han.
Signalbehandling skal forbedres
Hvis mobilnetværkene kan bruges til at kontrollere flyvende droner, vil det potentielt være et vigtigt skridt for udbredelsen af droner til flere praktiske opgaver i bybilledet. Dels vil mobilnetværkene være udbredt stort set overalt, og fordi dronerne bruger dem på lige fod med alle andre enheder, vil de være billige at anvende. Samtidig er der meget der tyder på, at netværkene er meget velegnede til at styre droner med. Risikoen for at miste signalet er nemlig ganske lille.
− En af de ting, vi har lagt mærke til i vores test, er, at forbindelsen mellem drone og mobilnetværk er meget forskellig fra forbindelsen mellem fx en telefon og netværket. Fordi en drone flyver op i luften, bliver signalerne fra alle de mange mobilsendere ikke blokeret af bygninger, træer og vegetation eller landskab, og det gør at der er væsentlig flere forstyrrelser af signalet, siger Rafhael Medeiros de Amorim.
Det er naturligvis forbundet med en vis risiko, forklarer han:
− Vi er nødt til at udvikle netværksløsninger, der tager højde for kommunikation med flyvende droner og ikke kun telefoner på landjorden. Dem har netværksudviklere fokuseret på gennem de sidste årtier, men vi er nødt til at udvikle systemer, der også tilgodeser dronernes behov for netværksadgang. Med den udvikling, der er inden for mobilnetværk og droner, vil jeg tro, at vi kan have en sikker måde at styre droner på over mobilnetværk inden for de næste tre til fem år.
For at se denne video fra www.youtube.com, så skal du aceptere cookies på toppen af denne side.Droner og mobile netværkVideokanal
Kontakter
Rafhael Medeiros de Amorim, ph.d. Institut for Elektroniske Systemer, AAU, +45 8194 8488
Preben Mogensen, professor, Institut for Elektroniske Systemer, AAU, pm@es.aau.dk, 9940 8658
Nelly Sander, presseansvarlig, Det Tekniske Fakultet for IT og Design, AAU, nsa@adm.aau.dk, 9940 2018,
Billeder
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny forskning: "Vi straffer mere, flere og hårdere"1.7.2025 14:15:10 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra AAU har for første gang kortlagt alle ændringer af den danske straffelov siden 1980. Resultatet viser over 900 lovændringer. De fleste ændringer har fundet sted efter år 2000 og har en skærpende karakter.
Forsker: Bonusklubber og nye regnemodeller kan redde den kollektive trafik1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejdirektoratet vurderer, at det vil koste fire trafikdræbte mere hvert år, når 17-årige i dag får lov til at køre bil uden ledsager. Lektor Laura Bang Lindegaard fra Aalborg Universitet peger på nye økonomimodeller og bonusklubber som tiltag, der kan bringe busser og tog ud af den nedadgående spiral.
Undseelig fisk fra 500 mio. år gammel slægt fundet i stort antal i nordjysk bæk30.6.2025 10:09:54 CEST | Pressemeddelelse
Fisken stammer fra de allerførste hvirveldyr, der kom til verden før dinosaurerne. Navnet er bæklampret, og forskere fra Aalborg Universitet har fundet den lille fisk i stort antal i en nordjysk bæk, hvor den ikke tidligere er fundet.
Ny chatbot hjælper unge med at vælge det rette studie30.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forud for ansøgningsfristen til videregående uddannelser på kvote 1 den 5. juli er mange unge i syv sind over deres uddannelsesvalg. Aalborg Universitet præsenterer nu en ny AI-studievælger, som skal hjælpe unge i deres søgen efter den rette karrierevej.
Ny database fra AAU skal hjælpe myndigheder, virksomheder og andre med klimaberegninger26.6.2025 07:01:46 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt gratis værktøj udviklet af forskere fra bl.a. Aalborg Universitet skal gøre det nemmere for en række organisationer at sikre bæredygtighed i deres arbejde
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum