
Din arv er kedelig: Danskerne sælger arvesølvet og køber nyt

Mange trøster sig måske ved, at når den sidste salme er sunget og låget er lagt på kisten, så vil det gamle sølvtøj eller de fine guldbriller gå videre til næste generation som et evigt minde. Men det er måske kun for en stakket frist.
For selvom ting kan holde en stor affektionsværdi for nogen, så er der både bras, følelser og værdier involveret i det arvemæssige efterspil, og det kan være svært for arvingen, hvordan de føler de skal og bør forholde sig til arvestykkerne.
– Jeg oplever efterhånden rigtig mange unge, som hverken har lyst til at pudse sølvtøj eller synes, at det gammeldags sølvservice overhovedet er særligt pænt eller anvendeligt. Men i stedet for at opmagasinere og glemme det igen, så bringer de arvestykkerne ind til mig, som kan sende ædelmetallerne tilbage i cirkulation, og de kan gå herfra med indskuddet til en lejlighed eller noget andet, som de bliver glade for på den lange bane, fortæller Christian Klingenberg, direktør hos Vitus Guld, der blandt andet opkøber og sælger brugt guld, sølv og ædelsten.
Gammelt guld giver nye goder
De sidste 20 år er guldprisen per Troy ounce mere end fireganget, og ligger lige nu på sit højeste for de seneste seks år. Det skaber yderligere et incitament for danskerne til at omsætte de gamle samlermønter eller ridsede guldure til et nyt designerstel eller en bryllupsfest.
– Guldpriserne er omskiftelige, men lige nu står guldet rigtig stærkt på markedet, hvilket det også vurderes til at fortsætte med resten af 2019. Så det er muligt at få en rigtig god pris for sine arvestykker, fortæller Christian Klingenberg.
Ofte er det ikke kun sølvskeer og guldure, men også gamle guldtænder, som danskerne har fundet i skufferne, som der bringes ind i butikken. Og det er der intet galt i, fortæller Christian Klingenberg. Guldet kan stadig vurderes og smeltes om, så det indbringer den bedst mulige pris.
Arvestykkerne finder ny værdi
For danskerne kan det stadig være svært at skille sig af med arvestykkerne, fordi der er mange følelser involveret i de ting, som forældre og bedsteforældre har brugt og givet videre. Det behøver ikke at være tabubelagt, hvordan vi forholder os til arv og døden, og hvordan vi vælger at mindes de døde, er op til den enkelte. Det fortæller professor ved Aarhus Universitet Ton Otto, der er ansvarlig for udstillingen De Dødes Ting på Moesgaard Museum.
– Når vi arver, skelner vi mellem ting af værdi for de efterladte, arvestykker, som vi værdsætter og stiller fremme og så ting, som vi nærmere pligtskyldigt holder fast i, som et fysisk minde om den afdøde. Disse pligtarvestykker ender ofte i et årelangt limbo, hvor de hverken bliver brugt eller værdsat men heller ikke bliver smidt på lossepladsen eller bortgivet.
– På den anden side har vi talt med en kvinde, som valgte at sælge arvestykkerne efter sin mor, for at bruge pengene på at indrette haven. Det blev hendes måde at skabe et sted at mindes den afdøde, og jeg mener ikke, at man kan moralisere over, hvordan vi hver især bearbejder vores minder til de døde.
Nøgleord
Kontakter
Christian Klingenberg
Direktør, Vitus Guld
(+45) 89 80 12 34
info@vitusguld.dk
Billeder



Links
Information om Vitus Guld
VitusGuld.dk er en danskejet guldopkøber, som siden 2010 har ekspederet over 30.000 kunder med både køb, salg og omsmeltning af ædelmetaller og diamanter både online og i fysiske butikker. Læs mere om virksomheden på www.vitusguld.dk
Følg pressemeddelelser fra Vitus Guld
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Vitus Guld
Vild vækst: Danskerne investerer i sølv som aldrig før7.5.2021 07:07:00 CEST | Pressemeddelelse
Kryptovaluta, ædelmetaller eller måske bæredygtige aktier og obligationer? Mulighederne er mange for danskere med penge på kistebunden. Siden årsskiftet har rekordmange investeret deres opsparede midler i sølv.
Guldhandler udvider og satser på det digitale guld6.12.2020 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmarks største guldinvesteringsvirksomhed, Vitus Guld, fortsætter 10 års succes fra guldhandel og satser på bitcoin-markedet. Forsker forudser gode muligheder for synergi mellem det blanke og det digitale guld.
Flaskehals i guldproduktionen kvæler udbuddet trods enorm efterspørgsel4.6.2020 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Guldproduktionen i Schweiz, som udgør knap en tredjedel af verdens guldforsyning, har været hårdt ramt under coronakrisen. Dansk guldhandler har oplevet en firdobling af efterspørgslen trods stilstand i udbud.
Corona-frygt skaber guldfeber og driver guldpriserne i vejret9.3.2020 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Coronavirus, negativ rente og ustabile finansielle markeder medvirker til de højeste europæiske guldpriser nogensinde. Ekspert forventer ingen foreløbig afmatning i guldmarkedet.
Nedtælling til nedsmeltning: Guldhandler siger sælg eller smelt18.2.2020 07:05:00 CET | Pressemeddelelse
Hos guldhandleren Vitus Guld får de indleverede smykker 30 dage på hylderne, og kan de ikke sælges inden da, ryger de i smeltediglen og forsvinder for altid. Det sætter tryk på købsbeslutningen, mener hjerneforsker.