
Flaskehals i guldproduktionen kvæler udbuddet trods enorm efterspørgsel

Coronakrisen har sat sine spor på forsyningskæder over hele verden, guldbranchen ikke mindst. Og skønt en enorm stigning i efterspørgslen på fysisk guld, har de schweiziske raffinaderier, som står for knap en tredjedel af verdens årlige guldforsyning, svarende til 1.500 tons måtte ligge tomme hen med slukkede smeltedigler.
Til trods for det fysisk manglende guld på kistebunden er der optimisme at spore hos direktøren i en af Danmarks største guldinvesteringsvirksomheder, Vitus Guld, Christian Klingenberg.
– Under coronakrisen har vi oplevet en næsten vanvittig firdobling i efterspørgslen på investeringsguld fra danskere, som altså ikke vil nøjes med papirguld og finansielle kontrakter, men vil have guldbarren sikkert i hånden. Så efterspørgslen er der, nu venter vi bare på, at både raffinaderierne og transportfirmaerne kommer tilbage i gear igen.
Lang leveringstid bekymrer ikke investorerne
Den nuværende leveringstid på op mod seks uger er heller ikke noget, som får investorer til at ryste på hænderne eller tvivle på guldet, som den vanlige sikre investeringshavn i krisetider.
– Vi har som en del af coronakrisen set en periode med stor usikkerhed på markedet, og så stiger efterspørgslen helt naturligt på de sikre produkter, som eksempelvis guld. Det har derfor været svært at skaffe fysiske guldbarrer i en størrelse, som de fleste private investorer ville købe det i, og at det så falder sammen med et udbud i bund, har været med til at presse priserne op, fortæller investeringsstrateg hos Nordea, Andreas Østerheden, som uddyber:
Andreas Østerheden forklarer, at der er flere steder i verden, hvor COVID-19 påvirker både produktionen, fragten og ikke mindst raffinaderierne. En vigtig faktor for guld fremadrettet bliver det generelle renteniveau, og hvorvidt verdens centralbanker fortsat trykker på seddelpressen i håbet om at holde den økonomiske vækst og finansmarkederne oppe.
– Det manglende udbud kommer dog ikke til at have indflydelse på den sikkerhed, som guld udgør i folks bevidsthed. I krisetider, eller når alt andet fejler, så søger vi, og vil fortsat søge, mod guldet og andre sikre aktiver som eksempelvis statsobligationer, som en sikker havn for vores investeringer.
Guldproduktionen normaliseres
Det er ikke kun private, som tyr til guldinvesteringer i krisetider. Verdens nationer har også travlt med at opkøbe guld i krisetider. Det betyder, at når guldraffinaderierne kommer tilbage på fuld driftskapacitet, så er det de største og tungeste barrer, som bliver prioriteret i første omgang.
– For værkerne er der lige meget arbejde i at lave en et-grams guldbarre som at lave en et-kilos guldbarre, så for de mindre investorer går der stadig noget tid, inden guldleverancerne normaliseres. Men har man først fået sit guld, så er det i vores optik en af de sikreste investeringer du kan gøre i krisetider, siger Christian Klingenberg fra Vitus Guld.
– Vi anbefaler generelt ikke, at man har guld i sin investeringsportefølje på lang sigt, men der kan være perioder, hvor det giver mening at have det. Herunder særligt når der er tumult på investeringsmarkederne i kombination med, at renterne er så lave, som de er, siger Andreas Østerheden fra Nordea.
Danmarks Nationalbank besidder 66,5 tons guld, mens verdens guldrigeste nation, USA, ligger inde med 8.133,5 tons.
Nøgleord
Kontakter
Christian Klingenberg
Direktør, Vitus Guld
(+45) 89 80 12 34
info@vitusguld.dk
Billeder



Links
Information om Vitus Guld
Vitus Guld er en danskejet guldopkøber, som siden 2010 har ekspederet over 60.000 kunder med både køb, salg og omsmeltning af ædelmetaller både online og i fysiske butikker. Læs mere om virksomheden på www.vitusguld.dk
Følg pressemeddelelser fra Vitus Guld
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Vitus Guld
Vild vækst: Danskerne investerer i sølv som aldrig før7.5.2021 07:07:00 CEST | Pressemeddelelse
Kryptovaluta, ædelmetaller eller måske bæredygtige aktier og obligationer? Mulighederne er mange for danskere med penge på kistebunden. Siden årsskiftet har rekordmange investeret deres opsparede midler i sølv.
Guldhandler udvider og satser på det digitale guld6.12.2020 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmarks største guldinvesteringsvirksomhed, Vitus Guld, fortsætter 10 års succes fra guldhandel og satser på bitcoin-markedet. Forsker forudser gode muligheder for synergi mellem det blanke og det digitale guld.
Corona-frygt skaber guldfeber og driver guldpriserne i vejret9.3.2020 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Coronavirus, negativ rente og ustabile finansielle markeder medvirker til de højeste europæiske guldpriser nogensinde. Ekspert forventer ingen foreløbig afmatning i guldmarkedet.
Nedtælling til nedsmeltning: Guldhandler siger sælg eller smelt18.2.2020 07:05:00 CET | Pressemeddelelse
Hos guldhandleren Vitus Guld får de indleverede smykker 30 dage på hylderne, og kan de ikke sælges inden da, ryger de i smeltediglen og forsvinder for altid. Det sætter tryk på købsbeslutningen, mener hjerneforsker.
Køb af brugte smykker hitter: Sådan tjekker du, om de er pengene værd19.11.2019 06:02:00 CET | Pressemeddelelse
Der kan være mange penge at spare på brugte smykker, men om smykket er helt så ægte, som der påstås, det kan være svært at spotte. Guldeksperten fra Vitus Guld giver gyldne råd til smykkekøb.