Erhvervsfremmebestyrelsen vil knække flaskehals med indsats for at tiltrække kvalificeret udenlandsk arbejdskraft
Beskæftigelsesministeriet registrerede fra september 2018 til februar 2019 over 70.000 forgæves stillingsopslag fra danske virksomheder, og tendensen er stigende. Manglen på kvalificeret arbejdskraft betyder nu, at virksomheder på trods af stor efterspørgsel fra markedet risikerer at skulle sige nej til ordrer.
Efterspørgslen på kvalificeret arbejdskraft kan ifølge en COWI-analyse ikke alene mættes med øget rekruttering og opkvalificering på det danske arbejdsmarked. Derfor iværksætter Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse nu en indsats, der skal styrke særligt små og mellemstore virksomheders mulighed for at tiltrække, modtage og fastholde kvalificeret udenlandsk arbejdskraft.
Flaskehalsproblemet kan medføre, at virksomhederne placerer deres investeringer, ordrer og jobs uden for Danmark, advarer Jakob Riis, formand for erhvervsfremmebestyrelsen.
”Virksomhederne har svært ved at få fat i fx ingeniører og naturvidenskabelige kandidater, og inden for bestemte grupper af faglærte er der ubalance i udbud og efterspørgsel af kompetencer. Uden adgang til internationale kompetencer på disse områder vil det gå ud over de danske virksomheders konkurrencekraft,” siger Jakob Riis.
Indsatsen og målgruppen
Indsatsen skal være efterspørgselsdrevet og ske på områder, hvor det danske arbejdsmarked ikke selv kan imødekomme efterspørgslen. Samtidig skal indsatsen supplere de eksisterende indsatser med internationalisering og talenttiltrækning.
Målgruppen er højtuddannede personer fra udlandet, der bliver ansat på danske arbejdspladser, og kvalificerede faglærte eller personer med en kort videregående uddannelse.
Projektdeltagere kan få støtte til blandt andet:
- Tiltrækningsforløb der supplerer den eksisterende indsats, introduktionsforløb, sprogkurser og onboardingforløb.
- Modnings- og kulturforståelseskurser for virksomheder der vil ansætte udenlandsk arbejdskraft.
- Forløb der kan fastholde internationale studerende i virksomhederne efter endt studie.
Operatører, der ansøger om støtte, skal også redegøre for, hvordan opnåede resultater forankres og videreføres, når den offentlige medfinansiering ophører. Desuden skal det beskrives, hvordan projektet tager afsæt i virksomheders konkrete kompetencebehov inden for særlige brancher.
Af de 45 mio. kr., som Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse afsætter til inklusion via uddannelse og beskæftigelse, kommer 39,4 mio. kr. fra EU’s Socialfond, mens de resterende 19,7 mio. kr. er decentrale erhvervsfremmemidler.
Indsatsen for tiltrækning af højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft er et prioriteret område i erhvervsfremmebestyrelsens Strategi for decentral erhvervsfremme 2019.
Fakta
- Der afholdes informationsmøder den 1. juli i Sorø, den 2. juli i Vejle og den 15. august i Odense – læs mere og tilmeld dig her.
- Projektperioden kan være op til 3 år og i udgangspunktet løbe fra medio 2019 til medio 2022.
- Fristen for at indsende ansøgning er den 10. september 2019 kl. 12.00.
- Information, elektronisk ansøgningsskema og praktiske informationer findes på https://regionalt.erhvervsstyrelsen.dk/tiltraekning-af-udenlandsk-arbejdskraft
- Ansøgninger forventes behandlet på mødet i Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse den 14. november 2019. Herefter vil ansøgere få tilsagn eller afslag.
Kontakt
Du kan læse mere om indsatsen på www.erhvervsfremmebestyrelsen.dk
Hvis du er potentiel operatør og vil vide mere om indsatsen, herunder hvordan du søger, er du velkommen til at kontakte Sandra Winther Gandrup på 35 29 17 94 og sangan@erst.dk eller Peder Kragsig Mortensen på 35 29 14 13 og pedmor@erst.dk.
Information om Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse
Vejlsøvej 29
8600 Silkeborg
3529 1700https://erhvervsfremmebestyrelsen.dk/
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse skal bidrage til at styrke udviklingen i dansk erhvervsliv. Det sker ved at fremme en sammenhængende, efterspørgselsdrevet og lokalt forankret erhvervsfremme- og turismeindsats for virksomheder på tværs af hele Danmark.
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse igangsætter og finansierer decentrale erhvervsfremmeindsatser, der tager højde for forskelle i de regionale og lokale erhvervsmæssige udfordringer, muligheder og prioriteter.
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse
290 mio. kr. skal gøre flere små og mellemstore virksomheder cirkulære26.2.2025 09:44:34 CET | Pressemeddelelse
Nu får små og mellemstore virksomheder mulighed for at blive mere cirkulære med et nyt landsdækkende tilbud, der skal løfte flere hundrede virksomheders forudsætninger for at arbejde med bæredygtighed og cirkulær økonomi – og dermed skabe bæredygtig vækst. Samtidig skal projekterne sikre, at meget mere affald bliver anvendt som råvarer end i dag.
En pulje på knap 58 mio. kr. skal bidrage til mere bæredygtig vækst i dansk turisme6.2.2025 10:59:28 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse åbner nu for ansøgninger til en pulje målrettet lokale og tværgående turismeprojekter, der skal bidrage til bæredygtig omstilling i og styrke turismevirksomheder i hele landet samt skabe øget turismeomsætning også uden for højsæsonen.
Møde om fremtidens samhørighedspolitik – udfordringer og muligheder for Danmark og Europa20.1.2025 07:56:04 CET | Pressemeddelelse
Debatten om samhørighedspolitikken efter 2027 er i gang. Der skal i løbet af de nærmeste år udarbejdes et nyt sæt EU-regler, der skal sætte rammerne for samhørighedspolitikken, som finansierer en stor del af den danske indsats på erhvervsfremmeområdet. Tirsdag stiller centrale danske aktører skarpt på, hvilke udfordringer for samfund og erhvervsliv samhørighedspolitikken kan bidrage til at løse, og hvordan vi kan sikre det bedst mulige samspil mellem udfordringer og muligheder i Danmark og i resten af Europa.
”Vi fik både en dygtig kollega og et skub mod en grønnere hverdag”27.12.2024 12:45:25 CET | Pressemeddelelse
Også i globalt orienterede virksomheder kan små indsatser have stor effekt. Da Noble Drilling i Tinglev manglede ekstra hænder til skannings- og arkiveringsopgaver, var løsningen at ansætte Dina Solak i fleksjob. Traditionelt havde virksomheden, som fra lokationen i Tinglev supporterer boreplatforme og skibe med udstyr og reservedele, i vid udstrækning været analog, og kæmpe bunker af papir lå klar til at blive arkiveret. Så der var nok at tage fat på for den nye medarbejder.
”Vi var med til at forme vores egen uundværlige bæredygtighedsmedarbejder”18.12.2024 12:43:05 CET | Pressemeddelelse
Elektrogården kunne godt se, at bæredygtighed og ESG-krav begyndte at fylde mere, når kunderne henvendte sig til dem for at få løst opgaver. De fik derfor tilskud til at ansætte Camilla Stuntz i seks måneder, der under forløbet fik udviklet kompetencer inden for grøn omstilling, som Elektrogården stod og manglede.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum