Nyt madlaboratorium skal rekruttere unge til fødevarebranchen
’Skærehallerne’ hedder de gamle slagterilokaler på ZBC i Roskilde. I dag står de delvis tomme, men i fremtiden skal de huse en madlegeplads med blandt andet mølleri, mosteri og pølsemageri, hvis det står til Madkulturen og ZBC (Zealand Business College).
På torsdag bliver ønskesedlen til Skærehallerne skærpet, når repræsentanter fra alle sider af bordet mødes i Roskilde.
”Vi skal have flere unge til at interessere sig for fødevarebranchen. Flere, der vil stå op i morgen og være de nye dygtige. Det momentum, som dele af den danske fødevarebranche oplever lige nu, skal fortsætte og allerhelst udbygges. Her er Skærehallerne en del af løsningen”, forklarer Judith Kyst, der er direktør i Madkulturen, der hører under Miljø- og fødevareministeriet, og som er sat i verden for at holde hånden under den danske madkultur.
Færre vil fødevarevejen
Det sker ikke af sig selv, for den danske fødevarebranche står overfor et enormt paradoks:
På den ene side er verdens øjne vendt mod danske mesterkokke og vores nordiske køkken. På den anden side er der færre og færre unge, der vælger en fødevareuddannelse, forklarer Glenny Hansen, der er uddannelsesdirektør på ZBC, der er Danmarks største udbyder af fødevareuddannelser.
”Branchen skriger på kvalificerede og motiverede hænder. Skærehallerne skal sparke uddannelserne op på helt nyt niveau. Det er nødvendigt, hvis vi skal vende udviklingen”, siger han.
Siden 2018 har Madkulturen og ZBC arbejdet på at rejse midler til Skærehallerne og har allerede fået tilsagn fra flere fonde. Roskilde Kommune er samarbejdspartner på projektet.
Presse er velkommen til arrangementet. Det foregår torsdag 25. april fra kl. 16-19 på ZBC i Roskilde. Akkreditering via Madkulturen til charlotte@madkulturen.dk.
FAKTA
DE KOMMER PÅ TORSDAG 25. APRIL
- Joy Mogensen, borgmester i Roskilde Kommune
- Astrid Gade Nielsen, Kommunikationsdirektør i Danish Crown
- Gorm Wisweh, iværksætter og kok
- Iben Krog Rasmussen, stifter af tænketanken Frej
- Leif Wilson, formand for Danske Slagtermestre og Fødevaredanmark
- Mette Blomsterberg, konditor
Moderator:
- Anne Villemoes, PR-specialist, fhv. koncernkommunikationsdirektør i Danish Crown
PARADOKSET
Færre vælger uddannelserne:
- 27% er tilmeldingen til fødevareungdomsuddannelserne faldet fra 2014 til 2018[1].
- 39% af dem, der påbegyndte en erhvervsuddannelse i 2012, frafaldt uddannelsen[2].
Branchen mangler kvalificeret arbejdskraft:
- 49% i hotel og restauranterhvervet oplever udfordringer med at besætte ledige stillinger[3]
- 20% af danske fødevarevirksomheder oplever problemer med at rekruttere den nødvendige arbejdskraft[4]
- 40% forventer, at problemet med at finde arbejdskraft bliver værre i fremtiden[5].
Fødevarebranchen har stor betydning for samfundet:
- 35 Michelin-stjerner har danske restauranter i 2019[6]
- 190.000 personer var i 2015 beskæftiget inden for fødevareerhvervet[7]
- 25% af den samlede eksport kommer fra fødevareklyngen[8]
[1] Styrelsen for IT og læring: Hvad vælger eleverne, når de forlader grundskolen efter 9. eller 10. klasse i 2018?
[2] Tænketanken DEA 2018: Erhvervsuddannelserne: Status, styring og reformer.
[3] Horesta 2018, Mangel på arbejdskraft i hotel- og restauranterhvervet)
[4] Madkulturen 2016, Undersøgelse af fødevarebranchens fremtidige kompetencebehov
[5] Madkulturen 2016. Undersøgelse af fødevarebranchens fremtidige kompetencebehov
[6] Guide Michelin - restauranter med stjerner
[7] Landbrug og Fødevarer. Fødevareklyngen eksporterer til hele verden
[8] Landbrug og fødevarer 2016: https://lf.dk/om-os/vores-bidrag/25-pct-af-danmarks-eksport
Nøgleord
Kontakter
Charlotte Kjeldberg KristensenPresse- & kommunikationsansvarlig
Tlf:20 80 44 79charlotte@madkulturen.dkInformation om Madkulturen
Skærehallerne bliver et fyrtårn for Danmarks madfremtid.
Et unikt madlaboratorium for nye maduddannelser, virksomheder, familier og skoler, der vil opleve hvordan maden bliver til.
Skærehallerne vil inspirere unge til at vælge en fødevareuddannelse, virksomheder til at udvikle nye produkter og forbrugere til at sætte bedre mad på bordet.
Bag Skærehallerne står ZBC og Madkulturen.
Følg pressemeddelelser fra Madkulturen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Madkulturen
Mere mobil og mindre bordskik - det fælles måltid er under forandring25.11.2024 11:36:05 CET | Pressemeddelelse
Mobiltelefonen tager i stor stil plads ved middagsbordet, og vi byder gerne gæster på takeaway i sofaen. Men selvom udviklingen går mod mere uformelle rammer, har måltidet stadig en samlende kraft, viser en ny undersøgelse fra Madkulturen
Børnefamilier får hjælp til flere grønne hverdagsmåltider6.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mange forældre vil gerne spise flere grøntsager og bælgfrugter derhjemme, men vanerne spænder ben i en travl hverdag. Nu indgår Madkulturen og Netto et samarbejde for at give familierne en håndsrækning til grønnere madlavning.
Plantekorpset skal starte en ung-til-ung bevægelse i det grønne køkken6.5.2024 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et talenthold bestående af 35 unge madentusiaster er blevet udvalgt til at inspirere og motivere deres jævnaldrende til at omfavne flere økologiske, plantebaserede måltider.
Skoleelever i kamp for madkundskabsfaget: Herfølge Friskole kan kalde sig danmarksmestre30.4.2024 18:41:40 CEST | Pressemeddelelse
200 børn fra hele landet demonstrerede i dag deres kålkompetencer ved DM i Madkundskab 2024. En vigtig begivenhed for næste generations maddannelse, ifølge Madkulturens direktør Judith Kyst.
Flere vender ryggen til klimavenlig mad6.12.2023 23:59:00 CET | Pressemeddelelse
Mens kriserne står i kø, opgiver mange at spise med klimaet in mente, viser ny, stor undersøgelse. Sundhed og pris er i stedet øverst på dagsordenen, når vi skal købe ind til de daglige måltider.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum