Færre engelsksprogede søger ind på AAU efter tiltag

De tiltag, som Aalborg Universitet (AAU) har sat i værk for at opfylde regeringens mål om at reducere antallet af engelsksprogede studerende, ser ud til at virke efter hensigten. Det konstaterer universitetet, efter at årets kvote 2-ansøgninger er i hus. Optællingen viser et drastisk fald i antallet af engelsksprogede ansøgninger fra 1.586 sidste år til 466 i år.
Regeringen har pålagt AAU at nedsætte antallet af internationale studerende med 290 i 2019. For at imødekomme kravet har AAU skiftet sprog fra engelsk til dansk på fem uddannelser, så alle bacheloruddannelser på nær én nu er på dansk. Samtidig har universitetet sat en uddannelse i bero og lukket tre uddannelser, hvor andelen af udenlandske studerende var høj.
- Nedgangen i engelsksprogede ansøgere viser, at vores tiltag virker efter hensigten. Vi fik jo en bunden opgave af regeringen, som vi ærgrede os over. Men vi har taget opgaven på os, og nu ser det ud til, at vi er ved at få den løst, siger Inger Askehave, prorektor på AAU.
Ansøgere med udenlandsk adgangsgrundlag skal søge ind via kvote 2, så det store fald er en klar indikator for, at AAU’s tiltag har fået færre udenlandske studerende til at søge ind på AAU. Det er dog endnu usikkert, hvor mange engelsksprogede studerende, der faktisk bliver optaget, da det afhænger af det samlede ansøgerfelt, som først bliver kendt efter kvote 1-ansøgningerne i juli.
Ansøgertal følger tendensen på landsplan
Nedgangen i antallet af engelsksprogede ansøgere betyder, at det samlede antal også falder. Nedgangen skal findes på de uddannelser, der er lukket eller har skiftet sprog fra engelsk til dansk. Ser man bort fra disse uddannelser, oplever AAU et fald i kvote 2-ansøgere på 3,1 %, hvilket er det samme som faldet på landsplan.
I alt har AAU i år modtaget 7.208 kvote 2-ansøgninger mod 9.013 sidste år. Det er en samlet nedgang på 20 %, som primært kan tilskrives faldet i engelsksprogede ansøgere. Sidste år søgte 872 ind på de uddannelser, som nu er lukket eller sat i bero. I år har 676 færre end sidste år søgt ind på de uddannelser, der har skiftet sprog fra engelsk til dansk.
Et sprogskifte er ikke ensbetydende med, at al undervisning på uddannelsen skal foregå på dansk, men det betyder blandt andet, at dansk på A-niveau bliver et krav for optagelse.
Mens der samlet set er et fald i ansøgninger, er der også områder, hvor antallet stiger. Samtidig stiger andelen af 1. prioritetsansøgninger en smule fra 30,1 % til 30,4 %. Bacheloruddannelsen i medicin oplever f.eks. en stigning i antallet af kvote 2-ansøgninger på 9 %. En stigning der sker samtidig med, at AAU i år har øget antallet af studiepladser fra 150 til 179.
Kontakter
Inger Askehave, Prorektor på AAU, 27 87 98 29, prorektor@aau.dk
Hiva Ahmadi, pressekontakt, 22 20 68 69, hiah@adm.aau.dk
Billeder

Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet30.4.2025 16:31:08 CEST | Pressemeddelelse
Cheflæge og forskningsleder ved Sygehus Lillebælt, Karina Dahl Steffensen, ansættes som dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet. Hun leder i dag Center for Fælles Beslutningstagning og er også professor ved SDU. Hun tiltræder den 1. august 2025.
Flest kvinder får KOL – men behandlingen bygger på mænd28.4.2025 09:32:23 CEST | Pressemeddelelse
Flere kvinder end mænd bliver ramt af KOL, men alligevel bygger det meste af den viden, vi har om sygdommen, primært på mandlige patienter. Det vil forskere fra Aalborg Universitet nu ændre med et nyt forskningsprojekt, der dykker ned i kønsforskelle i sygdomsforløbet.
Læger skal kunne henvise til sociale fællesskaber24.4.2025 11:24:17 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt EU-forskningsprojekt undersøger, om sociale henvisninger fra praktiserende læger kan hjælpe sårbare grupper videre til sundhedsfremmende tilbud i lokalsamfundet.
Prøve- og karakterfrihed kan skabe gode betingelser for trivsel, motivation og faglig fordybelse, men ikke uden at noget sættes i stedet for11.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse af fri- og efterskoler der arbejder med prøve- og karakterfrihed viser, at langt hovedparten af eleverne er glade for at gå i skole, motiverede for skolearbejdet og oplever sig selv som fagligt stærke. Men det er langt fra uden udfordringer at fjerne prøver og karakterer. Det kræver nemlig en stærk feedback-kultur at give eleverne en fornemmelse af, hvor de står uden karakterer.
Flere børn skal på banen: Nyt træningskoncept sætter legen i centrum10.4.2025 11:06:56 CEST | Pressemeddelelse
Børn skal lege, når de træner. Det giver trivsel og skaber sociale bånd. Aalborg Universitet har i samarbejde med LykkeLiga udviklet et træningskoncept, der gør legen til en del af håndboldtræningen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum