
Cobots revolutionerer fødevarebranchen

I forlystelsesparken Huis Ten Bosch i Japan står der en UR5-cobot og steger takoyaki, en japansk specialitet, der af udseende ligner en æbleskive – men med et fyld at små skiver blækspruttearm. Robotten hælder først olie og derefter dej i 96 runde fordybninger i bagepladen. Derefter vender robotarmen dem forsigtigt ad flere omgange, til de er stegt jævnt lysebrune på alle sider. Det er et job, der kræver flere måneders oplæring for en medarbejder – men robotten steger dem fine og ensartede lige fra sin første arbejdsdag og klarer snildt to mands arbejde. Desuden er den takoyaki-stegende robot blevet en publikumsmagnet i parken. Nogle gange er der ligefrem kø for at se robotten forsigtigt vende de runde delikatesser.
Mindre synlige, men ikke mindre effektive er de stadig flere robotter, der er godt i gang med at forandre den globale fødevareindustri. Robotter er perfekte til at udføre monotone opgaver, som belaster medarbejdernes helbred, både når fødevarerne skal forarbejdes og pakkes. Samarbejdende robotter, også kaldet cobots, tager effektiviseringen et skridt videre, fordi de kan arbejde side om side med de menneskelige medarbejdere, og der er ikke brug for dyr og pladskrævende sikkerhedsafskærmning. Derfor anvendes robotarme fra Universal Robots nu i hele verden til en lang række forskellige opgaver i fødevareindustrien til alt fra specifikke pick-and-place opgaver til højt specialiserede procestrin i alle former for fødevarebearbejdning, samt til pakning og emballering.
Mere afvekslende arbejdsdage
Hvad enten de scanner, pakker æg, sprøjter bagværk eller putter mad i pakker, er cobots ofte med i forreste række i den spændende forandring, som processer og logistik i disse år undergår i fødevareindustrien. Robotarme som Universal Robots UR3, UR5 og UR10 er ikke dyre, og den beskedne investering, den begrænsede størrelse og vægt og den enkle programmering gør det muligt for virksomhederne at bruge dem til mange forskelligartede opgaver. De kan overtage de gentagne, fysisk belastende arbejdsfunktioner, så medarbejderne kan bruge deres tid på mere interessante og varierede opgaver, hvor menneskelige egenskaber har større værdi.
Nordic Sugar AB i Örtofta i Sverige, en af Europas største sukkerfabrikker, er en af de fødevareproducenter, der har automatiseret en meget gentagelsespræget opgave:
Tre UR5-robotter scanner stregkoder og plukker beholdere med sukkerprøver. Det foregår ved hjælp af en pneumatisk griber og en stregkodelæser, der er monteret på robotarmen. På en produktionssæson bliver der håndteret omkring 45.000 beholdere med sukkerroeprøver. Besparelsen af medarbejdertimer ved dette job, der tidligere blev udført manuelt, gør det muligt for de ansatte hos den svenske sukkerproducent at koncentrere sig om procesoptimering og på den måde forbedre den samlede effektivitet.
Følsomme robothænder
I fødevareindustrien er det vigtigt for kvaliteten, at alle faser af bearbejdning og håndtering foregår ensartet og varsomt. Det kræver varsomhed og præcision at løfte og håndtere pakkede fødevarer og klargøre dem til transport – alt sammen opgaver som samarbejdende robotter er ideelle til at klare.
På den italienske virksomhed Cascina i Spirano Bergamo bliver der pakket mere end 2 1/2 millioner æg hver eneste dag. Ude på de fire pakkelinjer står UR5 robotter og arbejder side om side med medarbejderne. De luftstyrede gribere løfter varsomt æggebakkerne af transportbåndet og stabler dem omhyggeligt ned i papkasser. De største kasser indeholder 1.440 æg. Tidligere blev pakningen udført med håndkraft, men det var ensformigt og foregik i dårlige arbejdsstillinger. Nu programmerer medarbejderne i stedet robotterne og her har hver robot fordoblet pakkekapaciteten.
Også på de hjemlige breddegrader har fødevareindustrien fået øjnene op for de mange muligheder, som robotterne giver.
På Odense Marcipans konditori i Hobro eksperimenteres på livet løs med at lade en nyindkøbt robot udføre opgaver som sprøjtning af kransekagemasse, dekoration af cheesecakes eller chokoladeglasur på toscakager. Alt sammen ensidigt gentagne opgaver, som hidtil er blevet varetaget af konditoriets medarbejdere. Odense Marcipan har endnu ikke deciderede industrirobotter på fabrikken, men forventer, at erfaringerne med konditorrobotten kan omsættes til pakkelinjerne, hvor der er behov for meget fleksibilitet. Den odenseanske marcipanfabrik håndterer op mod 700 varenumre, og det har hidtil gjort automatisering af pakkeriet til en problematisk affære, men cobots fra Universal Robots kan åbne nye døre.
Robotarme nedbringer ulykkesrisiko
På Carlsbergs bryggeri i Fredericia hjælper to robotarme fra Universal Robots bryggerne med at løse de sidste manuelle arbejdsprocesser på den allerede højautomatiserede produktionslinje. Robotterne har frigivet næsten 50 pct. kapacitet på linjen og bragt Carlsberg et skridt nærmere målet om nul ulykker. Oprindeligt var den nye linje designet uden robotter, så der stod en mand og tog emballagekartoner fra en palle og placerede i et magasin. Det stod dog hurtigt klart, at der var behov for også at få emballagehåndteringen automatiseret, og robotter passede perfekt til opgaven, fordi de arbejder så smidigt og ikke kræver afskærmning. Den nu øgede automatiseringsgrad betyder, at menneskelig involvering på linjen er på et absolut minimum. Dermed håber Carlsberg at komme et skridt nærmere helt at undgå ulykker. De nye UR-robotter fjerner de gentagne, hårde og ensidige løfteopgaver.
Uendelige muligheder
Automatisering med cobots åbner muligheder for innovation i små og mellemstore virksomheder i hele fødevareindustrien, så de kan blive mere konkurrencedygtige på et stadigt mere omskifteligt og uforudsigeligt marked. Cobots gør det nemt og billigt at levere små partier og at tilpasse specifikationerne til de enkelte kunders krav og til markedets skiftende præferencer. Da robotterne også giver mulighed for større ensartethed, mindre spild og bedre kvalitet, kan virksomhederne derfor samtidig øge avancen.
Investeringen er overkommelig, og den begrænsede størrelse og vægt samt den simple programmering gør, at virksomhederne kan bruge robotarme på utroligt mange anvendelsesområder. De opfylder alle de særlige krav til fremstilling, bearbejdning og pakning af fødevarer lige fra sortering af råvarer til emballering af færdigvarer og logistikopgaver. Det giver enorme forretningsmuligheder, som vil komme til at vende op og ned på fødevareindustriens traditionelle tankegange og forestillinger om omkostningseffektivitet.
Velbekomme – vi er kun lige startet og både arbejdsmiljø, effektivitet og kvalitet har allerede fået et løft.
Nøkkelord
Kontakter
Christina Hinze Jørgensen
Universal Robots
chjo@universal-robots.com
+45 28 93 06 01
Bilder





Dokumenter
Lenker
- Carlsberg styrker bryggeriets arbejdsmiljø med cobots
- Cobot assisterer på konditoriet i Hobro
- Cobot pakker delikatesser hos Atria i Sverige
- Cobots hos Nordic Sugar, Sverige
- Fotos af fødevareproduktion generelt
- Huis Ten Bosch i Japan - cobot steger takoyaki
- Pakning af krydderurter hos Rosborg på Fyn
- Ægpakkeriet Cascina i Italien bruger dansk robotteknologi
Om Grouleff Communications
Følg pressemeldinger fra Grouleff Communications
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Grouleff Communications på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Grouleff Communications
Robotter og andre nye teknologier kan give Djurslands mere end 75 fremstillingsvirksomheder nye superkræfter31.10.2022 14:02:32 CET | Pressemeddelelse
Det gælder om at digitalisere og automatisere sig ud af nogle af krisens mange udfordringer – men også at fokusere på opgradering af robot- og teknologikompetencer i produktionsvirksomhederne. Derfor inviterer organisationen Business Djursland til konkret erfaringsudveksling og ny inspiration med eventen Made by Djursland 2022.
Europe's Robot Capital Odense Presents 'Future of Robotics' at Capital Raising Summit in Munich16.6.2022 13:26:24 CEST | News
Robot investors from all over Europe can meet the continent's most promising robot startups when the event ‘Odense Investor Summit’ moves its matchmaking of capital seekers and investors to Munich for the first time. The summit takes place as part of the trade show Automatica with 45,000 attendees, featuring pitches from 15 companies with great growth potential at the show’s Startup Arena.
Europas robothovedstad Odense præsenterer ’Future of Robotics’ til kapitalrejsnings-event i München16.6.2022 12:54:43 CEST | Pressemeddelelse
Robotinvestorer fra hele Europa kan møde kontinentets allermest lovende robotstartups, når begivenheden Odense Investor Summit som noget helt nyt flytter sin matchmaking af kapitalsøgende og investorer til München. Det sker under robotmessen Automatica med 45.000 besøgende. På et podie i messens Startup Arena pitcher 15 selskaber med stort vækstpotentiale for kapitalstærke profiler.
Startups fra hele verden vil rejse 30 millioner i Europas robothovedstad Odense11.2.2022 14:50:49 CET | Pressemeddelelse
Hitraten er høj, når kapitalsøgende startups og risikovillige investorer mødes til Odense Investor Summit, der hver år foregår i Europas hurtigst voksende robotmiljø. Erfaringerne viser, at mere end halvdelen lykkes med at tiltrække investorkapital efter matchmaking-eventen. I år har 35 techselskaber fra Europa, Asien, USA og Afrika ansøgt om at præsentere ny teknologi til sundhed, landbrug, fremstillingsindustri og den maritime sektor for de 300 deltagende investorer. De 15 allermest lovende investeringsmuligheder får adgang til at pitche på podiet i byen Odense kendt som Cobot Capital.
PR-specialist og digitalt marketingbureau indgår samarbejde om robot- og automationsbranchen8.12.2021 07:00:00 CET | Nyhed
Robot- og automationsvirksomhederne stormer frem. En lang række firmaer får hjælp af PR-specialisten og influenceren, Malene Grouleff fra Grouleff Communications og marketingbureauet Conversio. Begge har stor indsigt i og erfaring med automatiseringsbranchen og er på få år blevet virksomhedernes foretrukne partnere. Nu indgår de et samarbejde om at booste robotindustriens synlighed og gennemslagskraft.