Karakteren 7 til regeringens udenrigspolitiske strategi: Solid analyse, men mangelfulde løsninger

Folkekirkens Nødhjælp roser regeringen for at ville værne om det globale fællesskab samt for opbakningen til civilsamfundets ret til at ytre sig og forsamle sig frit. Organisationen er samtidig enig i regeringens grundanalyse af migrationsudfordringerne, men savner svar på, hvordan Danmark og EU vil sikre fundamentale menneskerettigheder, når man samarbejder med lande som Tyrkiet og Libyen om at kontrollere tilstrømningen til Europa. Derfor kan strategien kun få middelkarakteren 7.
Regeringen understreger med sin nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi, at Danmark kan og skal spille en aktiv rolle for at sikre stabilitet, orden og overholdelse af fundamentale rettigheder i verden. Det modtages med ros af Folkekirkens Nødhjælp.
"Med det nye udspil siger regeringen igen, at Danmark bakker op om det internationale fællesskab. Når man følger med i medierne, kan man få det indtryk, at mange lande, herunder Danmark, ønsker at lukke sig om sig selv, men her viser regeringen klart, at Danmark vil verden," siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp og fortsætter:
"Strategiens fundament er internationalt samarbejde, fokus på menneskerettigheder og international orden, og det bakker vi fuldt op om."
Folkekirkens Nødhjælp mener, at fokus på menneskerettighederne herunder ytringsfrihed, forsamlingsfrihed og religionsfrihed er afgørende for at skabe stabilitet i verden.
Birgitte Qvist-Sørensen understreger, at bl.a. menneskerettighedsorganisationer er under et stigende pres i mange lande og roser, at regeringen har civilsamfundets råderum højt på dagsordenen.
"Vi hører hver eneste dag fra partnerorganisationer ude i verden, at deres råderum indskrænkes og deres arbejde bliver besværliggjort. Derfor er det godt at se, at regeringen understreger at det er en topprioritet for Danmark at sikre civilsamfundet bedre vilkår," siger hun.
Birgitte Qvist-Sørensen understreger dog også, at det er vigtigt, at vi i Danmark selv husker menneskerettighederne. Regeringen peger på migration til Europa som en hovedudfordring de kommende år og lægger op til, at udfordringen håndteres ved dels at forbedre vilkårene i de lande, som der migreres fra, og dels at gøre det sværere at komme til Europa. Sidstnævnte skal bl.a. ske ved et øget samarbejde med lande som Tyrkiet og Libyen.
"Vi skal tænke os meget grundigt om, når vi samarbejder med lande, der har store udfordringer med netop de rettigheder, som vi siger, at vi vil kæmpe for. Vi kan ikke på den ene side bede verdens fattigste lande om at overholde rettigheder, og så samtidig selv se bort fra dem, når vi mener, det er i vores interesse," siger Birgitte Qvist-Sørensen.
Hvis generalsekretæren skal pege på et enkelt overset punkt i regeringens nye strategi, så er det, at man glemmer den positive rolle, som religiøse fællesskaber kan spille i forhold til verdens udvikling. Religiøse aktører nævnes i strategien som en faktor i forhold til farerne ved terror og ekstremisme. Men religiøse fællesskaber kan også spille en positiv rolle, siger Birgitte Qvist-Sørensen.
"Vi har mange trosbaserede partnerorganisationer, der kæmper for menneskerettighederne og er med til at sikre stabilitet i verdens brændpunkter samt ordentlige levevilkår for verdens fattigste. De skal have både anerkendelse og støtte, men er desværre fuldstændig fraværende i både regeringens analyse og værktøjskasse" siger hun.
Nøgleord
Billeder

Information om Folkekirkens Nødhjælp
Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.
Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp
Simon Kvamm donerer en halv million kroner til Folkekirkens Nødhjælp9.4.2025 12:59:38 CEST | Pressemeddelelse
Kunstneren Simon Kvamm donerer en halv million kroner til Folkekirkens Nødhjælp. Pengene kommer fra salget af billetter til Kvamms kirketour 2025 ALLE SANGENE. Donationen er øremærket organisationens arbejde i Etiopien, der er hårdt ramt af Trump-administrationens nedlukning af USAID. Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Jonas Nøddekær, udtaler: ”Det er en utrolig generøs og kærkommen donation. Jeg er meget taknemmelig for, at Simon har valgt at støtte Folkekirkens Nødhjælps arbejde i Etiopien. Vores arbejde i landet er kraftigt berørt af Trump-administrationens nedskæringer af den amerikanske udviklingsbistand. Mennesker på flugt fra krig og konflikt står uden hjælp, hvis ikke vi kan finde nye måder at finansiere nødhjælpen på. Derfor er Simons donation ekstra vigtig lige nu”. Folkekirkens Nødhjælps projekt i Etiopien fokuserer på at forbedre fødevaresikkerheden blandt de mest sårbare flygtninge i fire flygtningelejre i Afar og Gambella-regionerne. For en halv million kroner kan F
Folkekirkens Nødhjælp: Israels brug af sult som krigsvåben må høre op4.4.2025 15:47:27 CEST | Pressemeddelelse
En måned efter Israels nye blokade af nødhjælp til Gaza er situationen igen helt katastrofal. Folk sulter - hundredtusinder af mennesker mangler adgang til basale fornødenheder og tag over hoved.
Frivillige samlede 13 millioner ind i det lune forårsvejr9.3.2025 18:01:54 CET | Pressemeddelelse
Dagens resultat oversteg forventningerne hos Folkekirkens Nødhjælp, der holdt landsindsamling søndag. 'Jeg er helt blæst bagover,' siger generalsekretæren.
Historisk mange unge samler ind til mennesker i nød7.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Rekord mange unge har tilmeldt sig til Folkekirkens Nødhjælps landsindsamling søndag d. 9. marts.
Folkekirkens Nødhjælp tvunget til at skære støtten til 1,1 mio mennesker28.2.2025 12:33:46 CET | Pressemeddelelse
Folkekirkens Nødhjælp er tvunget til at skære støtten til 1,1 mio. mennesker i nød på grund af det amerikanske bistandsstop. Samtidig har organisationen sat gang i en stor spareøvelse, der blandt andet betyder afskedigelser af omkring 10 procent af organisationens ansatte ude og hjemme. På hovedkontoret i København blev der i denne uge nedlagt 14 stillinger, og der skal nedlægges i alt 150 stillinger. “Det er dybt fortvivlende og surrealistisk. Behovet for nødhjælp til mennesker i krig og konflikt har aldrig været større. Men vi og mange andre humanitære organisationer er tvunget til at skære i hjælpen til verdens mest udsatte på grund af det amerikanske bistandsstop,” siger Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. “Vi må afvikle store dele af vores arbejde med at fjerne landminer i DR Congo, stoppe uddelingen af kontanter til familier på flugt i Sydsudan og skære dybt i madrationerne til flygtninge i det nordlige Etiopien.” Den amerikanske regering stod for 15 procent
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum