Store forskelle på kvaliteten af membransystemer til radonsikring

I et projekt støttet af Realdania har forskere fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet København testet 10 membransystemer til radonsikring. Prøvningerne viser, at systemernes evne til at holde radon ude er vidt forskellig, og at det er nødvendigt at teste hele systemet i stedet for blot at teste membran og materialer til samlinger hver for sig.
Radon er en radioaktiv og sundhedsskadelig gas, der er medvirkende årsag til 300 nye tilfælde af lungekræft hvert år. Gassen findes i jorden og kan trænge ind i bygninger gennem utætheder i bygningernes konstruktioner mod jord. Man kan begrænse indtrængningen ved at anvende et membransystem til at lufttætne bygningens konstruktioner mod jord. Et membransystem kan bestå af en membran og materialer til samlinger.
Vurdér konstruktionen, før du vælger membransystem
Resultaterne fra SBi’s prøvninger viser, at selv ved anvendelse af meget lufttætte membraner har samlinger i selve membranen og mod andre bygningskomponenter stor betydning for systemets samlede lufttæthed.
”Prøvningsmetoden gør det muligt at teste, hvilket membransystem der er bedst til at begrænse indtrængning af radon, og det er nyttig viden for dem, der skal sikre bygningerne mod radon”, siger seniorforsker Torben Valdbjørn Rasmussen fra SBi.
Han har sammen med seniorforsker Thomas Cornelius gennemført prøvningerne og på den baggrund inddelt membransystemerne i fire klasser. Systemer i klasse 1 er de mest tætte, men ikke nødvendigvis de bedst egnede til alle bygningsdele i alle huse.
Hvis man uden problemer kan holde fugten inde i selve konstruktionen mod jord, kan man vælge et system med en diffusionslukket membran, og det kan være et system i klasse 1. Hvis det derimod kan skade konstruktionen at holde fugten inde i selve konstruktionen, er man nødt til at vælge et system med en diffusionsåben membran. Et sådant system vil ikke være så lufttæt som et system med en diffusionslukket membran. Diffusionsåbne systemer vil typisk være klasse 4-systemer. Det kan for eksempel være armeret puds.
Testen af membransystemerne gør det muligt at vælge det membransystem, der yder den bedste beskyttelse mod radon, uden at konstruktionen mod jord eller andre dele af bygningen tager skade. Rapporten om de 10 prøvninger, SBi 2018:06, kan ses på www.sbi.dk.
Fakta om radon
Radon er en radioaktiv gas, der findes overalt i jorden. Den er sundhedsskadelig, og hvert år er radon medvirkende årsag til 300 nye tilfælde af lungekræft i Danmark. Gassen kan hverken lugtes eller ses, men den kan måles med et dosimeter. Dosimetre kan købes på nettet og sættes op i opholds- og beboelsesrummene. Man måler over en sammenhængende periode på mindst to-tre måneder i perioden 1. oktober til 30. april.
I bygninger opført efter 2010 må radonindholdet i luften ikke være over 100 Bq/m3. I ældre bygninger bør radonindholdet heller ikke overstige 100 Bq/m3.
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger fås ved henvendelse til seniorforsker Torben Valdbjørn Rasmussen (tvr@sbi.aau.dk, telefon 2360 5697).
Billeder

Links
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Sådan gennemfører Aalborg Universitet kandidatreformen21.5.2025 13:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Aalborg Universitet har nu en plan for, hvilke uddannelser, der skal bestå, omlægges, udvikles eller lukkes, som følge af kandidatreformen. Institutionsplanen bliver sendt til Uddannelses- og Forskningsministeriet den 23. maj.
Ekstraordinære studerende fra Aalborg Universitet udgiver videnskabelig artikel allerede på andet semester14.5.2025 06:07:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter blot to semestre på Aalborg Universitet kan en gruppe studerende nu kalde sig forfattere til en videnskabelig artikel om elektrospinning.
Døde bakterier kan redde mange liv9.5.2025 11:13:33 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital kan ved hjælp af en ny metode hurtigere diagnosticere blodforgiftning, som er en alvorlig og ofte dødelig infektion. Ved hjælp af DNA fra døde bakterier i blodet kan den nye metode på potentielt få timer identificere hvilken behandling, patienten har brug for.
Nye tal for integration: Danskerne blander sig mere og mere7.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning viser, at befolkningen i stigende grad blander sig på tværs af etnisk baggrund.
Danmarks bedste unge hackere tørner sammen til De Danske Cybermesterskaber 20253.5.2025 06:13:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er kamp om titlen som Danmarks bedste hacker under 25 år og en plads på det danske Cyberlandshold ved De Danske Cybermesterskaber d. 3. maj 2025
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum