Fremtidens fødevareemballager er genanvendte og bæredygtige

Fremtidens emballage vil bestå af genanvendte, bæredygtige eller bionedbrydelige materialer. Det viser en ny undersøgelse fra Teknologisk Institut, som har spurgt ledere i danske fødevarevirksomheder om deres forventninger til fremtidens emballage.
I undersøgelsen Fremtidens emballage består af genanvendt materiale svarer 53 procent, at de allerede bruger genanvendelige materialer i deres emballager, og flertallet af dem forventer at øge mængden af genanvendte materialer. Yderligere 42 procent af fødevarevirksomheder, som i dag ikke anvender genanvendte materialer, forventer at øge brugen af dem i de nærmeste år.
- Vi oplever, at virksomhederne gerne vil designe nye emballager, som kan genanvendes. Emballagerne kan fx være skabt af komponenter af den samme type plast eller designes, så de enkelte emballagedele kan skilles ad med henblik på genbrug, siger Karina Kjeldgaard-Nielsen, faglig leder på Teknologisk Institut.
Teknologisk Institut anslår i rapporten, at danske fødevarevirksomheder anvender mere end 500.000 tons emballage om året. Miljøstyrelsen har beregnet, at 30 procent af plastemballagen og 95 procent af papir- og papemballagen blev genanvendt i 2015.
Nye egenskaber i emballagerne
Kravene til fremtidens emballageløsninger trækker i mange forskellige retninger. Plast er blevet en del af den globale miljødagsorden, og forbrugerne foretrækker i stigende omfang løsninger, der ikke indebærer anvendelse af plast. Fødevareproducenterne stiller samtidig stigende krav til holdbarheden af vores fødevarer – uden at gå på kompromis med fødevaresikkerheden.
35 procent af fødevarevirksomhederne i undersøgelsen forventer, at deres emballage i de kommende fire til fem år får nye egenskaber som f.eks. genanvendte eller bæredygtige materialer, mens 21 procent forventer, at deres emballage kan laves af bionedbrydelige materialer. Længere nede på fødevareproducenternes ønskeliste står egenskaber som øget bekvemmelighed (convenience), intelligente emballager eller bakterienedbrydende emballager.
Ikke problemfrit at genbruge
Det er ikke nødvendigvis problemfrit at efterkomme fødevarevirksomhedernes efterspørgsel efter emballage af genanvendt eller bionedbrydeligt materiale. Der er høje krav til materialer med kontakt til fødevarer, hvilket gør det vanskeligt at benytte genanvendt materiale i fødevareemballager. Der forskes allerede på området, og forskningen vil sandsynligvis kun intensiveres i fremtiden.
- De høje krav til emballager, som har kontakt til fødevarer betyder, at det i dag fx ikke er muligt at skabe en fødevareemballage ud af 100 procent genanvendt plast. Vi har i flere af vores projekter fokus på at skabe mere genanvendelse af plast, blandt andet ved at skille lag af forskellige plasttyper ad eller oprense plast i renere fraktioner, siger Karina Kjeldgaard-Nielsen.
Presset mod bæredygtighed kommer både fra forbrugerne via detailhandel og grossister samt fra myndighedernes fokus på området. Udvikling af konkurrencedygtig, funktionel og nu også bæredygtig emballage kræver massive investeringer i nye produktionsprocesser og enhedsoperationer. Skal alle disse forventninger indfries, kræver det radikalt ændrede strategier for emballageinnovation, vurderer Karina Kjeldgaard-Nielsen fra Teknologisk Institut.
Om undersøgelsen
Teknologisk Institut har i perioden14.februar 2018 til 1. marts 2018 med hjælp fra Jysk Analyse interviewet 170 ledere i fødevarevirksomheder om deres forventninger til fremtidens emballager.
Undersøgelsen er en del af undersøgelsesrækken Fremtidens teknologier i danske virksomheder. Her har Teknologisk Institut, som er en af Danmarks største teknologirådgivere og udbydere af teknologisk service, taget en temperaturmåling på fremtidens teknologi, som den ser ud i de brancher, der er nøglen til produktion, energiforbrug og byggeri i Danmark.
Nøgleord
Kontakter
Faglig leder Karina Kjeldgaard-Nielsen, Teknologisk Institut, mobil 7220 1752, mail: kkj@teknologisk.dk og om rapporten: Seniorspecialist Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2704, mail: stys@teknologisk.dk
Billeder
Vedhæftede filer
Links
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Ny forskning: Droner kan redde rådyrlam fra døden i høstmaskinerne9.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny dansk undersøgelse viser, at rådyrlam kan reddes fra forårets høstdrab ved hjælp af droner og GPS-teknologi. Det giver landmændene nye muligheder for at redde lam der risikerer at blive dræbt ved græsslæt. Undersøgelsen har givet ny indsigt i dyrenes adfærd gennem de første sårbare uger af deres liv.
Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter7.5.2025 18:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til ROBOTBRAG 2025 i Odense.
Ny teknologi øger holdbarhed og sikkerhed i luftfartsektoren6.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fly og droner kan blive mere sikre og få længere levetid med ny teknologi, der bruger sensorer og digital twins til at monitorere luftfartøjers tilstand i realtid.
Batterimarkedet er domineret af Kina og USA, men Danmark og EU kan sikre forsyningssikkerheden med genanvendelse og innovation5.5.2025 13:18:57 CEST | Pressemeddelelse
I en ny rapport fremhæver Teknologisk Institut tre veje, der kan styrke Danmarks position inden for batterier og cirkulær økonomi. Vi skal satse på genanvendelse, nichemarkeder og politisk handling for at styrke forsyningssikkerhed og konkurrenceevne.
Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Danmarks største produktionsvirksomheder vil sammen med Dansk Robot Netværk sætte spot på, hvordan faglærte er nøglen til innovation, vækst og en bæredygtig fremtid. De har derfor inviteret unge fra hele landet til Teknologidagen fredag den 9. maj 2025 i Odense. Her kan de også få lejlighed til at møde fremtidens kollega, den humanoide robot.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum