Nyt konsultationsbord gør den svære patientsamtale bedre
Den første lægesamtale på hospitalet efter en kræftdiagnose er vigtig. Det er her, patienten får informationer om sygdomsbillede, behandlingsmuligheder, medicineringsplan og eventuelt også overlevelseschancer.
Internationale studier viser, at kræftpatienter efter denne indledende konsultation husker mellem 40 og 80 procent af samtalens indhold. Men de viser også, at cirka halvdelen af disse erindrede informationer er forkerte.
En forskergruppe fra Institut for Ingeniørvidenskab ved Aarhus Universitet har derfor undersøgt mulighederne for at forbedre kræftkonsultationerne ved hjælp af teknologi. De er nu klar med en færdig prototype på et interaktivt bord, der kan øge kvaliteten i kommunikation omkring diagnose og behandlingsforløb.
”Vores observationer af konsultationer og designforløb med patienter, pårørende og læger viser, at der er betydelige gevinster at hente ved at skabe interaktive redskaber og interiører, der kan støtte den svære samtale” siger Peter Gall Krogh, professor, Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet.
Design kan øge tillid mellem læge og patient
Professor Krogh har sammen med sin forskergruppe gennemført en række studier af konsultationssamtaler mellem læger, patienter og pårørende.
I en periode på 6 måneder har han i samarbejde med Onkologisk afdeling på Hospitalsenheden Vest indsamlet data, gennemført brugerinddragende designprocesser, designet samt testet prototype af et interaktivt bord for det, han kalder "den svære samtale".
”Vi har lavet en prototype på et bord, der kan give bedre samtaler. Vores grundlæggende designintention har været at ændre på balancen i konsultationen mellem sundhedsfagligt personale, patienter og pårørende og skabe en større grad af gensidighed, tillid og dialog mellem dem,” siger Peter Gall Krogh.
Bordfladen er udformet som en kvart cirkel med en række interaktive brikker. Brikkerne har påskrifter, der matcher samtalens typiske emneindhold som for eksempel ”behandling”, ”bivirkninger” og ”hverdagen”.
De er placeret, så både læge, patient og pårørende kan være medbestemmende i forhold til at strukturere konsultationens indhold og forløb, og det giver samtalen en større værdi, siger overlæge Hanne Linnet, Hospitalsenheden Vest:
"Ved at følge dette forskningsprojekt har vi fået nye perspektiver på den gode samtale mellem sundhedsprofessionelle, pårørende og patienter. Det interaktive bord kan bidrage til at kvalificere dialogen til fordel for alle parter."
Bordet "husker" samtalen
Desuden har bordet en integreret mikrofon, der gør det muligt at lave en lydoptagelse af samtalen og arkivere den med en kapitelinddeling, som svarer til brikkernes påskrifter.
Efter samtalen får patienten en emneinddelt lydfil tilsendt, som letter adgangen til information. Samtidig kan lydfilen fungere som supplement til de journaliserede oplysninger om patienten hos lægen.
”Med det interaktive bord løser vi to udfordringer. For det første gør vi det muligt at skabe en meget mere differentieret samtale, som tager udgangspunkt i den enkelte patients specifikke behov, sygdomsbillede og evne til at kapere information. For det andet gør vi det muligt at gemme og strukturere vigtige oplysninger i et audiofil-format,” siger Peter Gall Krogh.
Arbejdet med at designe det interaktive bord er beskrevet i en videnskabelig artikel, der tildelt en ”Best Paper Award” på verdens største og vigtigste forskningskonference inden for interaktionsdesign (CHI 2018).
Læs den videnskabelige artikel her.
Snart klar til markedet
Bordet er i den første designprototype blevet testet i en række interventionsstudier med patienter og pårørende, og resultaterne er positive. Herning Sygehus undersøger derfor mulighederne for at gøre det til fast inventar på Det Nye Hospital i Vest (DNV-Gødstrup), som i dag er under opførelse.
Forskerne håber, at de i løbet af kort tid kan kommercialisere designet og teknologien i samarbejde med relevante virksomheder.
”Lige nu er bordet en forskningsmæssig prototype, og vi har brug for en kommerciel partner til at se på, hvordan det kan implementeres i sundhedssektoren på en økonomisk bæredygtig måde. På sigt håber vi, at bordet kan videreudvikles og skabe værdi også hos den almindelige praktiserende læge og andre steder, hvor man gennemfører samtaler – for eksempel hos psykologen, i banken eller hos advokaten,” siger Peter Gall Krogh.
Links
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Aarhus Universitet indgår i ny videnskabelig alliance9.5.2025 18:07:25 CEST | Pressemeddelelse
Fem af Europas førende forskningsinstitutioner indenfor landbrug, fødevarer og life sciences lancerer the European Science Alliance for Agriculture and Food (ESAAF) som skal understøtte omstillingen af EU's landbrug- og fødevaresektor.
Ukraines landbrugsminister besøger AU Viborg9.5.2025 10:33:52 CEST | Presseinvitation
Ministeren kommer for at se særlig teknologi, der kan gøre en stor forskel for genopbygningen af landet. Et bioraffinaderi, der kan forvandle græs til foder, fibre og brændstof.
Maskiner, der kan se forskel på frø6.5.2025 13:25:46 CEST | Pressemeddelelse
Fremtidens landbrug er ikke kun store traktorer og droner i luften. Nu er også den ydmyge frøanalyse på vej ind i den digitale tidsalder. Et nyt studie fra Aarhus Universitet og TystofteFonden viser, hvordan kunstig intelligens og billedgenkendelse kan revolutionere en af landbrugets mest manuelle discipliner.
Arvesølvet i grænselandet6.5.2025 13:22:12 CEST | Pressemeddelelse
Et krigsår, fire marker og en idé, der voksede frem af den sandede jord i det sydligste Jylland. I dag – mere end 80 år senere – står markforsøget i Jyndevad stadig som et monument over tålmodig videnskab. Og det er mere aktuelt end nogensinde.
Danske elever undersøger jordens sundhed i Astras Masseeksperiment 202528.4.2025 13:15:02 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan har jorden det egentlig? Det spørgsmål dykker tusindvis af danske skoleelever ned i, når de i år deltager i Astras Masseeksperiment 2025 – et landsdækkende projekt, hvor teori og praksis mødes i jordhøjde.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum