Flere registrerede kræftpakkeforløb end før Sundhedsplatformen
Sundhedsdatastyrelsen har netop offentliggjort den nationale monitorering af kræftområdet fra 3. kvartal. Målopfyldelsen for Region Hovedstaden er fortsat 80 procent og det betyder, at langt de fleste kræftpatienter bliver behandlet inden for de anbefalede forløbstider i kræftpakkerne.
Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) er tilfreds med, at så stor en del af kræftforløbene fortsat holder sig inden for anbefalingerne:
”Kræft kan på ganske kort tid ændre en families tilværelse radikalt. Vi skal gøre alt for at hjælpe de mennesker, der bliver ramt af kræft, igennem deres sygdomsforløb bedst muligt. Derfor har vi stort fokus på at leve op til og løbende forbedre forløbstiderne i kræftpakkerne, så mennesker med kræft får hurtig udredning og behandling.
Men Sophie Hæstorp Andersen understreger, at regionen er ligeså optaget af kvaliteten i behandlingen, og hvordan det går med patienterne: ”Her kan vi heldigvis se, at overlevelsen ikke mindst i Region Hovedstaden ligger i top.”
Medarbejdere knokler for at indhente ventetider
Behandlingen af mennesker med kræft har stort politisk og ledelsesmæssigt fokus, og på hospitalerne yder medarbejderne fortsat en stor indsats for at få registreret alle patientforløb korrekt i den elektroniske patientjournal Sundhedsplatformen. Med foreløbig i alt 1.541 patientforløb i 3. kvartal 2018 ligger regionen nu over niveauet af registrerede patientforløb - før implementeringen af Sundhedsplatformen. Med en højere datakomplethed er data mere valide, og den opgjorte målopfyldelse er dermed mere retvisende for den faktiske behandling, som kræftpatienterne får på hospitalerne i Region Hovedstaden.
”Vi er meget optaget af de områder, hvor alle regioner er presset på kapacitet. For de mest sjældne og aggressive kræftformer skal vi ikke tænke på regionsgrænser, men tænke på at hjælpe patienterne bedst og hurtigst ved samarbejde på tværs af regioner,” siger formand for Sundhedsudvalget, Christoffer Buster Reinhardt (C).
Forbedrede ventetider for bugspytkirtelkræft
Behandling af bugspytkirtelkræft er et af de områder, hvor regionen har haft udfordringer og patienterne har oplevet ventetid på operation. Rigshospitalet, som behandler patienterne, har lavet en handleplan for, hvordan ventetiden på operation for bugspytkirtelkræft skal afvikles. Kræftmonitoreringen for 3. kvartal viser, at det går den rette vej. I 3. kvartal blev 65 % af patienterne med bugspytkirtelkræft behandlet inden for forløbstiderne i kræftpakken, mens det tilsvarende var 37 % i 2. kvartal.
Christian Worm, direktør for Abdominalcenteret på Rigshospitalet forklarer, at der i foråret 2018 stod en ny operationsstue klar, men Anæstesi- og Operationsklinikken er fortsat udfordret af mangel på operationssygeplejersker. Der er ansat nye sygeplejersker, men oplæringen af disse tager tid.
”De kortere ventetider skyldes en generelt forbedret situation ifht. bemanding af operationsgangen og en dedikeret ekstraindsats af personalet. Vi har fortsat fuld ledelsesmæssig opmærksomhed på bemandingssituationen – og på fastholdelse af personalet, så kapaciteten kan genopbygges, og ventetiderne reduceres,” siger Christian Worm
Fakta
- Samlet målopfyldelse - I 3. kvartal 2018 er den samlede målopfyldelse i Region Hovedstaden opgjort til 80 %. Region Hovedstaden ligger på niveau med flere af de andre regioner, hvor målopfyldelsen varierer mellem 73 % og 86 %. På landsplan er målopfyldelsen 81 %.
- Kræftpakker - Indførelsen af kræftpakkerne har været en stor succes for patienternes behandlingsforløb, og overlevelsen er for flere kræftformer forbedret markant de seneste år. I Region Hovedstaden er 1 års overlevelsen samlet for alle kræftformer (ekskl. hud, prostata og bryst) steget fra 61 % i 2001-2003 til 75 % i 2013-2015, mens 5 års overlevelsen er steget fra 42 % til 54 % i samme periode.
- Bevillinger - Regionen har løbende tildelt hospitalerne midler til kapacitetsudvidelse på kræftområdet. Senest i marts 2018 godkendte regionsrådet at udmønte hhv. 19,2 mio. kr. i 2018 og 47,9 mio. kr. i 2019 fra Kræftplan IV. Der blev bl.a. givet midler til udvidelse af kapacitet og initiativer inden for følgende kræftformer: Kræft i bugspytkirtlen, lungekræft, hjernekræft og tarmkræft.
Information om Region Hovedstaden
Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Region Hovedstaden indfører et kvalificeret ansættelsesstop for speciallæger på hospitaler7.5.2025 15:15:43 CEST | Pressemeddelelse
Et kvalificeret ansættelsesstop for speciallæger i Region Hovedstaden skal hjælpe til en mere ligelig fordeling af læger i hele Østdanmark.
(Rettet udgave) Nyt studie: Kvinder er i større risiko for lungesygdomme end mænd ved samme mængde rygning6.5.2025 21:47:22 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Herlev og Gentofte Hospital står bag studiet, der viser, at når man ser på kvinders risiko for KOL eller respiratorisk død er den ca. dobbelt så høj som mænds ved samme mængde rygning.
Nyt studie: Kvinder er i større risiko for lungesygdomme end mænd ved samme mængde rygning6.5.2025 21:08:41 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Herlev og Gentofte Hospital står bag fundet, som betyder, at når man ser på kvinders risiko for KOL eller respiratorisk død, er den ca. dobbelt så høj ved samme mængde rygning.
Analyse bakker op om planen om fødested for 3.500 fødsler på Bispebjerg Hospital6.5.2025 15:48:09 CEST | Pressemeddelelse
Trods faldende fødselstal flere steder i landet viser fødselsprognoserne, at der kommer flere unge familier, der ønsker at stifte familie i København. Region Hovedstaden kører videre med planen om at lave en kvinde-barn-afdeling på Bispebjerg Hospital.
Region Hovedstaden orienterer flere hundrede borgere om ulovlige opslag i journaler5.5.2025 15:15:05 CEST | Pressemeddelelse
Regionen har efter en dybdegående undersøgelse konstateret, at en studerende, som tidligere har været i praktik i regionen, ulovligt har kigget i ca. 400 borgeres patientjournaler. Borgerne bliver nu underrettet. Regionen har sat gang i en større indsats for at undersøge, hvad vi kan gøre for at beskytte patienters elektroniske journaler mod snageri.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum