Pas på algoritmerne, når du skal sætte pris på din bolig

Danske BOLIGadvokater ser med skepsis på tendensen til denne online-prisfastsættelse og vilde fejlskud i både opadgående og nedadgående retning.
”Vi oplever, at både købere og sælgere bliver forvirrede af de priser, de kan finde på nettet. Hvad skal de tro på?”, fortæller Jan Schøtt-Petersen, formand for Danske BOLIGadvokater.
I underholdningsprogrammet ”Hammerslag” vurderer ejendomsmæglerne priserne på boliger forskellige steder i Danmark. I rigtig mange tilfælde rammer de langt ved siden af den virkelige salgspris. Gennem de seneste par uger har vi set fejlskud, hvor prisen er op til 1 mio. kroner forkert. Selv om det er underholdning, viser det med al tydelighed, at hver eneste bolig har sin helt egen pris. Gennemsnitsbetragtninger og fornemmelser duer heller ikke på tv.
Kigger man på nogle af prisportalerne på internettet, bliver billedet endnu mere mudret. Prisen er fastsat ud fra gennemsnitsberegninger i området, men tager ikke højde for f.eks. en unik placering, hvilket betyder, at sælger pludselig skal forklare, hvorfor ejendommen er meget dyrere end angivet på prisportalen.
Et konkret eksempel er et sommerhus med 180 grader uhindret havudsigt og direkte adgang til stranden. Her angiver prisportalernes gennemsnitsberegninger en pris, som ligger under 1 mio. kroner, mens den konkrete vurdering ligger en del over 2 mio. kroner.
”Ejendomsmæglerne har fokus på salgsprisen, mens BOLIGadvokaterne er optagede af købsprisen. Begge parter ved naturligvis, at prisen altid er til forhandling, men ingen af os er særlig begejstrede for prisportalernes indblanding, fordi de forvirrer både køber og sælger. Vi ved, at en prisvurdering, som tager udgangspunkt i den konkrete ejendom, giver både køber og sælger det bedste grundlag for en fair bolighandel”, siger Jan Schøtt-Petersen.
Medlemmer af Danske BOLIGadvokater er involveret i hver femte bolighandel i Danmark og erfaringerne viser med al tydelighed, at jo mere realistisk prisen er, jo færre konflikter og diskussioner opstår der i forbindelse med bolighandlen.
”Prisen på en bolig er langt hen ad vejen udtryk for en forventningsafstemning mellem det, der betales for den konkrete ejendom og det, der følger med i købet. Ved en lav pris ved både sælger og køber godt, at køber efterfølgende får en række udgifter til f.eks. istandsættelse og reparation eller er begrænset i sin anvendelse af ejendommen pga. servitutter el.
Omvendt kan en unik udsigt, et helt nyt køkken eller det at bo midt i et børnevenligt kvarter, give en høj pris. Det er emner, som ingen prisportal i verden kan vide noget som helst om”, forklarer Danske BOLIGadvokaters formand, som anbefaler personlig rådgivning og vurdering, når boligen skal sælges eller købes.
Nøgleord
Kontakter
Jan Schøtt-PetersenFormand
Advokat og formand for Danske BOLIGadvokater
Billeder
Information om Danske BOLIGadvokater
Danske BOLIGadvokater er en sammenslutning af advokater med speciale i boligrådgivning. De har som de eneste fået branchens blå stempel som BOLIGadvokater, fordi de udelukkende arbejder efter de etiske regler for køb og salg af fast ejendom, der er aftalt mellem Advokatsamfundet og Forbrugerrådet.
Det betyder bl.a., at en dansk BOLIGadvokat yder uafhængig rådgivning og ikke må repræsentere sælger og køber i samme handel. Og det betyder også, at Danske BOLIGadvokater ikke har alliancer med andre aktører i branchen som fx banker, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber m.v. Alle medlemmerne af Danske BOLIGadvokater har et certifikat i bolighandel.
Danske BOLIGadvokater er repræsenteret i følgegrupperne for hhv. huseftersyn og tinglysning.
Foreningen blev stiftet i år 2000 og har i dag godt 100 medlemmer fordelt over hele landet.
Følg pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater
De vigtigste råd inden du får nøglerne til dit splinternye hjem20.8.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske BOLIGadvokater har udgivet en håndbog, der guider dig gennem hele processen med at købe en projektbolig. Her er de vigtigste råd til, når du (næsten) står med nøglerne til dit nye hjem.
Mens du venter på, at dit nye hjem bliver bygget færdigt6.8.2024 09:15:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny bolig i et projektbyggeri, er en bolig, der endnu ikke findes, og hvor du derfor ikke kan sammenholde salgsopstillingen med virkeligheden. Derfor er der al mulig grund til at følge byggeprocessen tæt. Danske BOLIGadvokater har udgivet en håndbog, der guider dig gennem ventetiden.
Nyt netværk for unge boligadvokater23.7.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et netværk af yngre boligadvokater skal sikre, at der også i fremtiden – og i flere dele af Danmark – vil være advokater, der kan hjælpe boligkøbere igennem de mange juridiske faldgruber. Netværket er lanceret af Danske BOLIGadvokater.
Boligejere i chok efter opkrævning af ejendomsskat9.7.2024 09:16:29 CEST | Pressemeddelelse
Telefonerne kimer hos landets boligadvokater med spørgsmål som: ”Hvad skal jeg gøre? Jeg har fået en gigantisk opkrævning og kan ikke forstå, at jeg skal betale så meget i ejendomsskat”. Det er efterregulering af ejendomsskat fra 2021, 2022 og 2023, der bringer boligejerne i chok.
Vær vågen inden du sætter underskriften på projektboligen3.7.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når du køber en ny bolig, der er en del af et projektbyggeri, rejser det nogle helt andre spørgsmål, end hvis du var på udkig efter en bolig, der allerede er bygget. Danske BOLIGadvokater har netop udgivet en håndbog, der guider dig gennem hele processen. For hvad kan du egentlig selv gøre for at få succes med købet?
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum