Fejø er Årets Landsby 2018
På den lille ø i Lolland Kommune har lokale ildsjæle vendt afvikling til udvikling og fået 28 nye beboere og 8 nye arbejdspladser på et år. Det har fået Landdistrikternes Fællesråd, foreningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit, til at kåre Fejø som Årets Landsby 2018.
Årets tema er ”Den samarbejdende landsby” og bedømmelseskomiteen har derfor haft særlig fokus på landsbyens samarbejdsevner og de konkrete resultater, der er skabt af de lokale ildsjæle.
- Udvikling og tilflytning kommer ikke af sig selv. Det kræver hårdt og vedvarende samarbejde, og det har Fejø om nogen vist, siger formanden for bedømmelseskomiteen, Carsten Hansen, der er tidligere minister for by-, bolig og landdistrikter.
Fra afvikling til udvikling
Borgerne på Fejø havde i flere år oplevet affolkning, da kommunen i 2014 besluttede at lukke skolen, fordi der ikke var børn nok. Det blev startskuddet til et langt og sejt stykke arbejde for at modvirke den negative effekt, som skolelukningen kunne få for øen.
Utrættelige frivillige ildsjæle satte sig for at finde en løsning, og sammen med kommunen oprettede de den selvejende institution Fejø Børne- og Kulturhus, som i dag har otte fastansatte og to vikarer. Huset åbnede i 2015 og lægger lokaler til et børnehus, realskole til og med 4. klasse samt et væld af kulturelle aktiviteter fra musikskole til fællesspisninger.
Børne- og Kulturhuset har været en afgørende faktor i at skabe øget bosætning på Fejø, og har samtidig skabt ringe i vandet på resten af øen, hvor både turisme og erhvervsliv har haft glæde af udviklingen.
- Fejø har vist en evne til at løfte i flok og vende afvikling til udvikling. Der er mange historier om forfald og fraflytning i landsbyerne, og jeg er derfor meget imponeret over, at de frivillige har taget udviklingen i egen hånd og vist en forbilledlig indsat for at sikre udvikling på øen, siger Carsten Hansen.
De øvrige finalister, der kæmpede om at blive Årets Landsby 2018, var landsbyen Ryslinge i Faaborg-Midtfyn Kommune og Gludsted i Ikast-Brande Kommune, der begge har skabt en spirende udvikling i deres lokalsamfund.
- Man kan ikke længere forvente, at job og tilflytning kommer af sig selv. Det er resultatet af hårdt arbejde og et fællesskab af frivillige ildsjæle. Det er denne indsats, vi hylder med prisen, siger Carsten Hansen.
Fejø vil blive fejret ved en officiel kåring den 25. august 2018.
Fakta om Årets Landsby:
- Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 22. gang.
- Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.
- Kriterierne for at ansøge er, at den indstillede landsby har under 2.000 indbyggere, har formuleret en udviklingsplan og er organiseret med et lokalråd eller lignende.
- Sidste års tema var "Den digitale landsby", og vinderen var landsbyen Vallekilde i Odsherred Kommune. Tidligere modtagere af Årets Landsby er: Hvilsom, Skovlunde, Tise, Jordrup, Billum, Svindinge, Samsø, Bårse, Filskov, Klejtrup, Korinth, Ballum, Gjøl, Vejrup, Janderup, Horslunde, Bagenkop, Vrads, Vestervig og Trekroner.
Kort om årets finalister:
Ryslinge
Landsbyen Ryslinge i Faaborg-Midtfyn Kommune har de seneste fem år skabt 28 nye arbejdspladser, oprettet tre virksomheder og oplevet en tilflytning på mellem 20 og 25 personer årligt i den femårige periode. Som et led i landsbyens bosætningsindsats har lokalrådet udpeget lokale ambassadører og arbejdet med at introducere nye og potentielle borgere til byens erhvervs- og bosætningstilbud. Ryslinge har i dag ca. 1.700 indbyggere.
Gludsted
Under parolen "Det nytter at gøre en indsats" har landsbyen Gludsted i Ikast-Brande Kommune taget kampen op mod en truende landsbydød. Der er etableret friskole og storparceller, ligesom børnehaven og købmanden er bevaret ved hjælp fra lokalsamfundet. På trods af at være en mindre landsby med ca. 300 borgere har Gludsted formået at sikre flere vitale funktioner i lokalsamfundet.
Fejø
Med lukningen af den kommunale skole i 2014 påbegyndte ildsjæle på øen Fejø i Lolland Kommune et omfattende arbejde med at modvirke effekterne af en skolelukning. Resultatet blev den selvejende institution Fejø Børne- og Kulturhus med børnehus, realskole til og med 4. klasse samt otte fastansatte medarbejdere. Huset åbnede dørene i 2015 og er skabt af utallige frivillige kræfter, ligesom det lægger lokaler til et væld af kulturelle aktiviteter fra musikskole til fællesspisninger. I 2017 fik Fejø 28 nye beboere, og i dag bor der ca. 465 på øen.
Nøgleord
Kontakter
Mette Korsholm, pressemedarbejder i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53 85 01 27, mail mko@landdistrikterne.dk
Billeder
Information om Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.
Vi tæller 55 kommuner og fire regioner, der tilsammen repræsenterer over 4 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.
Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikter: Ingen nye prioriteringer på landdistriktsområdet22.11.2024 13:41:28 CET | Pressemeddelelse
Finanslovsaftalen rummer ingen nye landdistriktsinitiativer, udover hvad der tidligere på året er besluttet gennem politiske aftaler. Det bekymrer Landdistrikternes Fællesråd, der samtidig efterlyser håndværkerfradraget målrettet land-, ø og yderområder, hvor behovet for energirenovering og klimasikring er langt størst, og hvor finansieringsmulighederne for den enkelte boligejer er dårligst.
Landdistrikterne: Potentiale i grøn trepart, men bekymring for arbejdspladser og bosætning18.11.2024 14:33:42 CET | Pressemeddelelse
Den politiske aftale om grøn trepart er netop landet. Landdistrikternes Fællesråd er bekymret for, at aftalen vil medvirke til tab af arbejdspladser i de dele af landet, hvor landbruget og afledte erhverv har stor betydning. Derfor foreslår Landdistrikternes Fællesråd, at der laves en langsigtet vision og strategi for landdistrikternes udvikling, som går langt videre end den nylige politiske aftale på landdistriktsområdet.
Landdistrikter: Sundhedsaftale svækker regional udvikling i land- og yderområder16.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det er et tab for udviklingen i landdistrikterne, især i land-, ø- og yderkommuner, at sundhedsreformaftalen vil afskaffe regionernes opgaver inden for regional udvikling. Det vil svække den tværgående udvikling på en række væsentlige områder, mener Landdistrikternes Fællesråd.
Landdistrikter: Vigtigt med mere nærhed og geografisk ligestilling i sundhed15.11.2024 14:47:05 CET | Pressemeddelelse
Ny sundhedsaftale kan få stor betydning for den nære sundhed i landdistrikterne, især i land-, ø- og yderkommuner, mener Landdistrikternes Fællesråd, der fremhæver initiativer til bedre lægedækning.
Landdistrikterne roser økonomisk håndsrækning til 16 kommuner6.11.2024 15:16:33 CET | Pressemeddelelse
Det har stor betydning for velfærden i særligt land-, ø- og yderkommuner, at 16 kommuner får mulighed for at overgå til selvbudgettering, og dermed undgår et samlet milliontab på ca. 780 mio. kr. og markante velfærds- og serviceforringelser, mener Landdistrikternes Fællesråd.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum