Græs og spinat indtager danske marker

Når VM-fodboldene ruller i disse dage, ruller de blandt andet på dansk græs. For danske landmænd og frøavlsvirksomheder er dygtige til at producere græsfrø, og efterspørgslen fra udlandet er stor, fortæller enhedschef i Planter, Landbrugsstyrelsen, Kristine Riskær:
- Vi oplever en stærk efterspørgsel fra udlandet, som opkøber 90 % af de græsfrø, der bliver produceret i Danmark. Danmark har et godt ry, fordi vi har nogle yderst professionelle virksomheder og meget dygtige frøproducenter, og fordi vores plantesundhed er i top, siger Kristine Riskær.
Arealet med græsfrø er steget med 20 % i forhold til 2017. Stigningerne skyldes, at den store eksport af græsfrø har bragt frølagrene ned, så frøhandlerne nu har behov for at fylde lagrene op, for at kunne møde den fortsatte store efterspørgsel fra udlandet.
Spinatfrø boomer
Det er ikke bare græsfrø, der er populære afgrøder. Produktionen af spinatfrø til gartnerier og haveejere er nærmest eksploderet med en fordobling af arealet på bare tre år. Der er flere faktorer, som kan spille ind, forklarer enhedschef, Kristine Riskær:
- Også spinatfrø oplever stærk efterspørgsel fra udlandet, som aftager 75 % af alle danske spinatfrø. Og her kan vi noget særligt i Danmark. Vi har ikke alene et godt vækstklima for spinatplanten. Vores lille ø-rige tilbyder også en hel del naturlig ”isolation”, så producenten kan garantere, at frøene ikke bliver ”forurenede” med frø, der kommer flyvende fra nabomarken. Og alt det forstår vores dygtige landmænd at udnytte, når efterspørgslen er der, fortæller Kristine Riskær.
Alt i alt er arealet af marker med græsfrø, havefrø og kløver vokset til over 100.000 ha i 2018, svarende til et areal, der ville kunne dække mere end 1/3 af Fyn.
Yderligere oplysninger
Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på telefon 41 89 25 07.
Nøgleord
Billeder
Links
Information om Landbrugsstyrelsen
Landbrugsstyrelsen er en styrelse under Miljø- og Fødevareministeriet, hvis vision er at skabe rammerne for, at dansk landbrug kan være blandt Europas mest konkurrencedygtige, samtidig med vi passer på vores miljø og klima. Det gør vi ved at regulere og kontrollere erhvervene, ved at yde tilskud og ved at indgå i konstruktive dialoger med vores kunder og interessenter. Blandt andet udbetaler styrelsen 8,2 mia. kr. i projekt- og landbrugsstøtte om året.
Følg pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Plantefonden giver tilsagn for 122,6 mio. kr.: 35 nye projekter skal styrke sektoren for plantebaserede fødevarer23.8.2024 13:00:37 CEST | Pressemeddelelse
Planter skal fylde mere i vores hverdag – både på tallerknerne og i vores måde at tænke mad på. I år er der skruet gevaldigt op for blusset i Plantefonden, der uddeler 122,6 mio. kr. til 35 nye projekter, som bl.a. skal øge kvalitet, tilgængelighed og viden om plantebaseret mad.
Stop madspild: Tonsvis af gammelt brød skal genanvendes til mel og rasp30.5.2024 15:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvert år ryger op imod 30.000 tons brød fra industribagere og detailhandelen direkte i skraldespanden. Det svarer til ca. 5 kilo brød pr. dansker om året. Et nyt projekt vil genanvende overskudsbrød til mel og rasp, så det kan blive til nye fødevarer fremfor at fylde op i affaldscontaineren.
Bi-venligt blomsterflor og utæmmet græs vil brede sig i Danmark til sommer3.5.2024 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal: Der er sket mere end en fordobling i antallet af landbrugere, der har søgt Landbrugsstyrelsen om tilskud til at plante blomster på landbrugsjord og lade græs vokse vildt på markerne. Blomstertæpper sætter kulør på landskabet – men er også godt nyt for biodiversiteten, lyder det fra Anna De Klauman, vicedirektør i Landbrugsstyrelsen.
OptiClean vil optimere håndteringen i grøntsagsvaskeriet og forlænge holdbarheden på dine gulerødder9.4.2024 12:35:00 CEST | Pressemeddelelse
Projektet OptiClean har, med 5,5 mio. kr. fra GUDP, blæst til kamp mod de halvrådne gulerødder i grøntsagsskuffen. En kombination af optimeret polering og håndtering i vaskeriet skal sikre branche, detailled og forbrugere mod unødvendigt madspild.
Nyt register med kortlægning af bigårde skal sikre sunde bier4.3.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra i dag skal alle biavlere registrere sig igen i et nyudviklet centralt register for at sikre en effektiv inddæmning, hvis der sker udbrud af skadelige sygdomme blandt bierne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum