Det her kan du opleve i Danmarks nye Nationalpark
Tirsdag den 29. maj indvies Danmarks nyeste nationalpark Kongernes Nordsjælland af blandt andre H.M. Dronningen og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen. Naturstyrelsen er den største lodsejer i parken med omkring 80 procent af det samlede areal på 26.250 hektar. Det betyder, at der er god plads til naturoplevelser lige fra stille gåture, rideture eller overnatning med mad over bål i Kongernes Nordsjælland.
Nationalpark Kongernes Nordsjælland er Danmarks næststørste efter Vadehavet. Parken består af tre store kerneområder; Tisvilde Hegn og Arresø, Gribskov og Esrum Sø og Teglstrup/Hellebækskovene og Gurre Sø. Herimellem ligger mindre skove og lysåbne arealer både offentlig og privatejede.
Vi guider dig til fem oplevelser på statens arealer i Kongernes Nordsjælland.
Find den forsvundne landsby og fang troldegrene i Tisvilde Hegn
I Tisvilde Hegn – eller nærmere bestemt troldeskoven – er der rig mulighed for at gå på jagt efterkrogede grene til hjemmet. Man må ikke skære i grene og træer, men hvis de er faldet af, kan man sagtens snuppe dem med hjem. Men Tisvilde Hegn gemmer også på Sjællands største statsejede hede, en gammel slotsruin og en forsvunden landsby dybt inde i skoven. Du kan få hjælp til at finde den forsvundne landsby lige her.
Hop i Esrum Sø
Der er mange muligheder for at nyde den storslåede natur langs Esrum Sø, som ligger lige midt i Gribskov. Fra Esrum Kloster, hvor der er god mulighed for at parkere, kan man hoppe på cyklen eller snøre vandrestøvlerne og begive sig ned langs Esrum Sø. Efter et par kilometer sydpå, ender man ved Dronningens Bøge, hvor der er udsigt til Fredensborg Slot på den anden side af Esrum Sø. Vandhunde kan hoppe en tur i søens blå, mens der også er mulighed for at hilse på fritgående heste eller nyde madpakken mellem de store træer. Du kan overveje at pakke teltet og booke en plads til overnatning på Graverhus. Det gør du på udinaturen.dk. Læs mere om oplevelserne ved Esrum Sø her.
Tænk store tanker som Søren Kierkegaard
Midt inde i Gribskov ved Stjernen står der i dag en stor sten med Søren Kierkegaards navn. Finder du den, har du fundet frem til området i Gribskov, som er udpeget til UNESCO Verdenskulturarv. Fra stenen har du udsigt til otte forskellige veje. De blev anlagt i 1680-90 af Kong Chr. 5. til den parforcejagt, han havde lært at kende i Frankrig som kronprins. Parforcejagtlandskab kom på UNESCO´s Verdenskulturarv i sommeren 2015 på grund af dets unikke jagtvejslandskab med stringente kvadratnet, som vejene er bygget op om, og som i princippet kan udvides i det uendelige. Det indbyder til store tanker midt i skovens dybe, stille ro. Læs mere om Ottevejskrydset og UNESCO Verdenskulturarv i Gribskov her.
Cykel gennem urørt skov
Nord i Gribskov, tæt ved Esrum Kloster, kan du følge en rute gennem urørt skov. Her får væltede træer lov til at blive liggende og give gode levevilkår for biller, svampe og andre spændende organismer. Den korte tur byder også på små vådområder, hvor mosekonens bryg ligger lavt over jorden og indhyller skoven i en let tåge. Læs mere om, hvad du kan finde i en urørt skov her.
Kig på fugle
Har du kikkerten klar, kan du kigge på fugle ved Strødam Engsø op til den sydvestlige del af Gribskov Fra udsigtstårnet eller fugleskjulet har du en enestående udsigt over Strødam Engsø, hvor fugle som gæs, viber, græshoppesanger holder til og fiskeørnen fisker. Er du heldig kan du måske få et glimt af en bæver. Man kan selvfølgelig også bare nyde udsigten over engene og Strødam reservatet i baggrunden. Læs mere om Strødam Engsø her.
Nøgleord
Kontakter
Malene KristensenPressechef
Tlf:22130834malek@nst.dkInformation om Naturstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Naturstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Naturstyrelsen
Støtte til fornyelse af Opalsø-området på Bornholm16.12.2024 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med en donation fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal på 8 millioner kroner vil det blive en bedre oplevelse at besøge en af Bornholms største turistattraktioner: Opalsøen.
Danmarks største klima-lavbundsprojekt på vej i Ribe: 2.700 hektar landbrugsjord kan blive våd natur9.12.2024 09:42:02 CET | Pressemeddelelse
I fremtiden skal området øst for Ribe danne rammen om et storstilet projekt, der har enorme miljø-, natur- og klimagevinster. I dag besøger minister for grøn trepart området.
Presseinvitation: Farligt træ i Dyrehaven sprænges væk med dynamit19.9.2024 15:01:20 CEST | Pressemeddelelse
Tirsdag formiddag den 24. september sprænger Naturstyrelsen trækronen væk på en af de gamle bøge nær Ulvedalen af sikkerhedsmæssige årsager.
Flertal i den lokale bestyrelse ønsker elge i Naturnationalpark Gribskov19.6.2024 21:14:39 CEST | Pressemeddelelse
Et flertal i den nyudnævnte lokale bestyrelse har på et netop afholdt bestyrelsesmøde stemt for elge i den kommende Naturnationalpark Gribskov i Nordsjælland.
Fynske Hindsholm får ny statsskov3.5.2024 14:01:52 CEST | Pressemeddelelse
Naturstyrelsen har sammen med Kerteminde Kommune og to lokale vandværker erhvervet 60 hektar jord til en ny skov. Det markeres ved et pressearrangement med parternes underskrift af samarbejdsaftale om skovrejsning tirsdag den 7. maj kl. 14.00, hvor også skovens navn vil blive offentliggjort.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum