Selfier er ikke en døgnflue

Selfiestænger, filtre, the Kardashians, online aktivisme, ”duckface”, kunst, autencitet og teenageangst. Selfiekultur er ikke en døgnflue. Det er et socialt fænomen, som ikke viser tegn på nedgang , og det vækker lidenskabelige reaktioner fra mange ifølge Katrin Tiidenberg, postdoc på Informationsvidenskab ved Institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet og aktuel med bogen: "Selfies - why we love (and hate) them".
"Selfien er en form for gåde. Vi har som mennesker en lang historie med at være draget mod afbildninger, mod at kommunikere visuelt og blive betaget af (vore egne) ansigter. Men moderne selfier dømmes ofte uværdige til al opmærksomheden. Mange mener, de mangler artistisk merit; de pålægges en usund narcissisme, som leder til mentale sundhedsproblemer eller endda farlig adfærd. Selfier kan være ufatteligt fantasifulde eller håbløst uoriginale. Hvad selfier ender med at betyde, afhænger af den sociale, kulturelle og teknologiske kontekst omkring dem," foræller Katrin Tiidenberg.
Bogen Selfies why we love (and hate) them" fremfører en rig og nuanceret analyse af hele selfiekulturen. Den viser, hvordan selfier vinder betydning, illustrerer forskellige selfiepraksisser, udforsker hvordan selfier rører os, og hvorfor de overhovedet gør det. Og så gransker den, hvordan selfiepraksisser og selfie-relaterede normer har ændret sig og muligvis vil ændre sig i fremtiden.
Denne meget let tilgængelig bog, skrevet til den interesserede almene læser, grunder i års akademisk forskning i selfies udført af forfatteren Katrin Tiidenberg.
Selfies runder af med at demonstrere, hvordan selfier - som de fleste andre kulturelle praksisser - er komplekse og mangesidige, og den kommer med et praktisk råd: ”Keep Calm and Selfie On” til dem, der tager og deler selfies.
Katrin Tiidenberg er postdoc ved Institut for Kommunikation og Kultur ved Aarhus Universitet og lektor i sociale medier og visuel kultur ved Tallin Universitet i Estland. Hendes forskning er centreret omkring visuel kultur og sociale medier, og hun har publiceret i vidt omfang om selfies. Hun interesserer sig for metode og etik i studiet af visuel selvrepræsentation og seksualitet.
Kontakter
Katrin Tiidenberg (engelsktalende)
mobil: +3725090198
mail: katrin.tiidenberg@gmail.com
Hvis du ønsker en kopi til anmeldelse, kontakt Sarah Broadley, sbroadley@emeraldgroup.com
Billeder
Information om Aarhus Universitet: Arts
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Frygtforskere vil med afsæt i forskningsresultater skabe ’Danmarks uhyggeligste’ escape room6.5.2025 09:40:43 CEST | Pressemeddelelse
I forskningsenheden Recreational Fear Lab på Aarhus Universitet undersøger Mathias Clasen og Marc Malmdorf Andersen, hvorfor mennesker tiltrækkes af frygt og opsøger gys for fornøjelsens skyld. Med en bevilling fra Innovationsfonden får forskerne nu mulighed for at omsætte evidensbaseret viden om frygtpsykologi til handling ved at skabe et escape room.
Nyt grundforskningscenter sætter moderne tekstkultur under lup1.5.2025 16:17:36 CEST | Pressemeddelelse
Torsdag 1. maj markerede grundforskningscentret TEXT: Center for Contemporary Cultures of Text sin officielle åbning. I de kommende år skal TEXT bidrage med vigtig viden om, hvordan generativ kunstig intelligens påvirker nutidig tekstkultur.
Gymnasieelever lades i stikken med AI1.4.2025 13:18:34 CEST | Pressemeddelelse
Konference på Aarhus Universitet sætter fokus på AI’s potentialer og udfordringer i gymnasieuddannelserne.
Flere tolke til det danske EU-formandskab5.3.2025 13:36:24 CET | Pressemeddelelse
Et nyt hold af konferencetolke fra Aarhus Universitet skal løfte en vigtig opgave, når Danmark senere i år overtager EU-formandskabet.
Fire nye professorer i filosofi på Aarhus Universitet25.2.2025 09:12:49 CET | Pressemeddelelse
Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet har udnævnt fire nye professorer i filosofi. De fire nye professorer, Anke Büter, Guido Kreis, Jens Christian Bjerring, Thomas Schwarz Wenzer , tiltræder 1. marts 2025 og vil hver især bidrage til udviklingen af filosofisk forskning og undervisning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum