Aarhus Universitet Natural Sciences

Ikke-kodende RNA-lasso fanger proteiner i brystkræftceller

Del
Et dansk-tysk forskerhold har vist, at funktionen af lange ikke-kodende RNA’er ikke kun afhænger af, hvor og hvornår de bliver aktiveret men også hvordan. Resultaterne kan have stor betydning for vores forståelse af, hvordan gener reguleres dynamisk i biologiske processer.

Vores celler er opdelt i flere afdelinger med specialiserede funktioner. I cellekernen findes DNA’et, der indeholder vores arvemateriale, og det er her produktionen af gener styres. Kernen kan opdeles i det flydende nukleoplasma og det uopløselige kromatin. Mens messenger RNA (mRNA) bliver oversat til proteiner i cytoplasma, hvor de har deres primære funktion, virker lange ikke-kodende RNA’er mest i cellekernen, hvor de er nødvendige for at styre syntesen af alle vores gener.

Forskerne har fokuseret på lange ikke-kodende RNA’er, der kan øge produktionen af specifikke mRNA’er og dermed protein i brystkræftceller. Resultaterne viser, at lange ikke-kodende RNA’er kan give anledning til et særligt højt niveau af proteiner, der kan have indflydelse på kræft.

Det nye i det netop publicerede studie er ikke kun, hvornår og hvor meget der bliver produceret af lange ikke-kodende RNA’er der er vigtigt, men også hvordan det dynamisk fordeler sig i cellen. Studiet viser, at det ikke-kodende RNA kaldet A-ROD (Activating Regulator Of DKK1 expression) ikke er funktionelt, når det bliver lavet i cellen, men først i det øjeblik det bliver frigivet fra DNA’et og kromatin. Der kan det binde transskriptionsfaktorer – proteiner der styrer syntesen af andre gener –  og få dem til at øge produktionen af specifikke mRNA’er. Efter A-ROD er helt frigivet til nukleoplasma, er det ikke længere aktivt i disse processer. Det fungerer så at sige som en lasso, der kastes fra DNA’et for at indfange proteiner.

Set med en eksperimentel og terapeutisk anvendelse for øje er det særligt interessant, da der er stor forskel på de indgreb, der kan påvirke RNA’et i cytoplasma, nukleoplasma og i kromatin. Forskerne bag studiet mener, at disse forskelle kan benyttes til at optimere strategier til målrettet at ramme RNA-afhængige mekanismer involveret i sygdom, og de satser på at identificere flere sådanne RNA-lassoer for fuldt ud at forstå deres rolle i at styre, hvordan vores gener bliver udtrykt.


Studiet er foretaget af forskere fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet samt Max Planck Instituttet for Molekylær Genetik i Berlin. Ulf Andersson Vang Ørom, lektor ved Aarhus Universitet, har ledet studiet, der netop er blevet publiceret i det anerkendte internationale tidsskrift Nature Communications.

Long ncRNA A-ROD activates its target gene DKK1 at its release from chromatin. Evgenia Ntini, Annita Louloupi, Julia Liz, Jose Muino, Annalisa Marsico og Ulf Andersson Vang Ørom. doi: 10.1038/s41467-018-04100-3.

Nøgleord

Kontakter

Lektor Ulf Andersson Vang Ørom,
Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet
Email:ulf.orom@mbg.au.dk
Mobil: 22288766

Links

Information om Aarhus Universitet Natural Sciences

Aarhus Universitet Natural Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

8715 0000https://nat.au.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Fra molekyler til måltider: Hvordan sukkertransport har potentiale til at ændre fremtidens fødevarer28.4.2025 09:50:01 CEST | Pressemeddelelse

Et nyt studie fra Aarhus Universitet, som netop er blevet offentliggjort i tidsskriftet PNAS, løfter sløret for, hvordan planter på molekylært niveau genkender og vælger mellem forskellige typer sukker. Ved at sammenligne to næsten identiske transportproteiner i planten Arabidopsis thaliana, afslører forskere de bittesmå strukturelle forskelle, der afgør, hvilket sukker planten optager. Resultaterne kan på sigt få betydning for både fødevareproduktion, bæredygtighed og udvikling af klimarobuste afgrøder.

Erhvervskandidatuddannelse skal tiltrække og fastholde flere internationale IT-talenter31.1.2025 09:25:00 CET | Pressemeddelelse

Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet har modtaget en bevilling på 3.032.900 kroner fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen til projektet Work And Study Programme in Computer Science. Projektet skal styrke rekrutteringen og fastholdelsen af internationale IT-talenter gennem erhvervskandidatordningen i datalogi (Computer Science) og bidrage til at imødekomme den store mangel på IT-specialister i Danmark.

Ny viceinstitutleder på Institut for Datalogi28.1.2025 13:40:12 CET | Pressemeddelelse

Professor Marianne Graves Petersen er udnævnt som ny viceinstitutleder for uddannelse på Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet. Marianne bringer både erfaring og engagement til rollen, kombineret med et dybt kendskab til instituttets uddannelser. Med denne udnævnelse består institutledelsen ud over Marianne, af institutleder Kaj Grønbæk, viceinstitutleder for forskning Anders Møller og sekretariatsleder Lene Hjøllund.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye