Telerehabilitering giver hjertepatienter tryghed og bedre behandling

Ved hjælp af en onlineportal, der løbende samler forskellige data om patienten, skaber forsøgsprojektet Future Patient bedre behandling og større tryghed for borgere med kronisk hjertesvigt. Bag projektet står Aalborg Universitet (AAU) i samarbejde med bl.a. Hjerteforeningen og Regionshospitalet Viborg.
Det nye behandlingstilbud samler data som blodtryk, vægt, skridttæller, motionsdagbog, søvn, velvære etc. og præsenterer dataene på en onlineportal, hvor både patienten og en hjertesygeplejerske dagligt følger med. Det giver øget tryghed for patienterne, som ofte blev indlagt igen og igen og tidligere blev tjekket på et hospital f.eks. en gang årligt, hvor deres tilstand kunne nå at forværres i mellemtiden.
Tilbuddet Future Patient er næsten færdigt med at køre som forsøg med 140 testpatienter fra Regionshospitalet Viborg og evalueringerne er særdeles positive. Patienterne oplever markant større livsglæde og tryghed end med den traditionelle behandling. Dels fordi de bliver inddraget i egen behandling, og dels fordi de via systemet bliver løbende overvåget af fagfolk, som kan reagere hurtigt på forværring af deres sygdom.
Evalueringen viser, at Hjerteportalen tilsyneladende er både billigere og mere effektiv end nuværende genoptræningsprogrammer, og patienterne siger, at de undgår indlæggelser, fordi de bliver opmærksomme på forværringer af symptomer og kontakter sygehus eller egen læge tidligere.
Citater fra patienterne til fri afbenyttelse:
- ”Psykisk har det været en kæmpe forbedring at blive en del af projektet. Første gang der kom nogle data, der var skæve, så blev jeg kontaktet med det samme. Det var en stor tryghed at opleve, at nogen holder øje. Før jeg kom med i Future Patient var jeg jo bare alene hjemme og ventede på at blive indkaldt til ambulatoriet. Det gjorde mig bange.” Tina Hede Møller.
- ”Jeg fik diagnosen i 2009 og før jeg kom med i projektet i 2016, så blev jeg kaldt ind på ambulatoriet en gang om året til tjek. Det var jeg faktisk utryg ved, for hvad nu hvis jeg falder død om inden næste tjek. Man aner jo ingenting om sin egen tilstand. Det giver angst. En gang kom jeg ind og så var min pumpefunktion faldet. Det kunne jo være opdaget igennem Hjerteportalen.” Lasse Eskildsen.
- ”Det korte af det lange er, at det giver en hel anden livsglæde at bruge Hjerteportalen. Man bliver glad i låget i en grad, som jeg ikke har oplevet siden jeg fik diagnosen i 2009. Jeg er stadig syg, men jeg kan bedre få det bedste ud af situationen ved hjælp af de værktøjer, som Hjerteportalen giver mig. Jeg har mange flere gode dage og færre dårlige, og jeg er ikke længere bange for at falde død om.” Lasse Eskildsen
Kontakter
Birthe Dinesen, Leder af Future Patient, Professor på AAU, Laboratoriet for Velfærdsteknologi, bid@hst.aau.dk, 20 51 59 44
Malene Hollingdal, Overlæge, malene.hollingdal@midt.rm.dk, 78 44 70 53
Kontaktinfo til patienter fås ved henvendelse til Birthe Dinesen:
Tina Hede Møller, Hjertesvigt siden 2016, Skive
Lasse Eskildsen, Hjertesvigt siden 2009, Skive
Billeder

Links
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Døde bakterier kan redde mange liv9.5.2025 11:13:33 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital kan ved hjælp af en ny metode hurtigere diagnosticere blodforgiftning, som er en alvorlig og ofte dødelig infektion. Ved hjælp af DNA fra døde bakterier i blodet kan den nye metode på potentielt få timer identificere hvilken behandling, patienten har brug for.
Nye tal for integration: Danskerne blander sig mere og mere7.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning viser, at befolkningen i stigende grad blander sig på tværs af etnisk baggrund.
Danmarks bedste unge hackere tørner sammen til De Danske Cybermesterskaber 20253.5.2025 06:13:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er kamp om titlen som Danmarks bedste hacker under 25 år og en plads på det danske Cyberlandshold ved De Danske Cybermesterskaber d. 3. maj 2025
Ny dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet30.4.2025 16:31:08 CEST | Pressemeddelelse
Cheflæge og forskningsleder ved Sygehus Lillebælt, Karina Dahl Steffensen, ansættes som dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet. Hun leder i dag Center for Fælles Beslutningstagning og er også professor ved SDU. Hun tiltræder den 1. august 2025.
Flest kvinder får KOL – men behandlingen bygger på mænd28.4.2025 09:32:23 CEST | Pressemeddelelse
Flere kvinder end mænd bliver ramt af KOL, men alligevel bygger det meste af den viden, vi har om sygdommen, primært på mandlige patienter. Det vil forskere fra Aalborg Universitet nu ændre med et nyt forskningsprojekt, der dykker ned i kønsforskelle i sygdomsforløbet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum