Kinesisk interesse for bedre måltider til ældre

I Danmark forskes og udvikles der løbende i velfærdsteknologiske løsninger, som kan sikre ældre en bedre ernæring og gode måltidsoplevelser. Og det har kineserne fået øjnene op for. Det hænger sammen med, at antallet af ældre i forhold til den arbejdsdygtige andel af befolkningen stiger hurtigere i Kina end i noget andet land. Derfor er der stort fokus på at udvikle velfærdsydelserne, og samtidig er kost og ernæring i øjeblikket et tema, der optager kineserne. En gruppe forskere og udviklere fra Aalborg Universitet og SOSU Nord er derfor på vej til Kina for at dele viden og skabe langsigtede alliancer. Under overskriften ”Eating, wellbeing & nutrition in ageing societies” afholder de den 16. april konference om velfærdsteknologiske løsninger på fødevareområdet, der er målrettet ældre, syge og mennesker med funktionsnedsættelser.
- Vi vil i den forbindelse fortælle om, hvordan man bl.a. ud fra et kulturperspektiv kan påvirke forskellige sanser, som har betydning for appetitten og lysten til at spise i forskellige sammenhænge. Derudover spiller teknologier en større og større rolle inden for området omkring omsorg og pleje. Det handler om en lang række forskellige aspekter fra lavpraktiske til den enkelte borgers værdighed og autonomi, hvilket vi også har fokus på, siger leder af Future Lab på SOSU Nord Bent Fuglsbjerg.
Styr på fødevaresikkerheden
En anden af de løsninger, konferencen sætter fokus på, er ernæringsmonitorering. Det kan nemlig være en udfordring for ældre at spise rigtigt, og det er nødvendigt for at bevare et godt helbred. På Aalborg Universitet har forskere derfor udviklet et såkaldt Dietary Intake Monitoring System (DIMS), der kan bestemme, hvor meget mad den enkelte har spist.
- Kunstig intelligens giver jo helt nye muligheder, og med smart billedgenkendelse kan man groft sagt træne en computer til at vurdere, hvor meget den enkelte spiser. Dermed kan man spare en af de helt store tidsrøvere i forbindelse med måltidet, og samtidig får køkkenchefen et direkte indblik i, hvor meget de enkelte afdelinger smider ud og dermed et helt nyt værktøj til at skære ned på spildet, siger professor Bent Egberg Mikkelsen fra Institut for Læring og Filosofi på Aalborg Universitet, der leder den danske delegation.
Han finder det helt naturligt, at det i den forbindelse er netop Danmark, kineserne retter blikket mod for at finde inspiration.
- Vi har ry for at have styr på fødevaresikkerheden, og vi er kendt for et højt niveau inden for professionsuddannelserne, samtidig er den måde, som universiteter og iværksættere arbejder sammen på og hele den nordiske model for inddrage borgerne i innovation og forandring, noget, der vækker opsigt.
Den danske delegation vil derudover også slå til lyd for mere fokus på lighed i sundhedssystemet.
- Nogle grupper er privilegerede økonomisk, kulturelt og socialt – og de kan spise godt og sundt, mens andre har få ressourcer at trække på ved alderdom og sygdom. Kombinationen af dårlig ernæring, og svækkede ældre med få ressourcer er derfor et vigtigt opmærksomhedsområde både for samfundet, institutionerne samt for de sundhedsprofessionelle – både herhjemme og i Kina. Der skal derfor iværksættes ulige interventioner for at kompensere for ulige ressourcer, siger professor Kristian Larsen fra Institut for Læring og Filosofi.
Fakta:
- Konferencen ”Eating, wellbeing & nutrition in ageing societies” afholdes på Nordic Centre på Fudan University i Shanghai den 16. april kl. 9.30-15.30
- Den er arrangeret af Institut for Læring og Filosofi på Aalborg Universitet, SOSU Nord og UCN med støtte fra Innovation Centre Denmark og Nordic Centre på Fudan University
- Fra Danmark deltager professor Bent Egberg Mikkelsen og professor Kristian Larsen fra Institut for Læring og Filosofi på AAU samt underviser Pernille Kronriis og leder af Future Lab Bent Fuglsbjerg på SOSU Nord. Derudover har lektor Tanja Chræmmer fra sygeplejerskeuddannelsen på UCN deltaget i det forudgående arbejde.
- Læs programmet for dagen http://www.nordiccentre.net/events/2018/4/16/eating-wellbeing-nutrition-ageing-societies
Kontakter
Bent Egberg Mikkelsen på tlf.: +45 2538 4366 eller på e-mail: bemi@learning.aau.dk
Bent Fuglsbjerg på tlf.: +45 3164 7304 eller på e-mail: befu@sosunord.dk
Pressekontakt Susanne H. Knudsen på tlf.: 2960 9872 eller på e-mail: shk@hum.aau.dk
Billeder
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny forskning: EUs milliardstøtte til grænsekontrol fører til overgreb på migranter7.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et omfattende feltarbejde i Tunesien viser, at EUs samarbejde med nordafrikanske lande om grænsekontrol har alvorlige konsekvenser for migranterne. Det fremgår af en ny ph.d.-afhandling fra Aalborg Universitet.
Statskundskab kommer stærkt fra start i Nordjylland6.7.2025 08:31:17 CEST | Pressemeddelelse
Med mange ansøgninger er den nye statskundskabsuddannelse på Aalborg Universitet kommet godt fra start. Samtidig stiger interessen for business-uddannelserne markant.
Ny forskning: "Vi straffer mere, flere og hårdere"1.7.2025 14:15:10 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra AAU har for første gang kortlagt alle ændringer af den danske straffelov siden 1980. Resultatet viser over 900 lovændringer. De fleste ændringer har fundet sted efter år 2000 og har en skærpende karakter.
Forsker: Bonusklubber og nye regnemodeller kan redde den kollektive trafik1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejdirektoratet vurderer, at det vil koste fire trafikdræbte mere hvert år, når 17-årige i dag får lov til at køre bil uden ledsager. Lektor Laura Bang Lindegaard fra Aalborg Universitet peger på nye økonomimodeller og bonusklubber som tiltag, der kan bringe busser og tog ud af den nedadgående spiral.
Undseelig fisk fra 500 mio. år gammel slægt fundet i stort antal i nordjysk bæk30.6.2025 10:09:54 CEST | Pressemeddelelse
Fisken stammer fra de allerførste hvirveldyr, der kom til verden før dinosaurerne. Navnet er bæklampret, og forskere fra Aalborg Universitet har fundet den lille fisk i stort antal i en nordjysk bæk, hvor den ikke tidligere er fundet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum