Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen afslører fejlende fyrværkeri

Del
13 ud af 23 testede fyrværkeriartikler har alvorlige funktionsfejl, viser en stikprøve Sikkerhedsstyrelsen har udført - med særligt fokus på formodet farlige fyrværkeriartikler. Fyrværkeriet kan udgøre en forøget risiko for forbrugerne, og der er derfor nedlagt salgsforbud mod de berørte produkter.

”Fyrværkeri er som udgangspunkt farligt, og det er ekstra farligt, hvis det ikke fungerer som det skal. Det er tilfældet for 13 ud af de 23 artikler, vi har undersøgt for funktionsfejl, og det er ganske enkelt for mange”, siger seniorrådgiver i Sikkerhedsstyrelsen, Charlotte Kryger, og uddyber:

”Selvom vores undersøgelse ikke er repræsentativ for hele fyrværkerimarkedet, fordi vi har lagt vores indsats der, hvor vi har haft en formodning om, at der var problemer, er det stærkt kritisabelt, at fyrværkeribranchen importerer fyrværkeri af så dårlig kvalitet, som vi har set i vores kontrol”.

Farlige funktionsfejl

Fyrværkeri kan fejle på forskellige måder, men det er funktionsfejl, der udgør den største fare i affyringsøjeblikket.

”Det er for eksempel batterier, der vælter under affyring. Raketter, der ikke skydes højt nok op og eksploderer for tæt på jorden. Romerlys, der eksploderer og lignende funktionsfejl, der kan betyde fare for forbrugeren, når fyrværkeriet skal fyres af”, forklarer Charlotte Kryger.

Andre fejl skyldes oftest forkert eller manglende mærkning, men stikprøven viser også, at der findes fyrværkeri med et for højt indhold af krudt eller ulovlige indholdsstoffer som fx bly, der blev fundet i 30 % af det testede fyrværkeri.

Fyrværkeri må kun sælges i butikkerne fra 1. december til 31. december, og det betyder, at den overvejende del af det fejlende fyrværkeri i testen er blevet stoppet, inden det er nået ud til forbrugerne. Styrelsen fortsætter sine kontroller i december, og fyrværkeri med alvorlige fejl der bliver fundet her, vil blive trukket tilbage fra butikkerne.

”Vi har testet fyrværkeri løbende gennem efteråret, og vi fortsætter vores indsats her i december. Det betyder, at langt det meste af det fyrværkeri, vi har fundet fejl ved, ikke er nået ud til forbrugerne, fordi vi simpelthen har stoppet det, inden det er kommet ud i butikkerne”, forklarer Charlotte Kryger

Tjek selv dit fyrværkeri

På trods af Sikkerhedsstyrelsens fyrværkerikontrol kan det ikke udelukkes, at forbrugerne stadig kan risikere at støde på ulovligt fyrværkeri, eller fyrværkeri, der ikke virker efter hensigten. På Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside kan man se billeder og beskrivelser af de fejlende produkter og selv tjekke om det fyrværkeri, man har købt, er lovligt.

Fyrværkeri, der ikke er mærket med et såkaldt SIK-nummer eller CE-mærket, er ulovligt, bortset fra helt små artikler som knaldperler, bordbomber og lignende. Hvis man har købt fyrværkeri, der er ulovligt, eller som er blevet trukket tilbage fra markedet, anbefaler Sikkerhedsstyrelsen, at man returnerer det til forhandleren eller bortskaffer det som farligt affald.

Spørgsmål i forbindelse med pressemeddelelsen kan rettes til Martin Kastoft Nielsen, 3373 2088, mob. 2543 1645, mail: mkn@sik.dk

Links:

Se liste fejlende og ulovlige produkter

Tjek om dit fyrværkeri er lovligt

Sikker brug af fyrværkeri

www.fyrvaerkeri.dk

Gode råd om fyrværkeri

  • Køb og lav aldrig ulovligt fyrværkeri
  • Hold ikke fyrværkeri i hånden
  • Brug beskyttelsesbriller
  • Kast aldrig med fyrværkeri
  • Gå aldrig tilbage til en fuser
  • Brug en pose til fyrværkeriet

Information om Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen
Esbjerg Brygge 30
6700 Esbjerg

3373 2000http://www.sik.dk

Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51

Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed øger fokus på den grønne omstilling23.1.2025 09:51:04 CET | Pressemeddelelse

Den grønne omstilling af energisektoren i Danmark foregår i et hastigt tempo, og det kræver stadigt nye politiske og lovmæssige tiltag, for at omstillingen kan ske sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Dermed er der også brug for rådgivning og faglig sparring for erhvervsministeren. Det er baggrunden for, at Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed fra 1. januar 2025 får en ny sammensætning og fremover skal have fokus på at løfte de konkrete og komplekse rådgivningsopgaver, som samtiden måtte kræve.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye