Den cirkulære økonomi er trekantet

I et nyt studie har Teknologisk Institut analyseret vilkårene for, hvordan affald kan blive til nye råstoffer i den cirkulære økonomi. Konklusionen er, at der er tre afgørende vilkår der skal på plads, før materialerne for alvor går i kredsløb. Teknologi, marked og miljø.
- De tre vilkår er helt afgørende for den cirkulære ressource økonomi, og det er derfor vi populært sagt kalder den cirkulære økonomi for trekantet. Modellen kan hjælpe med analyser af, hvor barriererne for den cirkulære økonomi findes og systemet ”propper til”. Hvis markedet fx ikke fungerer, så kan regulering måske afhjælpe det. Hvis teknologien ikke findes, så skal der måske sættes ind med forskning og udvikling, påpeger senior specialist Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut.
Stig Yding har sammen med chefkonsulent Martin Eggert Hansen gennemført udviklingen af modellen og gennemgået vilkårene for en lang række materialer. Studiet Den Cirkulære Økonomi i Dansk Kontekst udgives i dag i form af en e-bog med analyse modeller om den cirkulære økonomi.
Genbrug af råstoffer
Jordens ressourcer er begrænset, og en cirkulær ressource økonomi med højere grad af genbrug af råstoffer handler om, at vi anvender ressourcer og materialer så mange gange som muligt. Når produkter eller bygninger er udtjente, skal materialerne ikke afbrændes eller deponeres, men omdannes til nye råvarer til produktion og byggeri.
De tre vigtige grundvilkår, der ifølge studiet skal være på plads for at den cirkulære økonomi kan lykkedes, er:
Teknologi. Teknologien skal være til stede. Hvis teknologien til fx sortering eller oparbejdning af materialer mangler, så går den cirkulære ressource økonomi i stå.
Marked. Hvis der ikke er aftagere til de genanvendte materialer, eller det er dyrere at genanvende end at bruge ny materialer – så går den cirkulære ressource økonomi i stå
Miljøet. Der skal være en miljømæssig fordel ved at genanvende materialet. Hvis det fx er meget forurenende eller meget ressourceforbrugende at genanvende materialet – så går den cirkulære ressource økonomi i stå.
Stig Yding Sørensen påpeger, at den cirkulære ressourceøkonomi hurtigt bliver kompleks.
- Derfor kan det være vanskeligt at se, hvor man kan få effekt af en indsats. Analyse- modellerne, der præsenteres i rapporten, vil gøre det lettere at skabe overblik over, hvilke barrierer og udfordringer, der kan være før et konkret materiale som plastic eller byggematerialer kan indgå i den cirkulære ressource økonomi. Overblikket kan gøre det lettere for brancherne og politiske aktører at sætte ind, hvor det har størst effekt, siger Stig Yding Sørensen.
Modelarbejdet i bogen er foretaget under rammekontrakt 2016-18 om Cirkulære Ressource Økonomi for Styrelsen for Forskning og Uddannelse
Nøgleord
Kontakter
Teknologisk Institut: Seniorspecialist Stig Yding Sørensen, mobil: 7220 2704 mail stys@teknologisk.dk, chefkonsulent Martin Eggert Hansen, mobil 7220 1429, mail meh@teknologisk.dk og faglig leder Anke Oberender, mobil 7220 3179, mail aob@teknologisk.dk
Billeder

Vedhæftede filer
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige, DTI Polska og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Ny forskning: Droner kan redde rådyrlam fra døden i høstmaskinerne9.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny dansk undersøgelse viser, at rådyrlam kan reddes fra forårets høstdrab ved hjælp af droner og GPS-teknologi. Det giver landmændene nye muligheder for at redde lam der risikerer at blive dræbt ved græsslæt. Undersøgelsen har givet ny indsigt i dyrenes adfærd gennem de første sårbare uger af deres liv.
Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter7.5.2025 18:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til ROBOTBRAG 2025 i Odense.
Ny teknologi øger holdbarhed og sikkerhed i luftfartsektoren6.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fly og droner kan blive mere sikre og få længere levetid med ny teknologi, der bruger sensorer og digital twins til at monitorere luftfartøjers tilstand i realtid.
Batterimarkedet er domineret af Kina og USA, men Danmark og EU kan sikre forsyningssikkerheden med genanvendelse og innovation5.5.2025 13:18:57 CEST | Pressemeddelelse
I en ny rapport fremhæver Teknologisk Institut tre veje, der kan styrke Danmarks position inden for batterier og cirkulær økonomi. Vi skal satse på genanvendelse, nichemarkeder og politisk handling for at styrke forsyningssikkerhed og konkurrenceevne.
Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Danmarks største produktionsvirksomheder vil sammen med Dansk Robot Netværk sætte spot på, hvordan faglærte er nøglen til innovation, vækst og en bæredygtig fremtid. De har derfor inviteret unge fra hele landet til Teknologidagen fredag den 9. maj 2025 i Odense. Her kan de også få lejlighed til at møde fremtidens kollega, den humanoide robot.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum