Udledning af mikroplast fra tekstiler skal kortlægges

I et nyt projekt vil Teknologisk Institut undersøge mulighederne for at måle udledningen af mikroplast og tidligt i processen fjerne de mikroplastfibre, som naturligt udskilles under industrivask af f.eks. måtter. Projektet er støttet af Miljøstyrelsen og sker i samarbejde med bl.a. Berendsen Textil Service A/S, som arbejder målrettet med at innovere deres vaskeprocesser for at reducere miljøpåvirkningen
- Tekstiler fra vask af tøjfibre vurderes til at være en af de største forureningskilder til mikroplast i vores renseanlæg. Men vi mangler stadig videnskabeligt troværdige analyser af alle fraktioner af mikroplast i spildevand. Med projektet kan vi være med til at afdække endnu en gren af den komplicerede problemstilling omkring mikroplast og udvikle bedre målemetoder og renseteknologier, siger seniorprojektleder Hanne Løkkegaard, Teknologisk Institut.
Hanne Løkkegaard har også været projektleder på en netop offentliggjort rapport for Miljøstyrelsen vedrørende partnerskab om mikroplast i spildevand 2017.
- Vi ved endnu meget lidt om effekterne af mikroplast og vi kender ikke med sikkerhed konsekvenserne for miljøet. Derfor pågår der meget arbejde dels med at kortlægge effekterne og dels med at se på mulighederne for at reducere udledningerne af mikroplast i miljøet, tilføjer hun.
Projektet er støttet af MUDP under Miljøstyrelsen og tager udgangspunkt i måttevaskeriet Berendsen Textil Service A/Si Karup, som dagligt vasker flere tons gulvmåtter. Her skal udledningen af mikroplast, specielt mikrogummi og fibre fra gulvmåtterne kortlægges og efterfølgende skal projektet undersøge, hvordan man kan fjerne mikroplastpartikler og fibre helt ned til 10 mikrometer i størrelse.
Netop de helt små partikler af plastik i spildevandet er interessante, da vi på nuværende tidspunkt ved meget lidt om disse og i det hele taget er der meget lidt viden om både gummi og fiberpartikler i spildevand.
- Berendsen Koncernen lægger stor vægt på at vaskeprocessen foregår så miljøvenligt som muligt, og vi er meget interesseret i at få større viden om vores muligheder for at reducere udledningen, siger miljø & arbejdsmiljøkoordinator Dennis Smidt, Berendsen Textil Service A/S.
I projektet deltager bl.a. også AL-2 Teknik, fra Hovborg i Sydjylland, som udvikler teknologien til rensning af spildevandet ved hjælp af en såkaldt båndfilterteknologi. Processen er en kemisk/mekanisk filtrering, hvorfor Dankalk også er partner i projektet og leverer ekspertise om den kemiske behandling. Specialiseret viden om udvikling af renseteknologier og måling af mikroplast varetages af Teknologisk Institut og Aarhus Universitet
Nøgleord
Kontakter
Seniorprojektleder Hanne Løkkegaard, Teknologisk Institut, mobil 7220 1866, mail: hal@teknologisk.dk
Billeder
Links
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige, DTI Polska og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Ny forskning: Droner kan redde rådyrlam fra døden i høstmaskinerne9.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny dansk undersøgelse viser, at rådyrlam kan reddes fra forårets høstdrab ved hjælp af droner og GPS-teknologi. Det giver landmændene nye muligheder for at redde lam der risikerer at blive dræbt ved græsslæt. Undersøgelsen har givet ny indsigt i dyrenes adfærd gennem de første sårbare uger af deres liv.
Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter7.5.2025 18:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til ROBOTBRAG 2025 i Odense.
Ny teknologi øger holdbarhed og sikkerhed i luftfartsektoren6.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fly og droner kan blive mere sikre og få længere levetid med ny teknologi, der bruger sensorer og digital twins til at monitorere luftfartøjers tilstand i realtid.
Batterimarkedet er domineret af Kina og USA, men Danmark og EU kan sikre forsyningssikkerheden med genanvendelse og innovation5.5.2025 13:18:57 CEST | Pressemeddelelse
I en ny rapport fremhæver Teknologisk Institut tre veje, der kan styrke Danmarks position inden for batterier og cirkulær økonomi. Vi skal satse på genanvendelse, nichemarkeder og politisk handling for at styrke forsyningssikkerhed og konkurrenceevne.
Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Danmarks største produktionsvirksomheder vil sammen med Dansk Robot Netværk sætte spot på, hvordan faglærte er nøglen til innovation, vækst og en bæredygtig fremtid. De har derfor inviteret unge fra hele landet til Teknologidagen fredag den 9. maj 2025 i Odense. Her kan de også få lejlighed til at møde fremtidens kollega, den humanoide robot.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum