Isbjørne til angreb på borgere i grønlandsk by

Da Dines en tidlig, mørk morgen i september møder på job ved forbrændingen i Ittoqqortoormiit og vil ryge en cigaret, får han sig en oplevelse, han sent vil glemme. Idet han tænder sin lighter, kigger han ind i øjnene på en isbjørn, som står ved hans ATV-køretøj fire meter væk. Bjørnen sætter i løb direkte imod ham. Det lykkes Dines at nå bag om hjørnet på bygningen, og heldigvis vælger bjørnen at fortsætte i en anden retning.
Dette er en af beretningerne fra WWF’s isbjørnepatrulje i den lille østgrønlandske by Ittoqqortoormiit.
Overalt i Arktis er antallet af konflikter mellem isbjørne og mennesker steget i takt med, at klimaforandringerne har fået havisen til at skrumpe. Bjørnene er nu tvunget til at blive på land i længere perioder end tidligere, og her er maden knap. I deres søgen efter føde kommer de ofte ind i byer og bygder.
Det problem er særligt stort i Ittoqqortoormiit, hvor flere og flere sultne isbjørne de senere år har aflagt byen visit og skabt livsfarlige situationer både for byens indbyggere og for bjørnene. Derfor driver WWF Verdensnaturfonden en isbjørnepatrulje i byen, som forsøger at sikre, at børn og voksne ikke møder en isbjørn på vej i skole eller på arbejde. Men som Dines’ beretning viser, er det ikke altid byens borgere når at tilkalde patruljen.
I 2007 blev der registreret ni isbjørnekonflikter i hele Grønland, mens tallet i 2017 var 21 alene i Ittoqqortoormiit mellem august og december måned. I næsten alle 21 tilfælde blev isbjørnepatruljen tilkaldt og sikrede, at bjørnene blev skræmt væk fra området og holdt under observation.
Også en ansat på byens vejrstation gjorde sig et skræmmende bekendtskab dette efterår. I en af rapporteringerne fra isbjørnepatruljen lyder det:
18. oktober 2017: Mikkel skal opsende vejrballon kl. 22. Da han går mod huset, hører han isen knase bag sig. Han vender sig om og ser en isbjørn tre meter fra sig. Han løber indenfor, og isbjørnen flygter ned over skrænten ved dumpen og svømmer over mod Storesten.
- Byens borgere fortæller os, at patruljen giver dem større tryghed, og samtidig forhindrer vi, at en masse isbjørne bliver skudt i selvforsvar. Så på den ene side er vi rigtig glade for, at isbjørnepatruljen gør så flot et stykke arbejde. På den anden side er vi kede af, at patruljen har så meget at se til. Alt tyder på, at problemet med sultne isbjørne i byerne bliver ved med at vokse i takt med, at havisen skrumper, siger generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, Bo Øksnebjerg.
WWF understreger, at de 21 registrerede hændelser blot er det antal, som patruljen har viden om. Højst sandsynligt har der været flere bjørne i byen, som ikke er blevet observeret.
FAKTA:
|
KONTAKT: PR Specialist hos WWF Verdensnaturfonden Maria Hornbek, +45 53 88 43 21 / m.hornbek@wwf.dk
Nøgleord
Kontakter
KONTAKT: PR Specialist hos WWF Verdensnaturfonden Maria Hornbek, +45 53 88 43 21 / m.hornbek@wwf.dk
Billeder
Information om WWF Verdensnaturfonden
Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Rigsfællesskabet skal give naturen et skub under formandskab i Arktisk Råd11.4.2025 17:22:46 CEST | Pressemeddelelse
Kongeriget Danmarks formandskab for Arktisk Råd er en vigtig mulighed for at genoptage og styrke beskyttelsen af den sårbare arktiske natur og biodiversitet. Derfor er det positivt, at formandskabet vil have fokus på særligt marine økosystemer, klima og natur samt oprindelige folk, lyder det WWF, der er formel observatør i Arktisk Råd.
DN og WWF: Trawlforbud skal udvides i sydlige Kattegat og Vadehavet4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens forslag til trawlfrie områder i Bælthavet og i det nordlige Kattegat er et vigtigt skridt på vejen til at genoprette fiskebestande og den havnatur, de lever i. Hvis det for alvor skal have en effekt, bør der dog også udlægges trawlfrie områder i det sydlige Kattegat og i Vadehavet, lyder det i et fælles udspil fra Danmarks Naturfredningsforening og WWF.
Nu vågner pindsvinet fra sin vinterdvale4.4.2025 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Pusler det lidt ekstra i haven de kommende uger, kan det skyldes, at én af de mest folkekære vilde dyr i Danmark forlader sit vinterhi. Pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen og WWF Verdensnaturfonden undersøger, hvordan klimaforandringer formodentlig udgør en stadigt stigende trussel mod pindsvin og får dem til at forlade dvalen tidligere, end de bør.
Ny rapport: Minedrift i dybhavet kan få store konsekvenser for naturen26.3.2025 08:09:17 CET | Pressemeddelelse
Minedrift efter mineraler i det dybe hav vil være i strid med en lang række internationale naturforpligtelser og verdensmål, viser en ny WWF-rapport. Rapporten udkommer, mens den internationale havbundsmyndighed (ISA) i slutningen af marts skal beslutte, om minedrift i dybhavet skal tillades. WWF opfordrer til, at ISA følger det globale moratorium mod dybhavsminedrift, som blandt andre Rigsfællesskabet har tilsluttet sig.
Brug én time på naturen lørdag den 22. marts20.3.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Med seks forskellige naturaktiviteter kan danskerne på bare én time gøre en lille forskel for naturen. Sådan lyder opfordringen fra WWF Verdensnaturfonden, der lørdag den 22. marts markerer den årlige mærkedag Earth Hour over hele verden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum