DI - Dansk Industri

DI: Endelig kommer EU ind i kampen mod tab af vand

Del
Hidtil har EU’s drikkevandsdirektiv udelukkende fokuseret på kvaliteten af drikkevand. Men med et udkast til revideret direktiv lægger EU-Kommissionen for første gang op til, at EU og medlemslandene skal begrænse det store tab af vand, der er i mange EU-lande. Kommissionen foreslår bl.a., at landene får en forpligtigelse til at rapportere om vandspild. Det er et vigtigt signal, mener DI.

Med forslaget ændres det 25 år gamle direktiv, så EU nu også skal arbejde for en effektiv håndtering af drikkevandet fra producenten til forbrugerne.

- Der sker et enormt tab af drikkevand i mange EU-lande. Samtidig har vi fra dansk side en stor ekspertise i at undgå netop dette. Derfor er det en dejlig nyhed, at vi nu får et direktiv, der også håndterer vandtab. Men vi har brug for, at direktivet bliver endnu tydeligere, så landene bliver mødt med klare krav om, at de skal holde styr på vandet, siger miljøpolitisk chef i DI Karin Klitgaard.

I mange lande i EU er der vandtab på langt over 30 pct., og i f.eks. Bulgarien bliver halvdelen af det producerede vand tabt på vej til forbrugerne.

- Der er flere lande, som mangler vand til husholdninger, industri og afgrøder, og som samtidig har et stort tab af vand. Derfor er det et helt oplagt sted at sætte ind som det første, for det er et enormt spild af ressourcer, som der faktisk findes gode løsninger til at undgå, siger Karin Klitgaard.

Danmark og enkelte andre lande har formået at begrænse vandtabet til under 10 pct. – i Danmark aktuelt 7,6 pct. En forklaring er, at vandværker med et tab over 10 pct. skal betale en strafafgift til staten. Desuden har det i over 20 år været et krav, at der skal installeres vandmålere i alle ejendomme, som er tilsluttet almene vandforsyninger. 

- Det er enkle løsninger, der skal til. Når man har vandmålere i alle bygninger, er det ikke svært at finde ud af, hvor vandet går tabt. Så hvis landene vil, kan de sagtens leve op til nye krav fra EU. Men hvis det skal have en effekt, skal det ikke kun være en rapporteringsforpligtelse for de store vandforsyninger. Det skal være et krav til alle om at begrænse vandtab til et acceptabelt niveau. Vi har en forpligtigelse til at passe på vores vandressourcer, siger Karin Klitgaard.

Danmark har mange virksomheder, der har udviklet udstyr til vandsektoren. Virksomhederne kan levere ventiler, pumper og vandmålere, som kan sikre effektive leverancer af vand uden et stort tab på vejen.

- Hvis drikkevandsdirektivet bliver skærpet i de kommende forhandlinger, vil det skabe store muligheder for danske virksomheder og rådgivere, siger Karin Klitgaard.

Vi har fra dansk side, i et godt samarbejde mellem Miljø- og Fødevareministeriet, industrien og organisationerne, arbejdet for at få reduktion af vandtab ind i drikkevandsdirektivet. Det er en del at arbejdet i vandvisionen om at fordoble den danske vandteknologieksport frem mod 2025.

Følg os på:

    

Kontakter

Miljøpolitisk chef i DI Karin Klitgaard træffes gennem pressekoordinator Claus Kaae-Nielsen på clkn@di.dk eller 2332 6829.

Billeder

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

DI: Vejen til 2030-klimamålet er klar - nu skal ambitioner blive til handling30.4.2025 12:04:24 CEST | Pressemeddelelse

Danmark er godt på vej til at indfri 70 procents reduktionsmålet i 2030. Nu afhænger det af implementeringen, så de politiske aftaler bliver omsat til konkret handling. Samtidig viser årets fremskrivning for første gang nogensinde den forventede udvikling af danske CO₂-emissioner helt frem til 2050. For at komme i mål er der brug for, at vi allerede nu kigger frem mod klimaneutralitet i 2045 og sikrer klare rammer for erhvervslivet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye