Nu begynder kampen om studieboligerne

"Mange har den opfattelse, at det bare er en andelslejlighed, de køber, og at det vel ikke er så kompliceret. Men desværre havner flere købere i en gældsfælde, fordi de ikke kan gennemskue andelsboligforeningens økonomi," siger Jan Schøtt-Petersen, formand for Danske BOLIGadvokater.
Han synes, at mange ejendomsmæglere er for dårlige til at komme med økonomiske oplysninger, der afspejler den reelle pris. Vil man gøre et godt køb, skal man ikke alene fokusere på huslejens størrelse, men også vurdere om prisen inklusive gæld på lejligheden er rigtig.
"Man kan ikke direkte sammenligne priserne og er derfor nødt til at dykke ned i foreningens regnskab og i hver enkelt lejligheds for at se, om det er et godt køb. Som rådgiver kan vi sikre, at køberen ved, hvad købet betyder, og ikke betaler en for høj pris. Vurderer vi, at prisen er for høj, forhandler vi den gerne ned," siger boligadvokaternes formand.
Bliver lokket af lav husleje
Mange unge vælger i panik en andelsbolig og bliver lokket af en lav husleje. Men det kan være en tikkende bombe under økonomien, hvis andelsforeningen har optaget de såkaldte trappelån, der betyder, at huslejen kan stige eksplosivt.
Det er især nyere andelsforeninger, der har optaget trappelån for at holde huslejen nede, men også i forventning om, at der vil være flere til at betale i takt med, at lejere flytter ud og nye andelshavere kommer ind. Desværre har andelsboligmarkedet været på vågeblus i de seneste år, og i nogle nye foreninger mangler der andelshavere til at betale de stigende renteudgifter. Resultatet er, at huslejen sættes gevaldigt i vejret. Værst ser det ud for de små foreninger, hvor flere er på randen af konkurs.
"Andelsboligforeningerne optager flere typer af lån med høj risiko, hvilket gør, at man som kommende andelshaver er nødt til at vide, hvad man går ind til. Huslejen vil i mange foreninger stige dramatisk, hvis renten går op," siger Jan Schøtt-Petersen. Han mener, at de nye risikable lån har gjort det vanskeligere at købe andelsbolig. Desuden er der flere metoder til at opgøre værdien af en andelsbolig, og værdien kan være langt fra virkeligheden.
Det er vigtigt at gøre sig klart, at indtrædelse i en andelsforening er langt mere kompliceret end indtrædelse i en ejerforening. Derfor er det en god idé at vælge en boligadvokat frem for at stole på sælgeren og sin egen dømmekraft.
Boligadvokaten kan vurdere, om prisen på andelsboligen er rimelig, men eventuelt også hjælpe med at forhandle den ned. Og når prisen er aftalt, kan boligadvokaten rådgive om finansiering, opstille et budget og sørge for, at handlen rent praktisk bliver gennemført korrekt.
Boligadvokater har ikke faste takster, men man kan aftale en fast pris - og så er pengene hurtigt tjent ind.
Formand for Danske BOLIGadvokater, advokat Jan Schøtt-Petersen. mobil: 3060 3311
Danske BOLIGadvokater er en sammenslutning af advokater med speciale i boligrådgivning. De har som de eneste fået branchens blå stempel som BOLIGadvokater, fordi de udelukkende arbejder efter de etiske regler for køb og salg af fast ejendom, der er aftalt mellem Advokatsamfundet og Forbrugerrådet. Det betyder bl.a., at en dansk BOLIGadvokat yder uafhængig rådgivning og ikke må repræsentere sælger og køber i samme handel. Og det betyder også, at Danske BOLIGadvokater ikke har alliancer med andre aktører i branchen som fx banker, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber m.v. Alle medlemmerne af Danske BOLIGadvokater har et certifikat i bolighandel. Foreningen blev stiftet i år 2000 og har i dag omkring 200 medlemmer fordelt over hele landet.
Nøgleord
Billeder
Information om Danske BOLIGadvokater
Danske BOLIGadvokater er en sammenslutning af advokater med speciale i boligrådgivning. De har som de eneste fået branchens blå stempel som BOLIGadvokater, fordi de udelukkende arbejder efter de etiske regler for køb og salg af fast ejendom, der er aftalt mellem Advokatsamfundet og Forbrugerrådet.
Det betyder bl.a., at en dansk BOLIGadvokat yder uafhængig rådgivning og ikke må repræsentere sælger og køber i samme handel. Og det betyder også, at Danske BOLIGadvokater ikke har alliancer med andre aktører i branchen som fx banker, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber m.v. Alle medlemmerne af Danske BOLIGadvokater har et certifikat i bolighandel.
Danske BOLIGadvokater er repræsenteret i følgegrupperne for hhv. huseftersyn og tinglysning.
Foreningen blev stiftet i år 2000 og har i dag godt 100 medlemmer fordelt over hele landet.
Følg pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater
De vigtigste råd inden du får nøglerne til dit splinternye hjem20.8.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske BOLIGadvokater har udgivet en håndbog, der guider dig gennem hele processen med at købe en projektbolig. Her er de vigtigste råd til, når du (næsten) står med nøglerne til dit nye hjem.
Mens du venter på, at dit nye hjem bliver bygget færdigt6.8.2024 09:15:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny bolig i et projektbyggeri, er en bolig, der endnu ikke findes, og hvor du derfor ikke kan sammenholde salgsopstillingen med virkeligheden. Derfor er der al mulig grund til at følge byggeprocessen tæt. Danske BOLIGadvokater har udgivet en håndbog, der guider dig gennem ventetiden.
Nyt netværk for unge boligadvokater23.7.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et netværk af yngre boligadvokater skal sikre, at der også i fremtiden – og i flere dele af Danmark – vil være advokater, der kan hjælpe boligkøbere igennem de mange juridiske faldgruber. Netværket er lanceret af Danske BOLIGadvokater.
Boligejere i chok efter opkrævning af ejendomsskat9.7.2024 09:16:29 CEST | Pressemeddelelse
Telefonerne kimer hos landets boligadvokater med spørgsmål som: ”Hvad skal jeg gøre? Jeg har fået en gigantisk opkrævning og kan ikke forstå, at jeg skal betale så meget i ejendomsskat”. Det er efterregulering af ejendomsskat fra 2021, 2022 og 2023, der bringer boligejerne i chok.
Vær vågen inden du sætter underskriften på projektboligen3.7.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når du køber en ny bolig, der er en del af et projektbyggeri, rejser det nogle helt andre spørgsmål, end hvis du var på udkig efter en bolig, der allerede er bygget. Danske BOLIGadvokater har netop udgivet en håndbog, der guider dig gennem hele processen. For hvad kan du egentlig selv gøre for at få succes med købet?
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum