Psykiatrien bruger mest tvang i dagtimerne
- Som tidligere ansat i psykiatrien og som tidligere embedslæge havde jeg en ide om, at brugen af tvang nok var værst i aften- og nattetimerne og i weekenderne, når der er færre medarbejdere på vagt. Men når vi ser på registreringerne, viser det sig, at det faktisk er i dagtimerne, der bruges mest tvang. Til gengæld er der forskel på, hvilken type af tvang der bruges, alt efter hvornår på døgnet det er.
Sådan udtaler Henrik Bøggild, der i dag er lektor på Aalborg Universitet (AAU). Sammen med Susanne Mølgaard Leerbeck, der i dag arbejder som afdelingslæge i Styrelsen for Patientsikkerhed, og direktør Jan Mainz fra Psykiatrien Region Nordjylland har han sammenlignet registerdata over tvangsepisoder i psykiatrien med, hvornår på døgnet og hvornår på ugen tvangen blev iværksat – og hvilken type af tvang der blev brugt hvornår. Det overraskende resultat af projektet er blevet præsenteret i det videnskabelige tidsskrift Danish Medical Journal.
- Hver gang tvang bliver anvendt i psykiatrien, bliver det registreret i et nationalt register. Disse data bliver samlet på tværs af regionerne i Sundhedsdatastyrelsen for blandt andet at holde øje med brugen af tvang i psykiatrien. Derfor ved vi, at cirka en ud af fem patienter på psykiatriske hospitaler er udsat for tvang, og at brugen af tvang igennem en årrække har været stigende, fortæller Henrik Bøggild.
Mønstre skal undersøges nærmere
Indtil Henrik Bøggild gav sig til at undersøge de mange registerdata over tvangsepisoder i en 3-årig periode – i alt 68.619 episoder for de såkaldte gruppe 3 typer - havde ingen tidligere brugt disse data på den måde.
- Jeg havde forventet, at der var mest brug af denne type tvang i nattetimerne og i weekenden, hvor der er mindre personale på vagt. Det er der ikke. Men især fastholdelse og bæltefiksering sættes i værk om aftenen og i weekender. Det er relevant for sygehusene at vide, selv om de registre, vi har haft adgang til, intet afslører om, hvorfor det forholder sig sådan.
Ikke alle resultater var dog lige overraskende:
- Dørlåsning, så patienterne ikke kan forlade afdelingen, finder særligt anvendelse i dagtimerne. Men brugen af de mere indgribende former for tvang som bæltefiksering, og at patienter bliver holdt fysisk fast, stiger om aftenen, forklarer Henrik Bøggild. Samlet set blev der dog iværksat flest tvangsepisoder i dagtimerne på hverdage.
Henrik Bøggild og hans forskningsgruppe planlægger nu at følge op på tallene med henblik på at blive klogere på de mønstre, undersøgelsen viser.
Tvang i psykiatrien
Der skelnes i Psykiatriloven mellem forskellige typer af tvang, og foranstaltningerne inddeles i fem hovedgrupper. Projektet analyserede kun tvang indenfor gruppe 3:
- Frihedsberøvelser (tvangsindlæggelse m.m.)
- Tvangsbehandlinger (iværksættelse af behandling uden patientens samtykke)
- Fikseringer og fysiske magtanvendelser (herunder bælte- og remmefiksering (+ evt. brug af handsker), indgivelse af akut beroligende medicin, fastholden, døraflåsning, og personlig skærmning)
- Beskyttelsesforanstaltninger (stofbælte, personlige alarm- og pejlesystemer m.m.)
- Særlige foranstaltninger på Sikringsafdelingen, Retspsykiatrisk afd. Region Sjælland.
Yderligere informationer
- Den videnskabelige artikel om brugen af tvang i psykiatrien, skrevet af Susanne Mølgaard Leerbeck, Jan Mainz og Henrik Bøggild og bragt på engelsk i Danish Medical Journal, kan læses her: http://www.danmedj.dk/portal/pls/portal/!PORTAL.wwpob_page.show?_docname=11669576.PDF
- Undersøgelsen bygger på registerdata fra 2010, 2011 og 2012.
- I den periode blev der i alt iværksat 20.330 episoder, hvor patienter blev fastspændt med mavebælte – det, man også kalder bæltefiksering – mens der var 12.686 episoder, hvor patienterne blev fysisk fastholdt med tvang.
Nøgleord
Kontakter
• Lektor Henrik Bøggild, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, AAU, 99 40 78 71, boggild@hst.aau.dk
• Pressekontakt Lone Bechmann, Aalborg Universitet, 99 40 20 11, lbec@adm.aau.dk
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Danmarks bedste unge hackere tørner sammen til De Danske Cybermesterskaber 20253.5.2025 06:13:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er kamp om titlen som Danmarks bedste hacker under 25 år og en plads på det danske Cyberlandshold ved De Danske Cybermesterskaber d. 3. maj 2025
Ny dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet30.4.2025 16:31:08 CEST | Pressemeddelelse
Cheflæge og forskningsleder ved Sygehus Lillebælt, Karina Dahl Steffensen, ansættes som dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet. Hun leder i dag Center for Fælles Beslutningstagning og er også professor ved SDU. Hun tiltræder den 1. august 2025.
Flest kvinder får KOL – men behandlingen bygger på mænd28.4.2025 09:32:23 CEST | Pressemeddelelse
Flere kvinder end mænd bliver ramt af KOL, men alligevel bygger det meste af den viden, vi har om sygdommen, primært på mandlige patienter. Det vil forskere fra Aalborg Universitet nu ændre med et nyt forskningsprojekt, der dykker ned i kønsforskelle i sygdomsforløbet.
Læger skal kunne henvise til sociale fællesskaber24.4.2025 11:24:17 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt EU-forskningsprojekt undersøger, om sociale henvisninger fra praktiserende læger kan hjælpe sårbare grupper videre til sundhedsfremmende tilbud i lokalsamfundet.
Prøve- og karakterfrihed kan skabe gode betingelser for trivsel, motivation og faglig fordybelse, men ikke uden at noget sættes i stedet for11.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse af fri- og efterskoler der arbejder med prøve- og karakterfrihed viser, at langt hovedparten af eleverne er glade for at gå i skole, motiverede for skolearbejdet og oplever sig selv som fagligt stærke. Men det er langt fra uden udfordringer at fjerne prøver og karakterer. Det kræver nemlig en stærk feedback-kultur at give eleverne en fornemmelse af, hvor de står uden karakterer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum