Djøf: Nyuddannede løber med lønstigningerne
Den gennemsnitlige startløn for nyuddannede djøfere i den private sektor har sat ny rekord, viser 2017 lønstatistikken fra Djøf Privat.
- Det er meget glædeligt at se fremgangen i begyndelseslønningerne for nyuddannede. Med et gennemsnit på 37.500 (inklusiv pension og bonus) har startlønningerne aldrig været højere – på trods af et stigende antal kandidater fra universiteterne. Det er positivt, at arbejdsgiverne er opmærksomme på at rekruttere dygtige nyuddannede, siger Henrik Funder, formand for Djøf Privat.
Han hæfter sig ved, at fremgangen sker på trods af, at fremdriftsreformen har medført en kraftig stigning i antallet af kandidater fra universiteterne.
- Det er flot og vidner om, at arbejdsgiverne efterspørger de nyuddannedes kompetencer – og er villige til at betale for det. Selv om vi ind imellem hører, at der bliver uddannet for mange og kritik af, at de nyuddannede kan for lidt, lyver lønchecken ikke. De kan rigtig meget. Ellers ville de ikke få så høj en løn. De skaber værdi og bidrager med ny viden og ideer. Og heldigvis kan arbejdsmarkedet opsuge det stigende antal kandidater, så ledigheden ikke er steget. Tværtimod falder dimittendledigheden, konstaterer Henrik Funder.
Behersket lønstigning for flertallet
Til gengæld har den gennemsnitlige lønudvikling for de øvrige medlemmer af Djøf Privat været mere beskeden.
- En gennemsnitlig lønstigning på 2,9 pct. må siges at være en behersket udvikling i forhold til den stigning, vi så sidste år på 4,2 pct. Men samlet set er der tale om en fremgang i reallønnen, og det er tilfredsstillende, anfører Henrik Funder og fortsætter:
Lønudviklingen i år er på niveau med årene fra 2013 til 2015, hvor den også lå på omkring 3 pct. Sidste år var ekstra god, men det er næppe en lønstigning, vi kan forvente hvert år.
Den gennemsnitlige lønudvikling på 2,9 pct. dækker over betydelige udsving mellem direktører/chefer og medarbejdere. Medarbejderne har haft en lønudvikling på 3,9 pct., og det ligger nogenlunde på niveau med de foregående år for medarbejdere uden ledelsesansvar.
Gode tider i it- og konsulentvirksomhederne
Lønstigningen for de menige medarbejdere er størst i konsulent- og it-virksomheder, hvor lønstigningen har været på omkring 5 pct. mens den har været lavest for ansatte i handels- og transportvirksomheder med knap 2 pct. I langt de fleste brancher ligger den gennemsnitlige lønstigning under sidste års stigning.
I hovedstadsområdet har lønstigningen været på 4,0 pct., mens lønnen blandt ansatte i provinsen er steget med 3,5 pct.
Det er cand.merc.erne, der har haft den største lønstigning med 4,8 pct., mens juristerne er steget mindst med 2,2 pct.
Lønfesten på chefgangen er aflyst
Til gengæld har lønudviklingen for chefer med en stigning på 1,9 pct. og for direktører med 1,5 pct. været mere beskeden end Djøfs lønstatistikker traditionelt har vist.
- I medierne tegnes der ofte et billede af, at der er lønfest på direktionsgangene. Det kan vi ikke genfinde ude i virkelighedens verden. Den beskedne lønudvikling for disse grupper trækker den samlede lønudvikling ned, konstaterer Henrik Funder.
Kontakter
Henrik Funder træffes for yderligere kommentarer på tlf. 27 79 07 44
Vedhæftede filer
Information om Djøf
Djøf er faglig organisation for jurister og jurastuderende samt erhvervsøkonomiske og samfundsvidenskabelige kandidater og studerende. Vi repræsenterer 107.000 medlemmer, der arbejder på alle niveauer i det private og det offentlige i Danmark og udlandet. Mange arbejder med analyse, strategi, økonomi, jura, udvikling og kommunikation. En stor del er ledere, og endnu flere ønsker at blive det.
Som fagforening arbejder vi for at optimere medlemmernes arbejdsliv ved at sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår og give inspiration til karrierevalg, faglig udvikling, netværk og nye muligheder. Som medlemmer bruger vi hinanden til at blive bedre og skaber et solidt grundlag for at træffe vigtige beslutninger i vores arbejdsliv og studieliv. Sammen arbejder vi for at udvikle samfundet til gavn for alles bedste.
Følg pressemeddelelser fra Djøf
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Djøf
Djøf: Fjern opgaver, når de statslige budgetter falder18.6.2025 12:20:48 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen vil spare 5,5 milliarder kroner på udgifterne til statens administration frem mod 2030. Det får konsekvenser – og kalder på klare svar, siger Sara Vergo, formand for Djøf
EU risikerer at bremse bæredygtigheden – ny rapport fra Djøfs ESG-panel advarer mod for lave krav17.6.2025 09:53:11 CEST | Pressemeddelelse
Flere virksomheder vil slippe for at rapportere om bæredygtighed med EU’s omnibuspakke. EU-Kommissionens forslag til ændringer i bæredygtighedsreglerne møder kritik i ny rapport fra Djøfs ESG-panel.
Djøf enig med FH og Akademikerne: Pensionsalderen stiger for hurtigt12.6.2025 10:12:03 CEST | Pressemeddelelse
Det er uholdbart at fortsætte med at øge pensionsalderen - for med den takt, politikerne har lagt op til, vil pensionsalderen stige hurtigere end vi bliver ældre, mener Djøfs formand Sara Vergo. Hun bakker op om den fælles udmelding fra FH og Akademikerne i Avisen Danmark.
Erfaren forhandler bliver ny forhandlingsdirektør i Djøf10.6.2025 15:26:17 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. august 2025 er direktionen i Djøf igen fuldtallig. Det sker, når Mads Carstensen indtræder som Forhandlingsdirektør for Djøf. Han afløser John Wæver, som i februar i år trådte ned efter mere end to årtier på posten og samlet 37 år i Djøf.
Stærk erhvervsprofil bliver ny digital direktør i Djøf4.6.2025 14:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Fra august udvider Djøf direktionen med stærke digitale kræfter, når Carsten Topholt tiltræder som ny digital direktør.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum