Nyt tiltag skal sikre butikker på landet

Forestil dig en dagligvarebutik efter lukketid. Kassen er tom, personalet er gået hjem. Alligevel kan du komme ind med dit røde medlemskort, når du mangler mælk til kaffen eller spegepølse til madpakken.
Denne dagligvarefremtid er nært forestående i Coops dagligvarebutikker.
Personalet vil stadig være i butikken, men efter fyraften er kunderne alene tilbage. Derfor kan Dagli’ Brugsen og LokalBrugsen udvide åbningstiderne uden at skulle regne ekstra lønudgifter i budgettet, fortæller Jesper K. Andersen, Formatdirektør, Dagli'Brugsen og LokalBrugsen.
- For os handler det om at bibeholde arbejdspladser ved at skabe mere vækst i de mindste butikker. Får vi ikke mere vækst, kommer flere af vores mindste butikker til at lukke og slukke i fremtiden.
Hos Landdistrikternes Fællesråd modtages Coops tiltag med begejstring.
- Dagligvarebutikken er en livsnerve i landsbyerne og afgørende for at sikre vækst, udvikling og bosætning i hele landet. Det er meget flot af Coop at gå forrest i den digitale udvikling med tanke på at fastholde butikkerne i de danske landsbyer frem for bare at lukke dem ned. Den form for nytænkning har vi i høj grad brug for fremover, siger formand for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard.
Butiksdøden hærger
I en årrække har butiksdøden hærget de danske landsbyer. De seneste ti år er antallet af butikker i landsbyer med under 2000 indbygger skrumpet med 37 pct. Samtidig er butiksantallet stagneret eller gået frem i byer med flere end 2000 beboere, mens butikkerne har haft en solid fremgang i byer med over 100.000 indbyggere. Her er antallet af butikker steget med 21 pct. de seneste ti år. Det fremgik af tal fra Retail Institute Scandinavia tilbage i 2016.
Og det er blandt andet den udvikling, Coop forsøger at bremse, forklarer Jesper Andersen.
- Der er ingen tvivl om, at vores hovedforretning er at sælge dagligvarer, men vi gør meget andet i de små samfund. Vores butikker er både bank, posthus og bibliotek. Så når den sidste butik lukker i en mindre by, falder byen typisk sammen, siger han og tilføjer:
- De selvbetjente dagligvarebutikker kan forhåbentlig være et redskab til at få folk til at bruge vores butikker lidt mere og huske dem på at handle lokalt.
Mange aktører i de danske landdistrikter bør kigge Coop over nakken, når det kommer til at bruge digitaliseringens potentialer til at skabe vækst og udvikling i de danske landdistrikter, mener formand for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard:
- Coop viser et godt eksempel for fremtidens landdistriktsudvikling med deres selvbetjente butikker. Digitaliseringen rummer et væld af uforløste potentialer, der kan forandre hele måden, vi tænker landdistriktsudvikling på. Så det er bare med at bevæge sig ind i det digitale laboratorium og komme i gang. Landdistrikternes Fællesråd hjælper gerne til, lyder opfordringen fra Steffen Damsgaard.
Nøgleord
Kontakter
Noa Jankovic, politisk chef i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 71 70 82 49, mail noa@landdistrikterne.dk
Billeder

Information om Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.
Vi tæller 55 kommuner og fire regioner, der tilsammen repræsenterer over 4 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.
Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikterne: Ny aftale for demokratiske virksomheder gavner også erhvervslivet udenfor byerne1.12.2023 12:13:50 CET | Pressemeddelelse
Regeringen og alle Folketingets partier har netop indgået en aftale om bedre vilkår for demokratiske virksomheder. Landdistrikternes Fællesråd kalder aftalen for særlig vigtig for erhvervslivet udenfor de største byer.
Landdistrikter: Gode landdistriktsaftryk i finanslovsaftalen27.11.2023 11:48:54 CET | Pressemeddelelse
Mandag formiddag præsenterede regeringen og aftalepartierne en finanslovsaftale for 2024. Landdistrikternes Fællesråd roser aftalen for at indeholde nogle solide landdistriktsaftryk, særligt indenfor uddannelses- og sundhedsområdet.
Landdistrikter: Tillykke med ministerposten, Morten Dahlin23.11.2023 10:08:04 CET | Pressemeddelelse
Torsdag omrokerede regeringen, hvor Morten Dahlin (V) overtager posten som minister for byer og landdistrikter samt kirkeminister og minister for nordisk samarbejde efter Louise Schack Elholm (V).
Landdistrikterne roser ekstra støtte til regionale lufthavne9.11.2023 10:09:51 CET | Pressemeddelelse
Transportministeriet har netop offentliggjort forslaget, at lufthavnene Midtjylland, Esbjerg, Sønderborg og Bornholm tildeles en økonomisk saltvandsindsprøjtning på næsten 50 mio. kr. årligt fra 2025. Landdistrikternes Fællesråd kalder det et vigtigt initiativ for at sikre indenrigsluftfarten og binde Danmark bedre sammen.
Landdistrikterne efterlyser akut førstehjælp til den kollektive trafik på finansloven8.11.2023 11:09:41 CET | Pressemeddelelse
Utilfredsheden med den kollektive trafik er stærkt stigende samtidig med, at trafikselskaberne kæmper med store underskud. Det vækker stor bekymring hos Landdistrikternes Fællesråd, som efterlyser en akut økonomisk indsats på finansloven til den kollektive trafik.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum