Når unge flytter hjemmefra

Hvert år flytter ca. 90.000 danske unge mellem 15 og 29 år hjemmefra. Det betyder, at de ud over at skulle finde en bolig også skal have styr på økonomien og få skabt en ny struktur på hverdagen. For de fleste går det godt, men for en del unge kan det at flytte hjemmefra være en turbulent og krisepræget oplevelse. Særligt udsatte i den forbindelse er unge, der flytter hjemmefra, før de fylder 19. I et helt nyt forskningsprojekt ”Den gode overgang” vil forskere fra Center for Ungdomsforskning og Forskningscenter for Video ved Institut for Læring og Filosofi på Aalborg Universitet derfor følge 36 unge, der flytter hjemmefra, og deres forældre.
- Vi ved meget lidt om, hvordan de unge oplever det at flytte hjemmefra, og hvilke faktorer der har betydning for, hvordan de klarer denne overgang. Vores mål med forskningsprojektet er derfor at skabe ny viden, så vi som samfund kan støtte de unge til et voksenliv som udeboende. Som led i projektet vil vi derfor også involvere de unge i at designe og udvikle redskaber, der kan understøtte unge, som flytter hjemmefra, fortæller professor mso Rikke Ørngreen, der er leder af Forskningscenter for Video og tilknyttet det nye projekt.
Derudover vil forskerne i forbindelse med ”Den gode overgang” også undersøge nutidens forældrerolle.
- Tidligere stod man på egne ben, når man flyttede hjemmefra, men i dag spiller mange forældre stadig en central rolle i de unges liv i lang tid efter, de er flyttet hjemmefra - det vi i dag omtaler som curling-forældre. Vi vil derfor også undersøge, hvordan de nye forældreroller påvirker de unges overgang til et voksenliv som udeboende, og hvilke udfordringer og dilemmaer forældrene oplever i den forbindelse, siger lektor og souschef ved Center for Ungdomsforskning Niels Ulrik Sørensen, som leder det nye projekt.
Nordea-fonden, som lægger vægt på at støtte gode liv, har bevilget knap 3,8 mio. kr. til det nye projekt og glæder sig til at følge forskernes resultater det kommende år.
- At flytte hjemmefra er at lære at stå på egne ben. Vi ser frem til nye bud på løsninger og deling af viden om, hvordan vi kan styrke unges robusthed i denne vigtige livsovergang, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.
Fakta:
- Forskningsprojektet ”Den gode overgang” løber frem til begyndelsen af 2019
- Nordea-fonden har støttet projektet med 3.797.473 kr.
- Bag projektet står forskere fra Center for Ungdomsforskning og Forskningslab for Video - begge under Institut for Læring og Filosofi på Aalborg Universitet.
Kontakter
Lektor Niels Ulrik Sørensen på tlf.: 23 84 60 31eller på e-mail: ns@learning.aau.dk
Pressemedarbejder Susanne H. Knudsen på tlf.: 29 60 98 72 eller på e-mail: shk@hum.aau.dk
Billeder
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet30.4.2025 16:31:08 CEST | Pressemeddelelse
Cheflæge og forskningsleder ved Sygehus Lillebælt, Karina Dahl Steffensen, ansættes som dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet. Hun leder i dag Center for Fælles Beslutningstagning og er også professor ved SDU. Hun tiltræder den 1. august 2025.
Flest kvinder får KOL – men behandlingen bygger på mænd28.4.2025 09:32:23 CEST | Pressemeddelelse
Flere kvinder end mænd bliver ramt af KOL, men alligevel bygger det meste af den viden, vi har om sygdommen, primært på mandlige patienter. Det vil forskere fra Aalborg Universitet nu ændre med et nyt forskningsprojekt, der dykker ned i kønsforskelle i sygdomsforløbet.
Læger skal kunne henvise til sociale fællesskaber24.4.2025 11:24:17 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt EU-forskningsprojekt undersøger, om sociale henvisninger fra praktiserende læger kan hjælpe sårbare grupper videre til sundhedsfremmende tilbud i lokalsamfundet.
Prøve- og karakterfrihed kan skabe gode betingelser for trivsel, motivation og faglig fordybelse, men ikke uden at noget sættes i stedet for11.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse af fri- og efterskoler der arbejder med prøve- og karakterfrihed viser, at langt hovedparten af eleverne er glade for at gå i skole, motiverede for skolearbejdet og oplever sig selv som fagligt stærke. Men det er langt fra uden udfordringer at fjerne prøver og karakterer. Det kræver nemlig en stærk feedback-kultur at give eleverne en fornemmelse af, hvor de står uden karakterer.
Flere børn skal på banen: Nyt træningskoncept sætter legen i centrum10.4.2025 11:06:56 CEST | Pressemeddelelse
Børn skal lege, når de træner. Det giver trivsel og skaber sociale bånd. Aalborg Universitet har i samarbejde med LykkeLiga udviklet et træningskoncept, der gør legen til en del af håndboldtræningen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum