Teknologisk Institut har indviet storskala batterianlæg i forsøgsformat

Energiforsyningen har store udfordringer med stabile leverancer af strøm, når hovedparten af den danske elforsyning skal bestå af energi fra vindmøller og solcellepaneler. Lagring af strøm i batteri kan være en del af løsningen og nu har Teknologisk Institut som en del af projektet Battery Energy Storage System, BESS opbygget et unikt forsøgsanlæg i Aarhus i form af et storskala batterisystem i forsøgsformat. Et anlæg som blev indviet den 16. september 2015 ved en større temadag, hvor 80 deltagere og en stor del af den danske energibranche var vidne til, at batterianlægget blev koblet på elnettet.
- Vi er rigtig glade for, at vores batterianlæg nu leverer energi til elnettet, så vi kan komme i gang med forsøg omkring, hvordan batterier kan være et middel til at sikre stabilitet i elnettet og hvordan økonomi, sikkerhed og udrulning i praksis ser ud, siger projektleder Johan Hardang Vium, Teknologisk Institut.
Johan Hardang Vium forklarer videre, at det er vigtigt, at der udvikles pålidelige batteriløsninger, som kan sikre forbrugerne og industrien elektricitet på vindstille dage eller ved fejl på vindmølleparker. I dag er det de forudsigelige kraftværker, som giver stabilitet med konstante netfrekvenser og spændingsniveauer. Men, hvad sker der, når vi indfaser mere vedvarende energi og udfaser kraftværkerne?
De første erfaringer med nettilkoblede batterier indhøstes nu på Teknologisk Institut i samarbejde med Vestas og Energi Danmark.
- For at vedvarende energi bliver udnyttet bedst muligt, ser vi batterier som én af de mulige teknologier, der kanlagre energi og være med til at sikre stabiliteten i elnettet, siger analytiker Thomas Brouer, Energi Danmark.
Vindmølleparken Horns Rev III blev vedtaget i slutningen af 2014 og er dermed endnu et skridt i retningen af grønnere strøm til forbrugerne. For Vestas er netop mere vindenergi og hvordan vi får mest muligt ud af denne motivationen for at deltage i batteriprojektet.
- Vestas deltager i BESS-projektet overordnet set for at få en større viden om, hvordan batterisystemer potentielt kan komplementere vindkraft og dermed understøtte en større andel af vedvarende energi i elnettet fremover, siger specialist i plant control Systems Rasmus Lærke, Vestas.
Fordelen ved batterier er, at de kan afgive og modtage strøm meget hurtigt og kan derfor sikre stabiliteten i elnettet fra døgn til døgn og fra sekund til sekund. Hvis forsøgene giver positive resultater vil næste skridt være at afprøve batterisystemer i meget stor skala i det virkelige liv.
Projektet bliver støttet af ForskEL
Kontakter
Konsulent Johan Hardang Vium, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1322, mail: jhv@teknologisk.dk
Niels TradsfeldtSenior kommunikationskonsulent - corporate
Tlf:7220 2769ntt@teknologisk.dkSamuel BrøggerKommunikationskonsulent - Robotteknologi, Odense
Tlf:7220 1766lsbr@teknologisk.dkBilleder
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, miljøteknologi, life science, materialer, byggeri, digitalisering og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter7.5.2025 18:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til ROBOTBRAG 2025 i Odense.
Ny teknologi øger holdbarhed og sikkerhed i luftfartsektoren6.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fly og droner kan blive mere sikre og få længere levetid med ny teknologi, der bruger sensorer og digital twins til at monitorere luftfartøjers tilstand i realtid.
Batterimarkedet er domineret af Kina og USA, men Danmark og EU kan sikre forsyningssikkerheden med genanvendelse og innovation5.5.2025 13:18:57 CEST | Pressemeddelelse
I en ny rapport fremhæver Teknologisk Institut tre veje, der kan styrke Danmarks position inden for batterier og cirkulær økonomi. Vi skal satse på genanvendelse, nichemarkeder og politisk handling for at styrke forsyningssikkerhed og konkurrenceevne.
Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Danmarks største produktionsvirksomheder vil sammen med Dansk Robot Netværk sætte spot på, hvordan faglærte er nøglen til innovation, vækst og en bæredygtig fremtid. De har derfor inviteret unge fra hele landet til Teknologidagen fredag den 9. maj 2025 i Odense. Her kan de også få lejlighed til at møde fremtidens kollega, den humanoide robot.
Præcise målinger baner vej for renere skibsfart1.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Cleanship-projektet har installeret nyudviklet sensorteknologi på handelsskib, der for første gang muliggør præcis måling af sodpartikel-udledninger under rigtige sejladsforhold.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum