Teknologisk Institut får udviklingsopgave for CERN
I den konstante jagt på nye partikler er der behov for højere og højere energi af de partikler, der skal bringes til kollision og dette kræver et øget magnetfelt. Der arbejdes derfor intenst ved CERN på at udvikle endnu kraftigere superledende magneter bestående af niobium-tin (Nb3 Sn) legering.
For at fremstille de endelige magneter skal de strømførende niobium-tin ledninger holdes på plads af nogle elektrisk isolerende afstandsstykker. Disse skal fremstilles i metal og efterfølgende gøres elektrisk isolerende ved at belægge dem med en elektrisk isolerende belægning.
Tribologicentret har gennem et Ph.d. forløb sammen med Aarhus Universitet udviklet og produktionsmodnet en elektrisk isolerende Al2 O3 -belægning. Kravene til belægningen og dens vedhæftning er strenge og den skal bl.a. kunne holde til at blive opvarmet til ca. 650°C i 48 timer og efterfølgende bratkøles til 1.9 K (-271°C) - et temperatur interval på mere end 920°C.
- Vi har nu belagt en række forskellige testemner med forskellige overfladefinish (henholdsvis bearbejdet, sandblæst, poleret og fremstillet med additiv manufacturing) og efterfølgende sendt dem til test ved CERN. Vi håber selvfølgeligt, at det falder positivt ud for så er der jo rigtig meget der skal belægges når alle magneter rundt i den 27 km lange tunnel skal opgraderes til næste niveau. Det er en utrolig chance for os og direkte i tråd med Instituttets strategi om at være førende inden for avanceret pilotproduktion, siger centerchef Lars Pleth Nielsen, Teknologisk Institut.
Juliette Forneris, som er Industrial Liaison Officer for Danmark ved CERN, er også meget positiv over, at CERN nu har fået øje på danske kompetencer indenfor overfladebehandling:
-Det er endnu en dansk styrkeposition, som omsættes til et kommercielle samarbejde og som i fremtiden kunne bringe flere kontrakter fra andre accelerator faciliteter såsom European Spallation Source i Lund.
Yderligere oplysninger: Centerchef Lars Pleth Nielsen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1585, mail: lpn@teknologisk.dk - CERN Industrial Liaison Officer for Danmark og daglig leder af Big Science Sekretariatet Juliette Forneris, mobil 7220 1306, mail: jfor@teknologisk.dk
Teknologisk Institut er et innovativt forsknings- og rådgivningsinstitut, der udvikler nye teknologier og omsætter viden til produkter, der har reel værdi for virksomheder og samfund. Læs mere på http://www.teknologisk.dk .
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på tlf. 72 20 20 00 - eller kommunikation@teknologisk.dk
Kontakter
Niels TradsfeldtSenior kommunikationskonsulent - corporate
Tlf:7220 2769ntt@teknologisk.dkSamuel BrøggerKommunikationskonsulent - Robotteknologi, Odense
Tlf:7220 1766lsbr@teknologisk.dkInformation om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, miljøteknologi, life science, materialer, byggeri, digitalisering og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Ny forskning: Droner kan redde rådyrlam fra døden i høstmaskinerne9.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny dansk undersøgelse viser, at rådyrlam kan reddes fra forårets høstdrab ved hjælp af droner og GPS-teknologi. Det giver landmændene nye muligheder for at redde lam der risikerer at blive dræbt ved græsslæt. Undersøgelsen har givet ny indsigt i dyrenes adfærd gennem de første sårbare uger af deres liv.
Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter7.5.2025 18:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til ROBOTBRAG 2025 i Odense.
Ny teknologi øger holdbarhed og sikkerhed i luftfartsektoren6.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fly og droner kan blive mere sikre og få længere levetid med ny teknologi, der bruger sensorer og digital twins til at monitorere luftfartøjers tilstand i realtid.
Batterimarkedet er domineret af Kina og USA, men Danmark og EU kan sikre forsyningssikkerheden med genanvendelse og innovation5.5.2025 13:18:57 CEST | Pressemeddelelse
I en ny rapport fremhæver Teknologisk Institut tre veje, der kan styrke Danmarks position inden for batterier og cirkulær økonomi. Vi skal satse på genanvendelse, nichemarkeder og politisk handling for at styrke forsyningssikkerhed og konkurrenceevne.
Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Danmarks største produktionsvirksomheder vil sammen med Dansk Robot Netværk sætte spot på, hvordan faglærte er nøglen til innovation, vækst og en bæredygtig fremtid. De har derfor inviteret unge fra hele landet til Teknologidagen fredag den 9. maj 2025 i Odense. Her kan de også få lejlighed til at møde fremtidens kollega, den humanoide robot.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum