Tang er på vej til middagsbordene
Hvordan dyrker vi bedst tang i Norden? Og hvordan kommer tang for alvor ind på de danske middagsborde? Det er nogle af spørgsmålene, som belyses på Danmarks største konference om emnet i Grenaa den 9. og 10. oktober, "Danish Macro Algae Conference". Her deltager ca. 100 forskere og industrielle virksomheder fra ind- og udland.
- Tang er den mest næringsrige plante på jorden og udgør et power-mekka af mineraler, vitaminer og næringsstoffer, og så er den tilmed kaloriefattig - så hvorfor ikke spise tang? Tang kan både gemmes i maden f.eks. brød eller smoothies eller være stjernen i en ret som f.eks. tang-spaghetti, siger den irske læge og kogebogsforfatter Prannie Rhatigan.
Hun vil på konferencen fortælle om, hvordan man tilsætter tang i hverdagskosten. Ifølge hende kan selv børn med deres fintfølende smagsløg spise tang, hvis bare man gemmer den i en muffin eller riskiks. Tricket for at få mest mulig vitaminvaluta er desuden at blande den røde, grønne og brune tang og tilsætte små mængder til maden.
Også i Danmark vinder tang indpas. For eksempel anvender Is fra Skarø sukkertang sammen med birkesaft som erstatning for 50 % sukker i deres is. Svaneke Øl anvender tang til at give øllen små smagsnuancer og en god bund. Kultursociolog, Søren Espersen, som deltager i projektet "Spisetang" og som også taler på konferencen, mener at danskerne så småt er ved at være modne:
- Når folk tænker på tang kan det være som noget irriterende, der slasker om benene og lugter på stranden. Men i slutningen af september præsenterede vi i Magasin både tangsalat og chips med tang og her var folk meget begejstrede for den havmineralske smag. Desuden spiser mange danskere allerede tang til sushi, siger Søren Espersen.
Han er enig med Prannie Rhatigan, at det sundhedsmæssige taler for tangen. Og forklarer, at den bl.a. indeholder Omega 3 og 6 fedtsyrer og andre gode egenskaber. Tang kan som Søren Espersen konkluderer integreres i alle slags fødevarer, og han spår, at det vil indgå i f.eks. både mælk og brød i fremtiden for at tilføre smag og sundhed.
Fakta om Danish Macro Algae Conference :
Tid: 9. oktober fra kl. 10.00 og 10. oktober til kl. 15.00, Sted: Kystvejens Hotel i Grenaa, Arrangør: AlgeCenter Danmark (partnere: Teknologisk Institut, Kattegatcenter, Havets Hus, Aarhus Universitet)
Læs mere på: www.algecenterdanmark.dk
Yderligere oplysninger
Kommunikationskonsulent Lene Halgaard, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1249, lsha@teknologisk.dk
Kommunikationskonsulent Grete Fogtmann Jensen, Havets Hus, mobil: 2233 8984, g fj@havetshus.dk
Kontakter
Niels TradsfeldtSenior kommunikationskonsulent - corporate
Tlf:7220 2769ntt@teknologisk.dkSamuel BrøggerKommunikationskonsulent - Robotteknologi, Odense
Tlf:7220 1766lsbr@teknologisk.dkInformation om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, miljøteknologi, life science, materialer, byggeri, digitalisering og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Ny forskning: Droner kan redde rådyrlam fra døden i høstmaskinerne9.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny dansk undersøgelse viser, at rådyrlam kan reddes fra forårets høstdrab ved hjælp af droner og GPS-teknologi. Det giver landmændene nye muligheder for at redde lam der risikerer at blive dræbt ved græsslæt. Undersøgelsen har givet ny indsigt i dyrenes adfærd gennem de første sårbare uger af deres liv.
Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter7.5.2025 18:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til ROBOTBRAG 2025 i Odense.
Ny teknologi øger holdbarhed og sikkerhed i luftfartsektoren6.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fly og droner kan blive mere sikre og få længere levetid med ny teknologi, der bruger sensorer og digital twins til at monitorere luftfartøjers tilstand i realtid.
Batterimarkedet er domineret af Kina og USA, men Danmark og EU kan sikre forsyningssikkerheden med genanvendelse og innovation5.5.2025 13:18:57 CEST | Pressemeddelelse
I en ny rapport fremhæver Teknologisk Institut tre veje, der kan styrke Danmarks position inden for batterier og cirkulær økonomi. Vi skal satse på genanvendelse, nichemarkeder og politisk handling for at styrke forsyningssikkerhed og konkurrenceevne.
Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Danmarks største produktionsvirksomheder vil sammen med Dansk Robot Netværk sætte spot på, hvordan faglærte er nøglen til innovation, vækst og en bæredygtig fremtid. De har derfor inviteret unge fra hele landet til Teknologidagen fredag den 9. maj 2025 i Odense. Her kan de også få lejlighed til at møde fremtidens kollega, den humanoide robot.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum