Permeable belægninger er en af løsningerne ved skybrud
Det kræver ofte en kombination af forskellige løsninger at begrænse oversvømmelserne efter skybrud. På konferencen "Fremtidens Klimarobuste By" præsenteres resultaterne af 14 innovationsprojekter med stærke løsninger til klimatilpasning; blandt andet permeable belægninger, hvor f.eks. P-pladser kan absorbere regnvand og aflaste kloaksystemerne.
Entreprenørvirksomheden NCC har bl.a. etableret permeable belægninger på P-pladsen ved Svanemøllen Station. De permeable belægninger er en specialudviklet belægning, som lader vandet løbe ned gennem fugerne mellem fliserne frem for at blive ledt oven på fliserne. Det underliggende bærelag gør, at de nye belægninger kan klare kraftige regn, og derved kan man aflaste kloaksystemerne og forebygge skader efter skybrud.
De permeable belægninger er én af de løsninger, som der er blevet målt på og dokumenteret i innovationsprojektet "Permeable belægninger", der er igangsat i partnerskabet Vand i Byer . Alle 14 projekter bliver præsenteret ved en konference 11. - 12. november i Industriens Hus. Her er der sat fokus på forskellige løsninger, som skal gøre byerne mere robuste over for klimaforandringerne. For eksempel arbejdes der med grønne tage og filtermuld, som renser regnvand fra veje inden nedsivning.
- I alle de innovationsprojekter, som Vand I Byer har igangsat og snart gennemført, er der sat fokus på løsninger, som kan være med til at skabe den klimarobuste by. Projekterne skal være med til at dokumentere de mange spørgsmål, der er, når regnvandet skal bruges som en ressource i stedet for at blive ledt til kloak. Hvor godt kan vi rense regnvandet fra vejene, og hvad er krav til drift og vedligehold af løsningerne? Og kan en faskine nedsive regnvand i fed lerjord? Samtidig har vi været katalysator for en række muligheder for samarbejde mellem forskellige virksomheder, siger seniorkonsulent Hanne Kjær Jørgensen, Teknologisk Institut.
Et andet projekt er innovationsprojektet "Projekt Klimaskole" i Gundsølille ved Roskilde, der handler om at udvikle et koncept for den klimatilpassede folkeskole. I projektet er der blandt andet rent fysisk anlagt et demonstrationsanlæg i fuld skala, hvor regnvandet fra ca. 1.100 m2 tag ledes via vandrender og et soppebassin til en faskine med gammeldags vandpumpe til et regnbed og videre til en grøft. Vandet fra overflade-arealerne nedsives også via permeable belægninger, og der er etableret over 200 m2 permeable belægninger på klimaskolen.
På konferencen "Fremtidens Klimarobuste By" sættes der 11. og 12. november fokus på, hvordan man i de kommende fire år kan arbejde videre på at reducere risikoen for oversvømmelse efter ekstremregn. Målet er at skabe grønne, levende og klimarobuste byer.
Hent program her: (link)
Yderligere oplysninger:
Seniorkonsulent Hanne Kjær
Jørgensen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2287, mail:
hakj@teknologisk.dk
Teknologisk Institut er et innovativt forsknings- og rådgivningsinstitut, der udvikler nye teknologier og omsætter viden til produkter, der har reel værdi for virksomheder og samfund. Læs mere på http://www.teknologisk.dk .
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på tlf. 72 20 27 69 / 72 20 30 04 - eller kommunikation@teknologisk.dk
Kontakter
Niels TradsfeldtSenior kommunikationskonsulent - corporate
Tlf:7220 2769ntt@teknologisk.dkSamuel BrøggerKommunikationskonsulent - Robotteknologi, Odense
Tlf:7220 1766lsbr@teknologisk.dkInformation om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, miljøteknologi, life science, materialer, byggeri, digitalisering og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Ny forskning: Droner kan redde rådyrlam fra døden i høstmaskinerne9.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny dansk undersøgelse viser, at rådyrlam kan reddes fra forårets høstdrab ved hjælp af droner og GPS-teknologi. Det giver landmændene nye muligheder for at redde lam der risikerer at blive dræbt ved græsslæt. Undersøgelsen har givet ny indsigt i dyrenes adfærd gennem de første sårbare uger af deres liv.
Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter7.5.2025 18:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til ROBOTBRAG 2025 i Odense.
Ny teknologi øger holdbarhed og sikkerhed i luftfartsektoren6.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fly og droner kan blive mere sikre og få længere levetid med ny teknologi, der bruger sensorer og digital twins til at monitorere luftfartøjers tilstand i realtid.
Batterimarkedet er domineret af Kina og USA, men Danmark og EU kan sikre forsyningssikkerheden med genanvendelse og innovation5.5.2025 13:18:57 CEST | Pressemeddelelse
I en ny rapport fremhæver Teknologisk Institut tre veje, der kan styrke Danmarks position inden for batterier og cirkulær økonomi. Vi skal satse på genanvendelse, nichemarkeder og politisk handling for at styrke forsyningssikkerhed og konkurrenceevne.
Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Danmarks største produktionsvirksomheder vil sammen med Dansk Robot Netværk sætte spot på, hvordan faglærte er nøglen til innovation, vækst og en bæredygtig fremtid. De har derfor inviteret unge fra hele landet til Teknologidagen fredag den 9. maj 2025 i Odense. Her kan de også få lejlighed til at møde fremtidens kollega, den humanoide robot.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum